Σε ισχύ τέθηκε η συμφωνία εκεχειρίας και ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σήμερα, με την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση να επιστρέφει στο Ισραήλ ομήρους την ώρα που το Ισραήλ πέραν της ολιγοήμερης κατάπαυσης του πυρός εναντίον της Γάζας ελευθέρωσε με τη σειρά του Παλαιστινίους κρατουμένους.

Χθες, μία από τις πιο δύσκολες νύχτες του πολέμου έζησαν οι κάτοικοι στη Γάζα καθώς το σφυροκόπημα του Ισραήλ ήταν ασταμάτητο και περιλάμβανε νοσοκομεία, καταφύγια, υποδομές και κατοικίες.

Δείτε φωτογραφίες από τη στιγμή που η Χαμάς απελευθέρωσε τους ομήρους

Εκπρόσωπος IDF: «Περίπλοκες οι επόμενες ημέρες»

Σχολιάζοντας την απελευθέρωση των 13 Ισραηλινών ομήρων, ο Ντάνιελ Χαγκάρι προειδοποίησε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι «περίπλοκες», αλλά ότι ο ισραηλινός στρατός δεν θα σταματήσει μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιστροφή των αιχμαλώτων «ηθικό καθήκον» και πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια των μαχητών μας» είναι η πρώτη προτεραιότητα του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της τετραήμερης διακοπής των μαχών στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν επιμένει για τη λύση των δύο κρατών

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σημείωσε ότι περισσότερα από 200 φορτηγά έφτασαν σήμερα στην Αίγυπτο στο σημείο διέλευσης προς τη Γάζα.

«Πρέπει να τερματίσουμε αυτόν τον κύκλο βίας της Μέσης Ανατολής», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας εκ νέου για τη λύση των δύο κρατών.

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Τέσσερις Γερμανο-ισραηλινές ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν

Η Αναλένα Μπέρμποκ, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τέσσερις Γερμανο-ισραηλινές ήταν ανάμεσα στους ομήρους που απελευθερώθηκαν.

Η Αβίβ Ασέρ, δύο ετών, η Ραζ Ασέρ, τεσσάρων ετών, η Ντόρον Κατζ – Ασέρ, 34 ετών και η Μάργκαλιτ Μόζες, 77 ετών.

Η Μπέρμποκ εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς το Κατάρ για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του, καθώς και προς την Αίγυπτο και τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.

Χιλιάδες πανηγυρίζουν την απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών στην Μπεϊτούνια

Χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί στην Μπεϊτούνια στη Δυτική Όχθη και πανηγυρίζουν για την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Χαμάς είχε κάνει κάλεσμα για «μαζική υποδοχή» τους.

137 φορτηγά με αγαθά ξεφόρτωσαν στο σημείο υποδοχής της UNRWA στη Γάζα

Η υπηρεσία OCHA του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα:

  • 200 φορτηγά στάλθηκαν από τη Νιτσάνα στο πέρασμα της Ράφα
  • 137 φορτηγά με αγαθά εκφορτώθηκαν στο σημείο υποδοχής της UNRWA στη Γάζα, καθιστώντας το το μεγαλύτερο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει παραληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου
  • 129.000 λίτρα καυσίμων και τέσσερα φορτηγά με φυσικό αέριο πέρασαν επίσης στη Γάζα
  • 21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν σε μια μεγάλης κλίμακας ιατρική επιχείρηση από το βόρειο τμήμα της Γάζας
  • Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν με τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες και άλλα βασικά είδη