Δεν καταλαβαίνω τις γκρίνιες. Τι το κακό έχει η Νέα Αριστερά;

Οπως έχουμε τη Νέα Δημοκρατία, τη Νέα Σμύρνη, τα Νέα Μουδανιά και τον Νέο Πανιώνιο, αποκτήσαμε και τη Νέα Αριστερά. Σε καλή μεριά, λοιπόν.

Σημειώνω άλλωστε ότι τη Νέα Υόρκη τη θαυμάζει όλη η Υφήλιος. Την Υόρκη (ή Γιορκ) ποιος τη θυμάται;

Βεβαίως και ο Κασσελάκης δήλωσε ότι θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και θα κερδίσει τις ευρωεκλογές (Alpha, 4/12).

Ολοι το θεωρούμε βέβαιο. Αλλά σε περίπτωση που δεν το πετύχει, κανένα πρόβλημα.

Θα μετονομαστεί σε Νέος Κασσελάκης και θα την κάνει για κανένα Νέο Μαϊάμι. Μια χαρά. Και τότε θα εμφανιστεί ο Νέος Τσίπρας με το νέο Ινστιτούτο να το γλεντήσουμε.

Πάμε στα σοβαρά. Διότι είμαι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω σε όλες τις μοιρολογίστρες ότι στη Γάζα γίνεται πόλεμος.

Γίνεται όμως πόλεμος όχι επειδή ξύπνησε ένα πρωί το Ισραήλ κι άρχισε να βομβαρδίζει. Αλλά επειδή τους την έπεσαν στην ψύχρα οι φονιάδες της Χαμάς.

Οι οποίοι θέλουν (σύμφωνα με όσα δηλώνουν και χωρίς να το κρύβουν) να εξαφανίσουν το Ισραήλ και τους Εβραίους από προσώπου γης. Μπορεί να μην ισχύει για άλλους ανθρωπιστές αλλά οι συγκεκριμένοι μάλλον για «αντισημίτες» μου φαίνονται.

Δεν ξέρω λοιπόν ποιοι είναι «οι τρομεροί και δυσανάλογοι βομβαρδισμοί» σε έναν πόλεμο και πώς τους μετράμε.

Αλλά το 1944-45 και η Δρέσδη και το Αμβούργο βομβαρδίστηκαν «τρομερά και δυσανάλογα» από τους Συμμάχους. Οικόπεδα έγιναν. Δεκάδες χιλιάδες νεκροί.

Κανείς όμως δεν σκέφτηκε να πει «τους καημένους τους Γερμανούς τι παθαίνουν!». Γιατί οι Γερμανοί (η ναζιστική ηγεσία, δηλαδή) είχε την ευθύνη του πολέμου κι όλων των θηριωδιών που ακολούθησαν.

Οταν λοιπόν τραβήξεις τη σκανδάλη, όταν αρχίσεις να μπουκάρεις στα σπίτια των ανθρώπων, να σκοτώνεις και να παίρνεις ομήρους, πρέπει να ξέρεις ότι τη σκανδάλη θα την τραβήξει και ο άλλος.

Αυτή είναι μια βασική υπόθεση που στις σύγχρονες κοινωνίες αποτρέπει τους πολέμους και τις τρομοκρατικές ενέργειες. Διότι φυσικά δεν θέλουμε ούτε πολέμους ούτε τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό είναι τελικά το ζητούμενο.

Θέλω να ελπίζω όμως πως με τα σχετικά θα ασχοληθεί σοβαρά το νέο Ινστιτούτο του Νέου Τσίπρα.

Διότι τώρα που πέρασαν οι Πρέσπες, τώρα που οι «Πρέσπες του Αιγαίου» δεν φαίνεται να περπατούν πολύ, τώρα που την έκαναν και η «Νέα Αριστερά» και οι νέοι Αριστεροί, δεν ξέρω με τι ακριβώς θα ασχολείται το νέο Ινστιτούτο.

Γιατί όχι λοιπόν με τις «Νέες Πρέσπες της Μέσης Ανατολής»;