Αν δεν ανήκετε στη γενιά Ζ πιθανότατα δεν ξέρετε και τη λέξη rizz, που ψηφίστηκε ως η λέξη της χρονιάς για το Λεξικό της Οξφόρδης. Σύμφωνα με το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, η λέξη rizz είναι η αργκό που χρησιμοποιούν οι νέοι για να περιγράψουν τη γοητεία ή τη ρομαντική έλξη που ασκεί κάποιος.

Η συγκεκριμένη λέξη ήταν, σύμφωνα με το BBC, μία από τις οκτώ λέξεις της λίστας, οι οποίες επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν τη διάθεση ή τις ανησυχίες του 2023.

Ο όρος, που θεωρείται σύντμηση της λέξης charisma (για τα άτομα τα οποία έχουν το χάρισμα της επικοινωνίας και έλκουν τους άλλους) χρησιμοποιείται μαζικά στο διαδίκτυο, με δισεκατομμύρια προβολές του συγκεκριμένου hashtag στο TikTok. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ρήμα, σε εκφράσεις όπως «to rizz up», που σημαίνει να προσελκύεις ή να αποπλανείς κάποιον. Είναι ουσιαστικά μια νεότερη εκδοχή του «game», που ορίζεται ως η ικανότητα και η επιδεξιότητα να προσελκύει κανείς σεξουαλικά τους άλλους χρησιμοποιώντας τη γοητεία.

Η περσινή λέξη της χρονιάς για το Λεξικό της Οξφόρδης ήταν το «goblin mode», που περιγράφει την «αδιαμαρτύρητα αυταρχική, τεμπέλικη, ατημέλητη ή άπληστη συμπεριφορά».

Σύμφωνα με τον Casper Grathwohl, πρόεδρο της Oxford Languages, η λέξη rizz ενδεχομένως να μιλάει για «μια κυρίαρχη διάθεση του 2023, όπου οι περισσότεροι από εμάς ανοίγονται μετά από μερικά δύσκολα χρόνια» της πανδημίας του κορωνοϊού. Αποδεικνύεται επίσης ότι λέξεις και φράσεις που προέρχονται από την κουλτούρα του διαδικτύου «γίνονται όλο και περισσότερο μέρος της καθομιλουμένης».