5 το πρωί: Η μαζική έξοδος από τον ΣΥΡΙΖΑ – Η κατάπαυση πυρός στη Γάζα – Η κακοκαιρία Alexis που έρχεται

Αναμενόμενη ήταν η αποχώρηση της ομάδας των «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς το χάσμα με τον Στέφανο Κασσελάκη μετά και την πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή έμοιαζε αγεφύρωτο. Πλέον μένει να δούμε πώς θα ονομάζεται η νέα Κ.Ο. στη Βουλή και ποιο πρόσωπο θα τεθεί επικεφαλής.

1

Κομμάτια και θρύψαλα ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Ανεξαρτητοποιήθηκαν 9 βουλευτές: Εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται από χθες οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Οζγκιούρ Φερχάτ, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης γνωστοποιώντας την απόφασή τους με ένα αιχμηρό κείμενο κατά της ηγεσίας του κόμματος. «Κλείνει ο κύκλος της εσωστρέφειας που προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η πρώτη αντίδραση Κασσελάκη. 
  • Νέα δεδομένα στη Βουλή: Mετά τις εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνολικά 47 βουλευτές. Με την αποχώρηση των βουλευτών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, μειώθηκαν στους 45 και με την ανεξαρτητοποίηση των 9 βουλευτών έμειναν συνολικά 36. H νέα Κ.Ο. των 9+2 θα αριθμεί 11 μέλη και άρα θα είναι η έβδομη κοινοβουλευτική δύναμη.
  • Παγιώνεται στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ: Στην τρίτη θέση σε ακόμη μία δημοσκόπηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 33% έναντι 13% του ΠΑΣΟΚ .Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 12,5%, το ΚΚΕ με 9%, η Ελληνική Λύση με 5%, οι Σπαρτιάτες και το Μέρα25 με 3%, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%.
2

Ανακωχή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς

  • Πότε ξεκινάει; Από τις 7 το πρωί σήμερα Παρασκευή (24/11), θα τεθεί σε ισχύ η ανακωχή στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
  • Πόσο θα κρατήσει; Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
  • Τι ισχύει με τους ομήρους; Μια πρώτη ομάδα 13 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα. Συνολικά θα απελευθερωθούν 50 όμηροι στο σύνολό τους γυναίκες και παιδιά. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα αφήσει ελεύθερους Παλαιστίνιους κρατουμένους ενώ στη Γάζα θα εισέλθουν φορτηγά με καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Φέρνει τσουχτερό κρύο η κακοκαιρία «Alexis»

  • Τι καιρό θα κάνει σήμερα: Σήμερα Παρασκευή αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα του Αιγαίου, της Θράκης, της Κρήτης και της δυτικής χώρας. Πιθανότητα για τοπικές χαλαζοπτώσεις υπάρχει κυρίως στο Αιγαίο, στο Ιόνιο και στα νότια τμήματα της Πελοποννήσου.
  • Χειμωνιάζει το Σαββατοκύριακο: Η επιδείνωση του καιρού έρχεται το Σαββατοκύριακο με την νέα κακοκαιρία «Alexis» που φτάνει στη χώρα μας από την Ιταλία και φέρνει μαζί της ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια ακόμη και μέσα σε πόλεις της Μακεδονίας.
  • Πόσο θα διαρκέσει; Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κακοκαιρία «Alexis» δεν αναμένεται να έχει μεγάλη διάρκεια καθώς από την Τρίτη θα ξεκινήσει και πάλι η άνοδος της θερμοκρασίας.
4

Εκτόξευση του αριθμού θυμάτων έμφυλης βίας

  • Σοκαριστικά τα νούμερα: Σε ποσοστό της τάξεως του 137.6% αυξήθηκε το 2022, συγκριτικά με το 2020, ο αριθμός των γυναικών που κατήγγειλαν επισήμως πως υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας! Μάλιστα οι καταγγελίες στην Αστυνομία έσπασαν το φράγμα των 10.000 (10.131) τη στιγμή που προ διετίας ήταν οριακά πάνω από τις 4.000 (4.264).
  • Γυναικοκτονίες και revenge porn: Κι αν κάποιες γυναίκες πρόλαβαν να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους προκειμένου να λάβουν την τιμωρία που τους αναλογεί για τις πράξεις τους, υπήρξαν και 24 που έχασαν τη ζωή τους έχοντας πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Τη ίδια περίοδο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε 52 υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας, εκ των οποίων το 80% αφορούσε γυναίκες.
  • Η εμπειρία της Δόμνας Μιχαηλίδου: «Έχω πολύ κοντινή φίλη μου η οποία ήταν θύμα κακοποίησης μέσα στον γάμο της», εξομολογήθηκε η υφυπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας πως η έμφυλη βία δεν εξαρτάται από την κοινωνική τάξη, το εισόδημα, τη μόρφωση, την ηλικία ή τον τόπο καταγωγής. «Μπορεί να συμβεί σε όλες μας», κατέληξε συμβουλεύοντας τις παθούσες να μην φοβούνται και ν’ απευθύνονται σε δομές υποστήριξης για να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια.
5

Καρέ νικών ο ΠΑΟ, ευκαιρία για Ολυμπιακό

  • Με φόρα ο Παναθηναϊκός: Η τέταρτη σερί νίκη της ομάδας του Αταμάν στην Euroleague επιτεύχθηκε χάρη στο 90-73 επί της Βαλένθια στο ΟΑΚΑ. Οι «πράσινοι» είχαν 8/11 τρίποντα ως τα μισά του αγώνα και με δώδεκα εύστοχα έφτασαν πολύ άνετα στην τελική επικράτηση, που ήταν η έκτη τους συνολικά σε δέκα παιχνίδια. Πέντε παίκτες, με πρώτο τον Γάλλο Λεσόρ, είχαν διψήφιο αριθμό πόντων. 
  • Προελαύνει η Ρεάλ: Η πρωταθλήτρια Ευρώπης και πρωτοπόρος της κατάταξης δεν κόπιασε για να φτάσει στο 9/9. Το 99-75 επί της ουραγού Άλμπα στη Μαδρίτη επιβεβαίωσε τη χαώδη διαφορά της πρώτης με την τελευταία. Την ίδια ώρα η Βίρτους υποχρέωνε σε νέα ήττα (87-79) τη Φενέρμπαχτσε του Ιτούδη, ενόσω Μπαρτσελόνα και Μπάγερν πανηγύριζαν οριακές εκτός έδρας νίκες επί της Μακάμπι (90-92) και της Βιλερμπάρν (100-101 στην παράταση) αντίστοιχα.
  • Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός: Μια ευκαιρία για τη διεύρυνση του δικού τους νικηφόρου σερί έχουν οι «ερυθρόλευκοι» που υποδέχονται απόψε τη Ζάλγκιρις στο φαληρικό Παλέ (21:15). Η ομάδα του Μπαρτζώκα προέρχεται από δύο διαδοχικές νίκες κι έχοντας ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της θα επιδιώξει να διατηρηθεί στα ψηλά στρώματα της κατάταξης ξεπερνώντας άλλο ένα εμπόδιο στη διοργάνωση.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr