Τους μισούς διοικητές της Χαμάς υποστηρίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι σκότωσε το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των αεροπορικών και χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου.

Ο στρατός του Ισραήλ υποθέτει ότι η Χαμάς έχει συνολικά 24 μονάδες που πολεμούν στη Γάζα, μιλά για «τάγματα», με περίπου 1.000 μέλη το καθένα.

Σύντομα, δεν θα υπάρχει ούτε μια από αυτές τις μονάδες ικανή να απειλήσει το Ισραήλ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος μίλησε στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς σταδιακά χάνει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε», είπε ο Νετανιάχου.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως δρα στη νότια Λωρίδα της Γάζας από χθες, ιδίως στη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, τη Χαν Γιούνις.

Ο Νετανιάχου καταφέρθηκε εναντίον διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΟΗΕ διότι κατ’ αυτόν δεν καταγγέλλουν τα σεξουαλικά εγκλήματα μελών της Χαμάς σε βάρος γυναικών. Νωρίτερα χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με ομήρους που απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακωχής και συγγενείς τους, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε σε δημοσιογράφους πως άκουσε, «όπως και εκείνοι», φρικιαστικές αφηγήσεις για βιασμούς, όπως αναφέρει το dpa.

Οι σφοδρότερες μάχες των τελευταίων δύο μηνών

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως περικυκλώνει τη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου μαίνονται άγριες μάχες, οι πιο σφοδρές των δυο μηνών του πολέμου, ανάμεσα στις δυνάμεις του και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.

Με τα πόδια, με μοτοσικλέτες, στοιβαγμένοι σε κάρα, με αποσκευές και ατομικά τους είδη πάνω στις οροφές αυτοκινήτων, χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν να φεύγουν προς άλλες περιοχές του νότου, στριμωγμένοι σε περίμετρο ολοένα πιο μικρή, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, αντιμέτωποι με καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Ο ισραηλινός στρατός, που άρχισε την 27η Οκτωβρίου χερσαία επίθεση εναντίον της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε πως πλέον επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στο σύνολο του θυλάκου, σχεδόν δυο μήνες μετά το ξέσπασμα της σύρραξης.

«Οι δυνάμεις μας περικυκλώνουν τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Ασφαλίσαμε πολλά οχυρά της Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και διεξάγουμε τώρα επιχειρήσεις εναντίον οχυρών της στον νότο. Δυνάμεις μας βρίσκουν όπλα σχεδόν σε όλα τα κτίρια και τα σπίτια, τρομοκράτες σε πολλά σπίτια και τους αντιμετωπίζουν» ανέφερε ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός, Χερτσί Χαλεβί.

Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μαχητές τους ενεπλάκησαν σε σκληρές μάχες με ισραηλινά στρατεύματα, με σκοπό να τα εμποδίσουν να μπουν στη Χαν Γιούνις, ειδικά τομείς στο ανατολικό τμήμα της πόλης, καθώς και σε παρακείμενους καταυλισμούς προσφύγων.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, πυρά πυροβολικού είχαν αποτέλεσμα «δεκάδες θανάτους και τραυματισμούς» σε χωριά ανατολικά της Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπολύει επίσης επιθέσεις σε άλλους τομείς της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του καταυλισμού προσφύγων Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 14. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άλλα πλήγματα, στον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπάλια, σκότωσαν και τραυμάτισαν κι άλλους Παλαιστίνιους. Ανάμεσά τους ήταν ο Ράμεζ αλ Νάτζαρ, ο διευθυντής κλινικής της Χαν Γιούνις, που έχασε τη ζωή του όταν έγινε στόχος το σπίτι του.

«Φαίνεται πως δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που μπορούμε να μείνουμε», είπε η Ουμ Μαχμούντ Τανάσι, κάτοικος της Χαν Γιούνις, που κινείτο προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Καμιά τοποθεσία δεν είναι ασφαλής στη Γάζα. Ούτε τα νοσοκομεία, ούτε τα καταφύγια, ούτε οι καταυλισμοί προσφύγων. Κανένας δεν είναι ασφαλής. Ούτε τα παιδιά. Ούτε οι εργαζόμενοι στην υγεία. Ούτε οι εργαζόμενοι στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Η κατάφωρη περιφρόνηση των θεμελιωδών κανόνων της ανθρωπιάς πρέπει να σταματήσει», τόνισε από την πλευρά του ο συντονιστής του ΟΗΕ για τα ανθρωπιστικά ζητήματα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) υπογραμμίζει πως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πλέον «σχεδόν αδύνατη» στη Λωρίδα της Γάζας και προειδοποιεί πως η συνέχιση των εχθροπραξιών θα «επιδεινώσει την καταστροφική ανθρωπιστική κρίση που απειλούσε ήδη (…) τον άμαχο πληθυσμό».

Διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, η Ράφα είναι πλέον η μοναδική τοποθεσία στον θύλακα όπου εξακολουθεί να διανέμεται ανθρωπιστική βοήθεια, όμως οι ποσότητες είναι περιορισμένες. Καμιά βοήθεια δεν φθάνει πλέον στη Χαν Γιούνις, ενώ η πρόσβαση σε περιοχές στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας είχε επισήμως απαγορευτεί ήδη προτού ξαναρχίσουν οι εχθροπραξίες.

Ο ισραηλινός στρατός ρίχνει καθημερινά στη Χαν Γιούνις φυλλάδια προειδοποιώντας πως επίκεινται άμεσα βομβαρδισμοί και διατάσσοντας τους κατοίκους να φύγουν από τις συνοικίες τους.

Ο ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει πως διαταγές άμεσης απομάκρυνσης των κατοίκων αφορούν επί του παρόντος το 28% του θυλάκου, χαρακτηρίζει «αδύνατο» να δημιουργηθούν ασφαλείς ζώνες υποδοχής προσφύγων, για τις οποίες έχει κάνει λόγο το Ισραήλ.

Χθες σκηνές χάους επαναλήφθηκαν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, το μεγαλύτερο της νότιας Λωρίδας της Γάζας, όπου ασθενείς δέχονταν τις φροντίδες του προσωπικού ακόμη και στα πατώματα. Υπό τον ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων, έφθαναν συνεχώς κι άλλοι τραυματίες. Κάποιοι πάνω σε ρυμουλκούμενα καρότσια, άλλοι σε φορεία, ακόμα και στα χέρια συγγενών.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το 85% του πληθυσμού, έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μισές και πλέον κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί ολοσχερώς.

Με βάση τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, 16.248 άνθρωποι, το 70% και πλέον εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών την 7η Οκτωβρίου.

Στο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους ήταν επίσης άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς και διεμήνυσε πως θα «εξαλείψει» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, «τρομοκρατική» οργάνωση σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση Νετανιάχου, 138 όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, μετά την απελευθέρωση κατά τη διάρκεια της ανακωχής 105 εξ αυτών. Η απελευθέρωση των 80 έγινε σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων, γυναικών, παιδιών και εφήβων, από ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP