«Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει». Ο Σοφοκλής στην «Αντιγόνη» του εκφράζει με αυτόν τον στίχο το νόημα της κακότητας, της αθλιότητας και της αναλγησίας, που είναι δυνατόν να εκπέμψουν ανθρώπινες ενέργειες, που προξενούν φρίκη και φόβο.

Αυτόν ακριβώς τον στίχο έρχονται να μας θυμίσουν οι σκηνές ανθρωποφαγίας αθώων θυμάτων της χρόνιας σύγκρουσης των φασιστικών δυνάμεων Ισραήλ-Παλαιστίνης. Παράλληλα, ο άγριος καταστροφικός πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας καλά κρατεί!

Ο φασισμός δεν έχει όρια και αυτό έχει ιστορικά αποδειχθεί. Το μήνυμα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, που τιμούμε κάθε χρόνο, είναι το ύψιστο ενάντια στον φασισμό μήνυμα των Ελλήνων. Ο ανταποκριτής της εφημερίδας “Corriere della sera” Αντόνιο Φεράρι, σε συνέδριο συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Αθήνα το 2006 επεσήμανε χαρακτηριστικά : «Εγώ, ως Ιταλός, θα έλεγα σήμερα: ευχαριστώ εκείνο το ΟΧΙ που ειπώθηκε στην Ιταλία σαφέστατα και αποφασιστικά, γιατί ο πόλεμος στην Ελλάδα σήμανε την αρχή του τέλους για τον φασισμό».

Η επικράτηση σήμερα των ακροδεξιών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό χώρο είναι εντυπωσιακή. Η Μελόνι στην Ιταλία, η Λεπέν καιροφυλακτεί στην Γαλλία, και ο Συνασπισμός δεξιάς-ακροδεξιάς, με τον Ουλφ Κρίστερσον, κυβερνά ακόμη και στη Σουηδία. Στη Φιλανδία, εξάλλου, ο συντηρητικός ηγέτης του κόμματος Εθνικού Συνασπισμού Πέτερι Ορπο, τερμάτισε τη διακυβέρνηση της Σοσιαλδημοκρατίας, ενώ στη Γερμανία οι ακροδεξιές δυνάμεις διευρύνονται συνεχώς. Πρόσφατα, εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, ο ακροδεξιός Χαβιέρ Μιλέι εντυπωσίασε τους θεατές με τα… καραγκιοζιλίκια του την ημέρα της εκλογής του και τελευταία, στην Ολλανδία η ακροδεξιά νίκησε πανηγυρικά.

Στην Ελλάδα τα φασιστικά μορφώματα απασχολούν συνεχώς τους πολιτικούς και οι πολίτες παρακολουθούν επεισόδια κωμικοτραγικά από τις διενέξεις των ακροδεξιών. Από τη μια πλευρά οι «Σπαρτιάτες» από την άλλη οι «Ελληνες» του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση και… προηγούμενου του Κασσελάκη, σταρ της πολιτικής, Ηλία Κασιδιάρη, απασχολούν συστηματικά τα Δικαστήρια και την Βουλή για να λύσουν τα δυσεπίλυτα προβλήματα της εξουσίας τους.

Το γεγονός, όμως, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής στην Ελλάδα είναι η αποχή των πολιτών, που παρουσιάζεται όχι μόνον στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις εθνικές. Αποτέλεσμα αυτής της αποχής είναι να μην εκφράζεται η πραγματική βούληση του λαού αλλά η βούληση μιας πλειοψηφίας.

Το θέμα, πιστεύω, ότι πρέπει να απασχολήσει ιδιαίτερα τους πολιτικούς μας, ανεξαρτήτως κόμματος, γιατί οι συνέπειες μακροχρόνια θα είναι πολύ αρνητικές. Οι πολίτες δεν έχουν άλλη υπομονή, αναζητούν λύσεις για την ίδια τους τη ζωή και δεν τις βρίσκουν στα πολιτικά κόμματα, που τους έχουν απογοητεύσει.

Τα φασιστικά μορφώματα πάντα καραδοκούν για να εισπράξουν την ανθρώπινη απόγνωση. «Compesce mentem», έλεγαν οι Ρωμαίοι για να προκαλέσουν τους ασύνετους να έχουν τον νου τους για να αντιδρούν έγκαιρα στους κινδύνους!

Η κυρία Στέλλα Πριόβολου είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρόεδρος Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών ΕΚΠΑ, κοσμήτορας Δημοτικού Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγίας Παρασκευής.