Έξι ενισχυμένα εμβόλια -δύο ενισχυμένα και τέσσερα απλά- θα κυκλοφορήσουν φέτος για τη γρίπη, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Τα δύο ενισχυμένα θα τα παίρνουμε μόνο με ιατρική συνταγή, τα υπόλοιπα τέσσερα, θα τα παίρνουμε από αρχές Νοέμβρη χωρίς συνταγή. Τα ενισχυμένα με συνταγή αφορούν τους πάνω από 65, γιατί έχουν υποκείμενα νοσήματα. Ενισχυμένα σημαίνει πως έχουν μεγαλύτερη δόση αδρανοποιημένου ιού, αυτά τα εμβόλια θα βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν υποκείμενα νοσήματα» δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, «Σήμερα».

Σχετικά με τα απλά εμβόλια δήλωσε πως «θα τα παίρνουμε μέχρι τέλος Οκτώβρη με συνταγή, και μετά χωρίς συνταγή». «Καλό είναι όσοι βρίσκονται στην μονάδα υψηλού κινδύνου να αρχίσουν να εμβολιάζονται από 20 Οκτώβρη», συμπλήρωσε.

14% αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε και στον κορωνοιό και επισήμανε πως θα δοθούν οδηγίες από την επιτροπή εμβολιασμού.

«Έχουμε ένα 14% αύξηση των κρουσμάτων και για τους νοσηλευόμενους. Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους, με μάσκες και αντισηπτικά». Αν κάποιος βρεθεί στο σπίτι θετικός, καλό θα είναι, σύμφωνα με την κ. Παγώνη να φορά μάσκα.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει κάποιος το εμβόλιο της γρίπης και του κορωνοϊού μαζί, αλλά πρότεινε να υπάρχει κάποια απόσταση ανάμεσά τους.