5 το πρωί: Οι νέες αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Η εξεταστική για τα Τέμπη – Το «παράθυρο» για έκτακτο επίδομα

Καζάνι που βράζει θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να τείνει χείρα φιλίας προς την Εφη Αχτσιόγλου την ώρα που δεκάδες στελέχη συνεχίζουν να αποχωρούν. Από την άλλη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει έκτακτο επίδομα μετά τις επιδόσεις του προϋπολογισμού στο 10μηνο.

1

«Χείρα φιλίας» τείνει ο Κασσελάκης

  • Η «χείρα φιλίας»: Την πρόθεση του να σταματήσει ο εσωκομματικός πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείο. Ο κύριος Κασσελάκης επανέλαβε πως τείνει «χείρα φιλίας» στην ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου.
  • Νέες αποχωρήσεις: Άλλα 52 στελέχη, αυτή τη φορά από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Βόρειας Αθήνας, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των παραιτήσεων από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε πρωτοφανή περιδίνηση. Ακόμα την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο άλλοτε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας.
  • Το δείπνο: Tην ίδια ώρα έλαβε χώρα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην συνεργάτη του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Νέα Σμύρνη. Οι πάλαι ποτέ στενοί συνεργάτες έφαγαν μαζί και όπως είναι φυσικό, το εν λόγω γεύμα προκάλεσε αντιδράσεις αλλά και αρκετές συζητήσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο.
2

Ψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση εξεταστικής για τα Τέμπη

  • Η ψηφοφορία: Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», τάχθηκε η ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, μετά από ονομαστική-ηλεκτρονική ψηφοφορία, και επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».
  • Η σύσταση: H εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ΄αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών.
  • Το χρονοδιάγραμμα: Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» στη Γάζα

  • Το ψήφισμα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε το βράδυ της Πέμπτης ψήφισμα με το οποίο ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας «για επαρκή αριθμό ημερών» ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.
  • Οπλα μέσα στο νοσοκομείο; Βίντεο που φέρεται να δείχνει οπλισμό της Χαμάς που εντοπίστηκε κατά την έφοδο ισραηλινών στρατιωτών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, έδωσαν στη δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). Στο βίντεο διακρίνονται πολλά τυφέκια εφόδου AK-47, χειροβομβίδες, γεμιστήρες και άλλος οπλισμός. Σε άλλη πτέρυγα βρέθηκε «τεχνολογικός εξοπλισμός» που υποδηλώνει ότι η Χαμάς διατηρούσε εκεί επιχειρησιακό αρχηγείο, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των IDF.
  • Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών: Η κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε απόψε ότι από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί 11.500 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 4.710 παιδιά και 3.160 γυναίκες. Οι τραυματίες υπολογίζονται σε περίπου 29.800, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
4

Πρωτογενές πλεόνασμα και φορολογικά έσοδα φέρνουν έκτακτο επίδομα

  • Στα 6,08 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική υπέρβαση έναντι του στόχου παρουσιάζει τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα στο 10μηνο, όσο και τα φορολογικά έσοδα. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 6,08 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, κυρίως λόγω τουρισμού, ανέρχεται σε 867 εκατ. ευρώ.
  • Δημοσιονομικός χώρος 300 εκατομμυρίων: Σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, ο πραγματικός επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται διαμορφώνεται σε 300 εκατ. ευρώ για το 10μηνο.
  • Έρχεται έκτακτο επίδομα: Οι παραπάνω επιδόσεις της οικονομίας φέρνουν πιο κοντά την χορήγηση έκτακτου επιδόματος, όπως έχουν δεσμευθεί τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην περίπτωση που δημιουργηθεί επιπλέον – των προβλεφθέντων – δημοσιονομικός χώρος.
5

Έρχεται το πρώτο «χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο

  • Κρύο και βροχές: Το πρώτο αξιόλογο κρύο που θα μας θυμίσει ότι οδεύουμε προς τον χειμώνα έρχεται το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου. Η κακοκαιρία θα γίνει πιο αισθητή από το Σάββατο καθώς αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα ανατολικά από την Θράκη μέχρι και την Ρόδο όπου θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες.
  • Χιόνια στα ορεινά: Το Σάββατο θα εκδηλωθούν και οι πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών δεν αποκλείεται να ντυθούν στα λευκά οι κορυφές της Πάρνηθας και της Πεντέλης.
  • Από Δευτέρα και πάλι Aνοιξη: Η κακοκαιρία πάντως δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια καθώς από την Δευτέρα και έπειτα αναμένεται και οι βροχοπτώσεις να σταματήσουν και οι θερμοκρασίες να τραβήξουν εκ νέου την ανηφόρα.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr