Μεγάλες εντάσεις προέκυψαν σε συνάντηση που είχαν σήμερα μέλη οικογενειών των ομήρων που απήχθησαν από την Χαμάς – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι – με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πολυάριθμα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Νετανιάχου τόνισε στις οικογένειες «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αυτή τη στιγμή να τους απελευθερώσουμε όλους. Μπορεί πράγματι να φανταστεί κανείς ότι αν αυτό ήταν μια επιλογή, κάποιος θα την αρνιόταν;», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη συνάντηση, προκαλώντας την οργή πολλών από τους παρευρισκομένους.

Ο Ρόνεν Τζουρ, από τους επικεφαλής του Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Channel 12 ότι ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους εξιστόρησαν στον Νετανιάχου τη φρίκη που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους στη Γάζα.

Το ισραηλινό ΜΜΕ Ynet μετέδωσε ότι ο Νετανιάχου διάβαζε από ένα χαρτί τα περισσότερα από τα όσα είπε στη συνάντηση και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση.

Οι απελευθερώσεις ομήρων

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα απελευθερώθηκαν περισσότεροι από 70 ισραηλινοί όμηροι στο πλαίσιο της εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών. Οσοι επέστρεψαν είναι ως επί το πλείστον υγιείς και παρέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες κράτησής τους, δίνοντας έτσι ελπίδα σε όσους περιμένουν ακόμη τους δικούς τους. Αυτοί, αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης του Ισραήλ, καλούν από την αρχή κιόλας του πολέμου τον Νετανιάχου να θέσει ως προτεραιότητα το ζήτημα των ομήρων, ακόμη και αν αυτό απαιτεί στρατιωτικές υποχωρήσεις ή απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων.

Σύμφωνα με το Channel 12, η κόρη του 79χρονου ομήρου Σαϊμ Πέρι, είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι η απελευθέρωση των ομήρων που παραμένουν αιχμάλωτοι, πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα παρά ο συνεχιζόμενος πόλεμος κατά της Χαμάς.

Ένας πατέρας ομήρου που παραμένει αιχμάλωτος της Χαμάς δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι: «η συνάντηση ήταν ντροπιαστική» και ανοργάνωτη.

Ο Ντάνι Μιράν, πατέρας του Όμρι Μιράν που απήχθη από τη Χαμάς από το Κιμπούτς Ναχάλ Οζ, συμμετείχε στη συνάντηση του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου με τις οικογένειες των ομήρων.

«Αν έτσι διευθύνετε μια τέτοια συνάντηση, δεν ξέρω πώς μπορείτε να διευθύνετε τη χώρα», είπε ο Μιράν.

Παράλληλα, το πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αυτή τη στιγμή 138 Ισραηλινοί όμηροι και άλλοι διαφορετικών υπηκοοτήτων συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέντονας στον κατάλογο των ομήρων ένα άτομο που θεωρείτο αγνοούμενος.

Δυσαρέσκεια με την εκεχειρία

Ωστόσο, το πιο δεξιό κομμάτι του πληθυσμού, όπως και μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού, δυσανασχετούσαν με την εκεχειρία. Αυτό διότι, σύμφωνα με τη «Monde», βλέπουν τους ηγέτες της Χαμάς, και κυρίως τον Γιαχία Σινουάρ που ενορχήστρωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την πιο βάναυση που έγινε ποτέ εναντίον του Ισραήλ, όχι μόνο να είναι ακόμα ζωντανός αλλά να καρπώνεται και μια πολιτική νίκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σινουάρ κρατούνταν στο Ισραήλ για 22 χρόνια προτού απελευθερωθεί το 2011, από τον Νετανιάχου, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων για την απελευθέρωση του γαλλοϊσραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Κατανοεί λοιπόν τη συμβολική και στρατηγική σημασία μιας τέτοιας συμφωνίας καλύτερα από τον καθένα. Συγκεκριμένα, ο Σινουάρ και οι ηγέτες της Χαμάς «έχουν κατανοήσει τους διχασμούς στο Ισραήλ και επομένως τις αδυναμίες του, όπως και το γεγονός ότι πρέπει να καταφύγουν σε εναλλακτικά όπλα για να πολεμήσουν έναν στρατό πολύ ισχυρότερο αριθμητικά αλλά και από πλευράς πόρων· εξ ου και οι όμηροι» εξηγεί στη «Monde» ο Μάτι Στάινμπεργκ, πρώην σύμβουλος αρκετών αρχηγών της Σιν Μπετ.