Είναι εθνικής σημασίας η πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να υπάρχει ελληνικό σήμα σε όλες τις περιοχές όπου εκπέμπει μόνο η Turkcel. Όσοι έχουν πάει σε νησιά στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου, ακόμα και στο κεντρικό Αιγαίο σίγουρα διαπίστωσαν με έκπληξη ότι τους υποδέχεται πολλές φορές η τουρκική Turkcel. Αφήστε που στο ραδιόφωνο σε μερικά νησιά για να βρεις ελληνικό πρόγραμμα παιδεύεσαι αρκετή ώρα από τις παρεμβολές στα… τούρκικα.

Έτσι το υπουργείο, όπως λέει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος εδώ και μήνες προωθεί αυτό το πρόγραμμα, δημιουργεί παθητικές υποδομές πολλαπλής χρήσης σε περίπου 30 στοχευμένα σημεία ώστε να υπάρχει ελληνικό «σήμα» σε περιοχές όπου εκπέμπει μόνο η Turkcell. Επιπλέον, μαθαίνω, δημιουργούνται «θαλάσσιοι διάδρομοι 5G» (5G Corridors) ώστε να μπορούν να γίνουν αποστολές φαρμάκων με drones από μεγαλύτερα σε μικρότερα νησιά για τους κατοίκους που τα έχουν ανάγκη. Οι υποδομές θα βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία ώστε να υπάρξουν και τεχνολογικές λύσεις για επιτήρηση συνόρων. Η τεχνολογία των drones επιστρατεύεται με στόχο να αποστέλλονται φάρμακα σε νησιά που έχουν αποκλειστεί από φυσικές καταστροφές, αλλά και για επιτήρηση συνόρων.

Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι η ίδια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό μικρών εστιών πυρκαγιάς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τον εντοπισμό παράνομων πλεούμενων στα στενά περάσματα του ανατολικού Αιγαίου. Στο υπουργείο λοιπόν δικαίως χαρακτηρίζουν το έργο εθνικής σημασία αφού βοηθά τόσο σε πρακτικές ανάγκες των ακριτικών κοινωνιών όσο και στη συνολική ασφάλεια της χώρας. Αρκεί να αντιληφθεί κανείς ότι συνομιλίες που γίνονται σε περιοχές περιαγωγής turkcell εντός ελληνικών συνόρων εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για την εθνική μας ασφάλεια.

***

Πώς βλέπει ο Μητσοτάκης το 41% της νίκης της ΝΔ

Πολλές φορές, ακόμα και στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη νίκη της ΝΔ και στο 41% με το οποίο επικράτησε στις εκλογές. Αυτή τη φορά μιλώντας στα στελέχη της ΝΔ,, τους έστειλε ένα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, λέγοντάς τους ευθέως να βλέπουν το 41% ως βαριά ευθύνη και όχι άλλοθι για λάθη. Ήταν μια πρωθυπουργική παραίνεση ώστε τα στελέχη της ΝΔ να μην καθησυχάζουν. Τους είπε μάλιστα ότι ο λόγος μας θα πρέπει να είναι σαν τις πράξεις μας: Σαφής και αποτελεσματικός.

***

Ο υπουργός και το jukebox με τις τρικαλινές επιτυχίες

Υπάρχει ένας υπουργός, στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα που είναι διαφορετικούς από τους άλλους. Για να ακριβολογώ διαφορετικός από όλους τους έως τώρα πολιτικούς που γνωρίσαμε. Πρόκειται για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος προτού να γίνει υπουργός ήταν δημοφιλής δήμαρχος Τρικάλων. Και σε τι διαφέρει, πιθανόν να μου πείτε από τους άλλους υπουργούς;

Αυτό που όντως κάνει τον υπουργό ξεχωριστό είναι ότι στο γραφείο του σε περίοπτη θέσει έχει ένα αμερικανικής κατασκευής jukebox που παίζει όμως μουσικά και τραγούδια δημιουργών από τα Τρίκαλα (πατρίδα του υπουργού). Θα πρέπει να ξέρετε ότι το jukebox είναι μια ημιαυτόματη συσκευή αναπαραγωγής μουσικής που λειτουργεί με κέρματα. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση λειτουργεί με… τάλιρα. Τι είδους τάλιρα; Δραχμές! Ο υπουργός διαθέτει δραχμές και μάλιστα τα παλιά τάλιρα και ακούει συχνά το jukebox. Αλλά μόνον, όπως είπαμε, τραγουδιστές και δημιουργούς από τα Τρίκαλα, όπως οι Τσιτσάνης, Βίρβος, Καλδάρας, Μητροπάνος, Μαργαρίτης και άλλοι.

Το Jukebox το οποίο ο ίδιος το έκανε να είναι λειτουργικό βρίσκεται στο γραφείο του. Έξω από αυτό στον έκτο όροφο του μεγάρου, έχει παρκαρισμένο ένα… ποδήλατο. Όταν ρωτήσει κάποιος τον υπουργό, τι το θέλει το ποδήλατο, απαντά αφοπλιστικά «για να μετακινούμαι με αυτό». Γιατί όμως παρκαρισμένο έξω από το υπουργικό γραφείο; Προφανώς για να μην του κλέψουν. Του έχει βάλει και κλειδαριά. Και όλα αυτά τη στιγμή που το συγκεκριμένο υπουργείο τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά. Ακόμα και τα ασανσέρ για να λειτουργήσουν χρειάζονται κωδικούς.

***

Ένας κόκκινος δράκος που τον χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Είπαμε ότι για να χρησιμοποιήσεις τα ασανσέρ στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χρειάζονται κωδικοί. Πρέπει δηλαδή να γνωρίζεις τους αριθμούς που θα ανοίξουν την πόρτα του ανελκυστήρα.

Και εάν δεν έχεις αυτούς τους κωδικούς; Τότε πας με τα πόδια, αλλά προσοχή στο κεφαλόσκαλο του έκτου όροφου (που είναι τα γραφεία του υπουργού και του υφυπουργού) παραμονεύει ένας… δράκος. Ένας τεράστιος κόκκινος κινέζικος δράκος. «Ποιος έφερε δράκο στο υπουργείο;» ρώτησα τις γραμματείς του υπουργού και αυτές απάντησαν «δεν ξέρουμε, τον βρήκαμε εδώ, λένε πως τον έφερε ο Νίκος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ από την Κίνα όταν είχε πάει;». Και από τότε ποιος ξέρει γιατί δεν τον ξήλωσαν. Και να πει κανείς πως είναι καλαίσθητο έργο τέχνης χαλάλι του…

***

Ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με τον Φρέντι Μπελέρη

Ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με τον εκλεγμένο, δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει στη φυλακή. Ήταν μια συμβολική επίσκεψη του υπουργού που ζήτησε το τεκμήριο αθωότητάς του να γίνει απόλυτα σεβαστό από την αλβανική Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, στη Χειμάρρα, η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Είναι ο μόνος Δήμος σε όλη την Ευρώπη, όπου ο καταψηφισμένος Δήμαρχος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, ενώ ο εκλεγμένος Δήμαρχος στερείται το δημοκρατικό του δικαίωμα να ορκιστεί». Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δικαίωμα του Φρέντι Μπελέρη σε μα δίκαιη δίκη.

***

Ποιους δεν έφαγε ο «λύκος» όταν έφυγαν από το «μαντρί» του κόμματός τους

Επειδή στον ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι που ακόμα διστάζουν να φύγουν και προβάλλουν (ως δικαιολογία) το θεώρημα του Αβέρωφ, που λέει ότι «όποιος φεύγει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος», θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όντως ισχύει για πολλούς πολιτικούς που έφυγαν από το κόμμα τους για να ιδρύσουν δικό τους κόμμα.

Οι εξαιρέσεις ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου που έφυγε από το «μαντρί» της Ένωσης Κέντρου και θριάμβευσε καθώς και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος επίσης έφυγε από την Ένωση Κέντρου δεν πέτυχε με το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων, πέτυχε όμως στη ΝΔ και έγινε κάποια στιγμή πρωθυπουργός με τη ΝΔ. Ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς, που δημιούργησε την Πολιτική Άνοιξη, ξαναγύρισε στη ΝΔ, έγινε αρχηγός της και εν συνεχεία Πρωθυπουργός.

***

Το μπάσκετ των βουλευτών στη μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη

Στο κλειστό γυμναστήριο Εθνικής Αντιστάσεως στον οδό Ιφιγένειας 11 στην Καλλιθέα, η ομάδα μπάσκετ Βουλευτών και φίλων θα παίξει σήμερα παιχνίδι στη μνήμη του Γιάννη Ιωαννίδη με αντίπαλο αντιπροσωπευτική ομάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει στις 14:00. Στο πλαίσιο του αγώνα θα δοθεί τιμητική φανέλα στην οικογένεια του Γιάννη Ιωαννίδη.

Θυμίζουμε ότι ο Γιάννης Ιωαννίδης μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο ήταν οι ιδρυτές της ομάδας μπάσκετ των Βουλευτών, την φανέλα της οποίας έχει φορέσει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο παιχνίδι θα αγωνιστούν μεταξύ άλλων οι Βουλευτές: Α. Γεωργιάδης, Χ. Σταϊκούρας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Π. Χρηστίδης και οι πρώην Βουλευτές: Α. Λοβέρδος, Γ. Αρβανιτίδης, Δ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Αγοραστός. Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο βετεράνος μπασκετμπολίστας Σάκης Τζαλαλής.

***

Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων με Κυρά της Ρω, Γλυκερία και Μπάση

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισαν χθες με την Δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Για πρώτη φορά το ΓΕΕΘΑ οργάνωσε έκθεση των Ενόπλων Δυνάμεων και την παρουσίασε στο Μετρο του Συντάγματος. Μου είπαν ότι είναι άριστα οργανωμένη και την επισκέφτηκε πλήθος κόσμου και κυρίως νεαρές ηλικίες. Φυσικά την επισκέφτηκε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τους 3 Αρχηγούς. Εκεί συνάντησε και νεοσύλλεκτους στρατιώτες, αλλά και έναν δόκιμο έφεδρο αξιωματικό ο οποίος φεύγει αυτές τις μέρες με μετάθεση για το Πρωτοκκλήσι ‘Εβρου, ο οποίος είπε στον Αρχηγό ότι είναι υπερήφανος που θα υπηρετήσει την Πατρίδα από τον Έβρο και ότι θα κρατήσει ψηλά τη σημαία.

Το βράδυ πραγματοποιήθηκε και η εορταστική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία και του Πρωθυπουργού και πολλών μελών της Κυβέρνησης. Γλυκερία και Μπάσης την έντυσαν μουσικά, αλλά είχε και ένα κομμάτι από το θεατρικό έργο Η Κυρά της Ρω, που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και καταπληκτικά βίντεο και εμπνεύσεις, που πραγματικά έδωσαν μια άλλη διάσταση στην βραδιά. Ήταν μια εκδήλωση που τα είχε όλα.