Ούτε έξι ώρες δεν πρόκειται να μείνει ο Ερντογάν στην Αθήνα. Ισως οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν ότι τώρα τελευταίως τα ταξίδια του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό είναι σύντομα. Επισκέψεις αστραπή, θα έλεγε κανείς.

Τούτο κατά τους διπλωματικούς παρατηρητές οφείλεται κυρίως στον φόρτο εργασίας που έχει στην Τουρκία, αλλά ίσως και στην φυσική του κατάσταση, όπως σημειώνει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Να ξέρετε ότι από το Προεδρικό Μέγαρο όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (και πιθανότητα να υπάρξει και ανταλλαγή δώρων) θα μεταβεί κατευθείαν στο Μαξίμου, όπου στο γεύμα που θα παραταθεί (κέτερινγκ από γνωστό εστιατόριο της Αθήνας) θα συνεδριάζει και το Ανώτατο Συμβούλιο των δύο χωρών, σημειώνει η ίδια πηγή.

Αμέσως μετά το γεύμα στο Μαξίμου θα κατευθυνθεί προς το αεροδρόμιο και αναχωρεί.

Όταν ο Ερντογάν φθάσει στο Προεδρικό

Στην Προεδρία της Δημοκρατίας ετοιμάζονται για την επίσκεψη. Όχι δεν θα είναι όπως την προηγούμενη φορά (δηλαδή το 2017 επί Παυλόπουλου) με παράτες, τουρκικές σημαίες δίπλα σε τσολιάδες κτλ. καθότι δεν θα είναι επίσημη επίσκεψη αλλά επίσκεψη εργασίας.

Μένει ακόμα αδιευκρίνιστο εάν ο Ερντογάν συνομιλήσει με την Πρόεδρο στον ίδια αίθουσα όπου είχε βρεθεί το 2017, τότε που ξαφνικά ο Τσαβούσογλου του έδωσε (σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση) ένα… ραβασάκι και άρχισε να ομιλεί για αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, για Θράκη, για μουφτήδες, για νησιά και για… τουρκική μειονότητα.

Ενδέχεται η συνάντηση να γίνει στο γραφείο της Προέδρου ή το πολύ στην αίθουσα δεξιώσεων, εκεί όπου έχει στηθεί και το Χριστουγεννιάτικο δένδρο. Σε αυτή τη συνάντηση θα υπάρχει και η τουρκική σημαία (όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο).

Αγιά Σοφιά και Μονή της Χώρας

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι στις συνομιλίες στο Ανώτατο Συμβούλιο ένα οι Τούρκοι θέσουν θέμα οθωμανικών μνημείων και τζαμιών, εμείς αμέσως θα θέσουμε θέμα Αγιάς Σοφιάς (για την ασφάλεια και στήριξη του Ναού) και Μονής της Χώρας.