Στις συναντήσεις κορυφής έχει πολλές φορές περισσότερη σημασία το κλίμα από τις ειδήσεις.

Ισχύει και για τη συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον γερμανό καγκελάριο.

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν αφήσει πίσω τους μια δύσκολη περίοδο όπου κυριαρχούσαν η ασυμμετρία, η καχυποψία και η σχηματική διαχωριστική γραμμή Βορρά – Νότου.

Στη γερμανική πρωτεύουσα συναντιούνται δυο εταίροι και όχι μια χρεοκοπημένη οικονομία κι ένας δημοσιονομικός τιμωρός.

Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο και ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης – αντίθετα είναι μια χώρα με διαπιστευτήρια τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο για το 2022, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Στην άλλη πλευρά, η Γερμανία φαίνεται να έχει αντιληφθεί πως ούτε η δημοσιονομική ορθοδοξία ούτε άλλες κεντρικές επιλογές της περιόδου Μέρκελ, όπως η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ήταν οι ενδεδειγμένες. Αντιθέτως προκάλεσαν πολλά περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται πως θα έλυναν.

Σημαντικό ρόλο, πέρα από την οικονομία, έπαιξε ασφαλώς το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια ως ένας αξιόπιστος εταίρος και σταθερός σύμμαχος που σε κάθε μία από τις μείζονες κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η Ευρώπη – από την πανδημία και το μεταναστευτικό έως τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή – στάθηκε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στη δημιουργία ενός πολύ θετικού κλίματος. Τι μένει λοιπόν; Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, να βγει και καμία καλή είδηση…