Σε έξαρση βρίσκεται ο κορωνοϊός τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, με τα κρούσματα να αυξάνονται. «Το περιμέναμε, είναι αναμενόμενο, είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός, έχει ξεκινήσει και η γρίπη και οι υπόλοιπες ιώσεις» είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Τα τεστ πολλές φορές δε μας δίνουν πάντα τα αποτελέσματα. Μόνο αν κάνεις PCR ξέρεις ακριβώς αν είσαι θετικός ή αρνητικός. Πρέπει να κάνεις τη σωστή αντιική θεραπεία, δηλαδή το πενθήμερο. Δεν κάνεις μόνος σου τον γιατρό» ανέφερε.

Η κ. Παγώνη τόνισε πως θα πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης. «Αυτόν τον καιρό πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε το εμβόλιο της γρίπης. Η γρίπη είναι εδώ και αν συμπέσει γρίπη, κορωνοϊός και οι υπόλοιποι ιοί… Να το κάνουμε» ανέφερε.

«Είναι αντιμετωπίσιμη η πνευμονία»

Ανησυχία έχει προκαλέσει το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα», που προκαλείται από το μικρόβιο του μυκοπλάσματος. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά τόσο στην Κίνα, όσο και σε αρκετές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην ευαλωτότητα των οργανισμών που δεν είχαν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο μικρόβιο.

«Έχει αναστατωθεί λίγο ο κόσμος με τη λευκή πνευμονία η οποία μπορεί να είναι στην Κίνα, αλλά να εξηγήσουμε ότι στην Κίνα ο κόσμος ήταν κλεισμένος στα σπίτια του μήνες, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό του σύστημα δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους. Δεν έχουν φυσική ανοσία. Την πνευμονία αυτήν την γνωρίζουμε, είναι από ένα βακτήριο, εμείς διαχειριζόμαστε περιστατικά χρόνια, υπάρχουν αυτά, σε εξάρσεις και υφέσεις» λέει, μιλώντας στο MEGA.

«Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη, όμως είναι αντιμετωπίσιμη. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα που αναστατώθηκε ο κόσμος» πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει προκύψει για τις ακτινοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο λέει: «Για τα ογκολογικά περιστατικά υπάρχει ένα πρόβλημα, μια πίεση στα ραντεβού, προσπαθούμε όμως αυτές τις ημέρες επειδή οι άνθρωποι με τα ογκολογικά προβλήματα είναι σοβαρά περιστατικά, πρέπει να εξυπηρετούνται αμέσως και γρήγορα, γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες για το θέμα ειδικά της ακτινοθεραπείας να εξυπηρετηθούν».