5 το πρωί: H σύγκρουση στη Βουλή – Οι νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Νίκη για την ακροδεξιά στην Ολλανδία

Ημέρα εξελίξεων αναμένεται να είναι η σημερινή για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ασκεί πιέσεις στη λήψη αποφάσεων από την ομάδα Αχτσιόγλου.

1

Κόντρα πολιτικών αρχηγών με φόντο την Black Friday

  • Υψηλοί τόνοι: Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Πρωθυπουργό για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες, και του Έβρου από τις καταστροφικές πυρκαγιές.
  • Η Black Friday: Η σύγκρουση του πρωθυπουργού ήταν μετωπική, τόσο με τον Σωκράτη Φάμελλο όσο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη. O επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για απουσία σχεδίου ανασυγκρότησης, ενώ ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε ότι ευθύνες για την επίλυση προβλημάτων έχουν κόμμα, χρώμα και ονοματεπώνυμο. Απαντώντας στις βολές του κ. Φάμελλου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, -50%».
  • Η απάντηση Κασσελάκη: Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Πρωθυπουργό μέσω βίντεο λέγοντας πως «θα γελούσα με το black χιούμορ του αν δεν ήταν τόσο black η καθημερινότητα που έχει φτιάξει για όλους μας».
2

Ποινική δίωξη στον «Δράκο των Εξαρχείων»

  • Βαριές κατηγορίες: Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε χθες το απόγευμα ο 23χρονος Σύρος που συνελήφθη για τουλάχιστον έξι επιθέσεις σε γυναίκες, όπου σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για βιασμό τετελεσμένο και σε απόπειρα, σε βάρος ανηλίκου και μη, κατά συρροή, για γενετήσιες πράξεις με ανήλικο και για τα πλημμελήματα της απλής σωματικής βλάβης και της απειλής.
  • Παραδέχθηκε τις πράξεις του: Κατά πληροφορίες, ο 23χρονος φέρεται να παραδέχτηκε στους αστυνομικούς τις 6 επιθέσεις που έκανε τις οποίες και περιέγραψε αναλυτικά. Ένα βασικό ερώτημα που κλήθηκαν να αναλύσουν οι αστυνομικοί είναι γιατί έκανε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο πυκνές επιθέσεις.
  • Η καρατόμηση: Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 23χρονος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023, αποφυλακίστηκε με τον περιοριστικό όρο να διαμένει στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας και να παρουσιάζεται τρεις φορές τον μήνα στο Α.Τ. του τόπου διαμονής του δηλαδή στο ΑΤ Ωρωπού. Όπως φαίνεται ο 23χρονος δεν έδωσε ποτέ το παρών στο Αστυνομικό Τμήμα και δεν κηρύχθηκε καταζητούμενος όπως θα έπρεπε. Για τον λόγο αυτό όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Γιάννης Οικονόμου, ζήτησε την άμεση αντικατάσταση του Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Ωρωπού.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κόντρες

  • Αποχωρήσεων συνέχεια: Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανακοίνωσαν με κοινή δήλωσή τους 90 μέλη του Τομέα Δικαιωμάτων καθώς και η πλειοψηφία της γραμματείας του. Μεταξύ των αποχωρούντων ο υπεύθυνος του τομέα Πάνος Λάμπρου και η συντονίστρια Βασιλική Κατριβάνου. Μάλιστα, αποχώρησε και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δέσποινα Κετογλίδου αλλά και 18 μέλη από τον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και 21 από τις οργανώσεις του Πειραιά.
  • Νέα κόντρα: Την ίδια ώρα, νέα κόντρα ξέσπασε μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει πως έχει «αποκηρύξει εντελώς την μνημονιακή εποχή του κόμματος» κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «κυβερνούσε με Τσακαλώτους και με Κατρούγκαλους». Άμεση ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος παρομοίασε τον κ. Κασσελάκη με τον τηλεοπτικό δήμαρχο Περίανδρο Πώποτα.
  • Έκτακτη συνεδρίαση: Μάλιστα, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί σήμερα το απόγευμα την Πολιτική Γραμματεία, την ώρα που όλα δείχνουν πως μετά το «διαζύγιο» της «Ομπρέλας» και η ομάδα Αχτσιόγλου έχει πάρει την απόφαση να αποχωρήσει.
4

Η κατάπαυση του πυρός είναι γεγονός

  • «Χαραμάδα» ελπίδας: Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία για προσωρινή τετραήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών. Από την πλευρά της η Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εν λόγω συμφωνία.
  • Το αντάλλαγμα: Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ως αντάλλαγμα θα απελευθερωθούν 150 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.
  • Τα «θολά» σημεία : Ελάχιστα πράγματα πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει αναφορικά με τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς αλλά και για το χρονοδιάγραμμα των παύσεων από την πλευρά του Ισραήλ.
5

Νίκη της ακροδεξιάς δείχνουν τα exit poll στην Ολλανδία

  • Τα αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα exit poll το ακροδεξιό PVV (Κόμμα για την Ελευθερία) φέρεται να κέρδισε 35 έδρες και άνετη εκλογική νίκη στις ολλανδικές εκλογές. Η αριστερή συμμαχία του Φρανς Τίμερμανς είναι δεύτερη με 26 έδρες. Το κεντροδεξιό VVD έρχεται τρίτο με 23 έδρες.
  • Ο σχηματισμός κυβέρνησης: Παρά τη νίκη του πάντως μοιάζει πολύ δύσκολο για το PVV να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί του. Υπενθυμίζεται ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 76 έδρες με το PVV να φαίνεται πως συγκεντρώνει 35.
  • Η δήλωση: Ο ηγέτης της ακροδεξιάς, Γκεερτ Βίλντερς, κάλεσε τα άλλα ολλανδικά κόμματα να συνεργαστούν για να σχηματίσουν συνασπισμό, τονίζοντας ότι το PVV «δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr