Συναγερμό στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχει σημάνει το σύνδρομο του «λευκού πνεύμονα» που σαρώνει στην Κίνα και προκαλεί προβληματισμό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρόκειται για μία αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας που προκαλείται από ένα μικρόβιο που λέγεται μυκόπλασμα της πνευμονίας» είπε στον ΑΝΤ1 ο επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, το μικρόβιο είναι παλιό απλά φέτος έχουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παγκόσμια κλίμακα. Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, αλλά κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό. Δεν έχει σχέση η πανδημία, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με αυτά τα στελέχη» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο επίκουρος Καθηγητής επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι αυτή τη στιγμή στα παιδιά. Το συγκεκριμένο μικρόβιο ονομάστηκε «λευκού πνεύμονα ή περιπατητική πνευμονία» γιατί σε ένα ποσοστό είναι αρκετά ήπιο και εμφανίζει πυρετό. Στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός. Αυτό που μας ανησυχεί είναι η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια» εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης

«Σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα»

«Λόγω των εμβολιασμών υπάρχει προστασία από πολλά μικρόβια και βοηθάει το γεγονός ότι είναι εμβολιασμένοι πχ. για τον πνευμονόκοκκο», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα υπάρχουν περιστατικά στην Ελλάδα, αυτό που σίγουρα δεν έχουμε είναι μια αύξηση στα κρούσματα, όπως καταγράφουν πολλές χώρες στην Ευρώπη».

«Βρισκόμαστε σε υψηλό πλατό, υπάρχει αρκετή κυκλοφορία του κορωνοϊού, υπήρχε μικρή πτώση τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, αλλά αυξάνει πάλι σιγά σιγά, λόγω πτώσης θερμοκρασίας καθώς κλείστηκε ο κόσμος σε κλειστούς χώρους και συγχρωτίστηκε. Το βλέπουμε και σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και σε ΜΕΘ αλλά δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Έχουμε 60 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ» είπε για την έξαρση του κορωνοϊού.