Και εγεννήθη «Νέα Αριστερά», όπως ανακοινώθηκε το όνομα της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας που συγκρότησαν οι 11 αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, όπως μου λένε οι πράκτορές μου που κατοικοεδρεύουν στην Κουμουνδούρου, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τους στενούς συνεργάτες που βρίσκονταν στο γραφείο του και τους είπε να μην ασχολούνται με τους 11. Ό,τι έγινε, έγινε, τους είπε και επανέλαβε ότι ο ίδιος κατέλαβε κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει διάσπαση.

Το εσωκομματικό ωστόσο ενδιαφέρον στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται τώρα στο… Μόναχο. Εκεί βρίσκεται η 27χρονη Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, η οποία, όπως μου λένε, έχει αναλάβει την δύσκολη δουλειά να δημιουργήσει τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ (όσων απέμειναν σε αυτόν).

Η κυρία Βουτυράκου, που έγινε γνωστή για το μπαστούνι των τυφλών (την είχε δεχθεί μάλιστα και ο Πρωθυπουργός στο Μαξίμου, μαζί με άλλους της Ρομποτικής) επεξεργάζεται τα βιογραφικά, αφού στόχος του κ. Κασσελάκη, όπως ο ίδιος λέει, δεν είναι να δημιουργήσει ένα και μοναδικό think tank, όπως είχε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά πολλά και μάλιστα κατά τομέα, όπως think tank, οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής, κλιματικής αλλαγής κτλ.

***

Ο προπονητής της εξέδρας

Η κυβέρνηση πάντως, δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη ως προπονητή της… εξέδρας και μάλιστα που έχει χρόνια να πάει στο γήπεδο, ως απάντηση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Πρωθυπουργός παριστάνει τον… θείο που κάθεται με την Νεολαία.

Ο κ. Μαρινάκης δεν έμεινε μόνον στον χαρακτηρισμό, αλλά επειδή ο Κασσελάκης χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό με την μεγαλύτερη ανεργία, θύμισε ότι η ανεργία των νέων από το 43% του Νοεμβρίου του 2018 έπεσε στο 23% τον Νοέμβριο του 2023.

Ο κ. Κασσελάκης, λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάθεται στην εξέδρα, κουνάει το δάκτυλο, ασκεί κριτική, αγνοώντας ότι το κόμμα που εξελέγη κυβέρνησε τέσσερα χρόνια.

***

Η πρώτη διαφοροποίηση της ομάδας 11 από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη επιμέρους κοινοβουλευτική διαφοροποίηση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των 11 ανεξάρτητων καταγράφηκε κατά την ονομαστική ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των servicers και τον μηχανισμό προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών.

Η ομάδα των 11 αν και καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο εκφράζοντας την αντίθεση της με το νέο πλαίσιο διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας «παρών» (όλοι πλην του Φ. Οζγκιούρ που ψήφισε «όχι») σε 3 από τα 6 άρθρα για τα οποία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η αξιωματική αντιπολίτευση.

***

Γιατί ο Ερντογάν θέλει ταξίδι εξπρές στην Αθήνα

Ούτε έξι ώρες δεν πρόκειται να μείνει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ισως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν ότι τώρα τελευταίως τα ταξίδια του Ερντογάν στο εξωτερικό είναι σύντομα. Επισκέψεις αστραπή, θα έλεγε κανείς.

Τούτο κατά τους διπλωματικούς παρατηρητές οφείλεται κυρίως στον φόρτο εργασίας που έχει στην Τουρκία, αλλά ίσως και στην φυσική του κατάσταση.

Να ξέρετε ότι από το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και πιθανότητα να υπάρξει και ανταλλαγή δώρων) θα μεταβεί κατευθείαν στο Μαξίμου, όπου στο γεύμα που θα παραταθεί (κέτερινγκ από γνωστό εστιατόριο της Αθήνας) θα συνεδριάζει και το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών.

Αμέσως μετά το γεύμα στο Μαξίμου θα κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο και αναχωρεί.

***

Όταν ο Ερντογάν φθάσει στο Προεδρικό

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας ετοιμάζονται για την επίσκεψη. Όχι δεν θα είναι όπως την προηγούμενη φορά (δηλαδή το 2017 επί Παυλόπουλου) με παράτες, τουρκικές σημαίες δίπλα σε τσολιάδες κτλ. καθότι δεν θα είναι επίσημη επίσκεψη αλλά επίσκεψη εργασίας.

Μένει ακόμα αδιευκρίνιστο εάν ο Ερντογάν συνομιλήσει με την Πρόεδρο στον ίδια αίθουσα όπου είχε βρεθεί το 2017, τότε που ξαφνικά ο Τσαβούσογλου του έδωσε (σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση) ένα… ραβασάκι και άρχισε να ομιλεί για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, για Θράκη, για μουφτήδες, για νησιά και για… τουρκική μειονότητα.

Ενδέχεται η συνάντηση να γίνει στο γραφείο της Προέδρου ή το πολύ στην αίθουσα δεξιώσεων, εκεί όπου έχει στηθεί και το Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Σε αυτή τη συνάντηση θα υπάρχει και η τουρκική σημαία (όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο).

***

Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι στις συνομιλίες στο Ανώτατο Συμβούλιο ένα οι Τούρκοι θέσουν θέμα οθωμανικών μνημείων και τζαμιών, εμείς αμέσως θα θέσουμε θέμα Αγιάς Σοφιάς (για την ασφάλεια και στήριξη του Ναού) και Μονής της Χώρας.

***

Ποιος ξεσκόνισε τους… κουραμπιέδες;

Δεν μπορεί κάποιος θα… ξεσκόνισε τους κουραμπιέδες. Γιατί σας το λέω αυτό; Επειδή χθες στη 1.44 μετά το μεσημέρι ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης έβαζε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα στο χριστουγεννιάτικο καλάθι, αλλά σε μία ώρα τους έβγαλαν από την λίστα.

Νέα ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης στις 2.39 μ.μ. δεν περιελάβανε ούτε τους κουραμπιέδες ούτε τα μελομακάρονα στη λίστα.

Τι είχε συμβεί; Επισήμως το υπουργείο δικαιολογήθηκε πως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μπήκαν στην λίστα εκ παραδρομής, αλλά ανεπισήμως υποψιάζομαι ότι θα υπήρχε ένταση και διαμαρτυρία από τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους.

***

Η καινούργια φυλακή στη Δράμα και οι 12.000 κρατούμενοι

Τώρα με την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα έρχεται στην επιφάνεια το θέμα των φυλακών. Θα πρέπει να ξέρετε ότι σε λίγες ημέρες παραδίδεται μια ολοκαίνουργια φυλακή, αυτή της Δράμας, χωρητικότητας 600 κρατούμενων.

Όπως και να το κάνουμε υπάρχει πρόβλημα με τις φυλακές στην Ελλάδα. Και τούτο γιατί, όπως μου λένε, στην χώρα μας σε αντίθεση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτει (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) 6 τ.μ. ανά κρατούμενο ενώ παρέχει 2,5 τ.μ. μετά βίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οι κρατούμενοι στην Ελλάδα κοντεύουν να φθάσουν τις 12.000 αντί των 9.000 που αντέχει το σύστημα. Ο δε νέος Κορυδαλλός, όπου αυτός κι αν γίνει (έχουν, έμαθα, εντοπιστεί δύο χώροι, στον Ασπρόπυργο και στα Οινόφυτα Βοιωτίας), δεν έχει προβλεφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης κάτι που δυσκολεύει την όλη κατάσταση..

***

Πόσο κοστίζει ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι;

Ωστόσο υπάρχουν τα ηλεκτρονικά βραχιολάκια και η κοινωφελής εργασία για τους κρατούμενος. Τώρα πιθανόν να ρωτήσετε πόσο στοιχίζει σε ένα κρατούμενο το ηλεκτρονικό βραχιόλι.

Όπως μου είπε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας στοιχίζει 15 ευρώ την ημέρα, δηλαδή τον μήνα περίπου 450 ευρώ.  Όσον αφορά την κοινωφελή εργασία, αυτή θεσμοθετείται με μία όμως προϋπόθεση. Θα επιτηρείται αυστηρά και δεν αφήνεται στην τύχη ή στην ευχέρεια κάθε δημάρχου ή διοικητή νοσοκομείου. Είπαμε αυστηροποίηση των ποινών.

***

Όταν ο Βασίλης Βασιλικός γνώρισε τον Μαργαρίτη και τον Σαλαμπάση

Τον χειμώνα του 1982 ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Γιώργος Σαλαμπάσης τραγουδούν στην «Αθηνά», στην άνοδο της Συγγρού.

Ένα βράδυ μπαίνει μέσα ένας ψιλόλιγνος κύριος που μπορεί να μην τον ξέρανε πολλοί σ΄ αυτήν την πλευρά της λαϊκής νύχτας, σηκώθηκαν όμως όλοι για τον χαιρετίσουν. Κάτι ο αέρας ο Παριζιάνικος, κάτι η φήμη ότι «ήταν πολύ γραμματιζούμενος», ότι είχε κάνει διάφορα εναντίον της Χούντας κι ότι ο «Αντρέας» τον έφερε απέξω για να φτιάξει τα πράγματα, αρκούσαν για να παραμεριστούν οι επιφυλάξεις και να «αγκαλιαστεί» από το μαγαζί.

«Μόλις βγήκα και άκουσε το πρόγραμμα μου, ζήτησε να με δει και με κάλεσε στην ΕΡΤ να κάνουμε εκπομπή. Ούτε που ήξερα τι σημαίνουν γυρίσματα, πλατό και σκηνικά. Μέχρι τότε ήμουν ο Γιώργος. Χάρη σε εκείνον έγινα ο Μαργαρίτης, με έμαθε ο πολύς κόσμος και με κάλεσε σπίτι του ο Καζαντζίδης» έλεγε αφοπλιστικά ο δημοφιλής τραγουδιστής για τον Βασίλη Βασιλικό, χθες το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο.

Ομοίως και ο «σ΄ αγαπώ μ’ ακούς» Σαλαμπάσης τον οποίο επίσης είχε παρουσιάσει στην κρατική τηλεόραση ο Βασιλικός, ως διευθυντής προγράμματος την πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ 1982-1985.

Με τις άριες της Κάλλας

Έναν ψηφιακό δίσκο (CD) με τη «Νόρμα» και τους «Πουριτανούς» του Μπελίνι έβαλε δίπλα στον Β. Βασιλικό η οικογένεια του, μαζί με το καφέ καπέλο του.


(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Οι διάσημες άριες του λυρικού θεάτρου ερμηνευμένες από τη Μαρία Κάλλας στη Σκάλα του Μιλάνου, συνόδευσαν διαχρονικά τον συγγραφέα που ως φιλόμουσος είχε ακούσει πολλές φορές την Ελληνίδα υψίφωνο διατηρώντας μαζί της κοινωνικές επαφές.

Το αντάμωμα του Λαλιώτη με τον Χατζηδάκη

Φυσικά δεν θα μπορούσε κανείς να παρακάμψει μια τέτοια φωτογραφία, του Κώστα Λαλιώτη με τον Διονύση Χατζηδάκη, τον βουλευτή της ΝΔ και επιστήθιου συνεργάτη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, να συζητούν άνετα μεταξύ τους στο περιθώριο της χθεσινής εξόδιου ακολουθίας. Αμφότεροι γνώριζαν τον εκλιπόντα επί δεκαετίες έχοντας πολλάκις συναναστραφεί μαζί του.

***

Όλα τα ονόματα των αγνοουμένων της Κύπρου

Αυτό δεν ξανάγινε. Στο εμβληματικό Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΓΟΥ, το οποίο πολύ σύντομα θα ανοίξει και για το κοινό, πρόκειται να αναγραφούν στις κενές επιτύμβιες πλάκες και τα ονόματα των 77 Ελλαδιτών αγνοουμένων αγωνιστών της Τουρκικής Εισβολής, που υπερασπίσθηκαν με γενναιότητα και σθένος τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του κυπριακού Ελληνισμού. Από τους 77 Ελλαδίτες αγνοούμενους, οι 73 ήταν από την τουρκική εισβολή και 4 από την περίοδο 1963-`67. Από αυτούς τους 77 αγνοούμενους ταυτοποιήθηκαν οι 14.

***

Το ΑΠΘ, ο Α/ΓΕΕΘΑ και ο Τσόρτσιλ

Πρώτη φορά μου λένε οι καθηγητές, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο απέδωσε τιμές σε αξιωματικό και συγκεκριμένα στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στα 98 χρόνια λειτουργίας του.

Σε μια από τις ομιλίες, ακούστηκε η φράση του Winston Churchill από το βιβλίο του «The Gathering Storm» (1948), που όπως είπε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης πιστεύει ότι ταιριάζει στον ΑΓΕΕΘΑ.

«Οι ηγέτες δεν είναι ’κει για να λύνουν μόνον εύκολα προβλήματα. Αυτά συνήθως λύνονται από μόνα τους. Πραγματικά σωτήριες αποφάσεις καλούνται να λάβουν όταν το εκκρεμές αρχίζει να πάλλεται και οι πιθανότητες επιτυχίας και αποτυχίας είναι δυσδιάκριτες».