Ο Αλέξανδρος Ελζανλίν είναι Έλληνας, πλαστικός χειρουργός, υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, ομιλεί (ίσως καλύτερα από πολλούς) τα ελληνικά, ερωτεύθηκε μια Παλαιστίνια και ζούσε στην Λωρίδα της Γάζας.

Η ειδικότητα του πλαστικού χειρουργού σε εμπόλεμη περιοχή είναι απόλυτα χρήσιμη για επούλωση τραυμάτων. Ασκούσε το επάγγελμά του σε ένα από τα 32 νοσοκομεία της Γάζας, ήσυχος οικογενειάρχης, αφοσιωμένος στα δύο παιδιά του και στη σύζυγό του. Στην Γάζα μιλούσε καθημερινά για την Ελλάδα, τις ομορφιές της, τον πολιτισμό της. Ήταν έλεγε, στους γιατρούς συναδέλφους του η Ελλάδα ένα κομμάτι από τη ζωή του, το άλλο κομμάτι ήταν η οικογένειά του.

Η 7η Οκτωβρίου με την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς του άλλαξε την ζωή. Οι Ισραηλινοί άρχισαν τους βομβαρδισμούς. Το σπίτι του ήταν από τα πρώτα που βομβαρδίστηκαν. Ήταν φαίνεται κοντά σε κάποιο από τα στρατηγεία της Χαμάς. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς, από καθαρή τύχη, αφού εκείνη την ώρα κανείς από την οικογένειά του δεν βρισκόταν στο σπίτι. Εγκατέλειψαν την περιοχή όπου ζούσαν άρον- άρον με το ρούχα που φορούσαν. Τίποτα άλλο, ούτε καν μια αλλαξιά μπόρεσαν να πάρουν μαζί τους, που λέει ο λόγος.

Ήταν από τους πρώτους που δήλωσαν να φύγουν, να διασχίσουν δηλαδή ην Γάζα και να πάνε στο πέρασμα της Ράφας και από εκεί με ασφάλεια και με την επίβλεψη των ελληνικών αρχών να φθάσουν στην Αίγυπτο. Στη διαδρομή από την Γάζα στην Ράφα, είδε πολλά, κανείς δεν είναι βέβαιος εάν θα μπορέσει ποτέ να τα ξεχάσει. Και εάν αυτός άντεξε στο τραγικό θέαμα των νεκρών παιδιών που αντίκρυσε, σίγουρα τα δυο παιδιά του δεν θα τα ξεχάσουν ποτέ.

Ο Αλέξανδρος Ελζανλίν και η οικογένειά του, ήταν από τους 16 Έλληνες που έφθασαν ήδη στην Ελλάδα. Με τα ίδια ρούχα που φορούσε όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του, χωρίς δουλειά, χωρίς στέγη, χωρίς συγγενείς, παρά μόνον ένα φιλικό της οικογένειας σπίτι που βρέθηκε στην Σαλαμίνα τους φιλοξενεί προσωρινά. Το υπουργείο Εξωτερικών βεβαίως στέκεται αρωγός δίπλα στον πλαστικό χειρουργό από την Γάζα, αλλά εκείνο που ίσως του λείπει από εμάς είναι η ηθική συμπαράσταση όλων μας.

***

«Κωπηλάτης των ματαίων λιμνών».

Η κατάσταση στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ήταν προβληματική εδώ και αρκετά χρόνια και φαινόταν πως κανείς δεν έβαζε μπροστά τις… μηχανές για μια γενναία επανεκκίνησή της προς όφελος της Πολεμικής Αεροπορίας και της άμυνας της χώρας μας. Κάτι που πρόσεξε ο συνήθως ήρεμος υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας και στον χαιρετισμό για την ημέρα των Ικάρων των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, άστραψε και βρόντηξε.

Ποιος αλήθεια τον άκουσε και δεν προβληματίστηκε. Αφού αναφέρθηκε στη «δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά την προβληματική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία τόνισε με ιδιαίτερα έντονο ύφος: «Δεν έχω καθόλου την πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής της σημερινής κατάστασης. Όπως θα έλεγε και ο Νομπελίστας ποιητής μας δεν προτίθεμαι να καταστώ «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών». Η κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης. Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων». Έδωσε μάλιστα και την είδηση ότι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επιστρέφει στην εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το υπουργείο Οικονομικών που βρισκόταν «και οφείλει να εξυγιανθεί», όπως υπογράμμισε.

***

«Κόμμα Πολάκη» έγινε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως λέει ΝΔ

Η προχθεσινή επίθεση Κασσελάκη σε Σημίτη επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι πλέον μιλάμε για κόμμα Πολάκη, αναφέρουν χαρακτηριστικά γαλάζια στελέχη. Αλλά αυτό δεν προκαλεί, λένε, κάποια ιδιαίτερη εντύπωση. Περίμενε κανείς αυτή τη φοβερή «ασίστ» να την εκμεταλλευθεί το ΠαΣοΚ στην προσπάθεια του επαναπατρισμού των χαμένων ψηφοφόρων του;

Αντί αυτού, τους πρόλαβε το κυβερνών κόμμα και μάζεψε το «χαρτί». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αφού ρωτήθηκε σχετικώς και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπερασπιστής του πρώην πρωθυπουργού, θύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα 100 δις του τρίτου μνημονίου και τα σχετικά εκείνης της περιόδου.

Ο Παύλος Μαρινάκης

Η συνέχεια δόθηκε χθες με νέα ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη στο ίδιο μήκος κύματος με τον Παύλο Μαρινάκη να απαντά ότι η κυβέρνηση κοιτά το παρόν και το μέλλον και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκφραστής της ρητορικής του χθες. Κάπως έτσι το ΠαΣοΚ, σημειώνουν, έμεινε και πάλι εκτός συζήτησης.

***

Ο Κασσελάκης VS κυβερνητικού εκπροσώπου

Αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης συνέχισε τον καβγά. Και επιτέθηκε εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου λέγοντας πως «κατάφερε να γίνει κυβερνητικός εκπρόσωπος Μητσοτάκη και Σημίτη ταυτόχρονα». Ας μην ξεχνάμε όμως ότι «το κλείσιμο των τραπεζών βαραίνει τον ΣΥΡΙΖΑ» είχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

***

Ο γαλάζιος βουλευτής που δίνει… συμβουλές στους Συριζαίους

Δείχνουν ενδιαφέρον οι βουλευτές της ΝΔ για την δημοσκοπική κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ; Και όμως δείχνουν. Πάρτε για παράδειγμα τον βουλευτή της ΝΔ ναύαρχο έ.α. Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος όταν συνάντησε στο διάδρομο της Βουλής τον Νίκο Παππά δεν δίστασε να του πει: «Να φέρετε επειγόντως πίσω τον Τσίπρα». Ο Κ. Παππάς τον κοίταξε απορημένος και έδωσε μια απάντηση με φρασεολογία κομμένη ραμμένη στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ (παλαιάς ρητορικής): «Τον… λιγουρεύεστε;», είπε στον ναύαρχο, ο οποίος το προσπέρασε και τον συμβούλευσε: «Αν δεν φέρετε πίσω τον Τσίπρα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο 7%, έτσι όπως πάει». Ο Παππάς έκανε μεταβολή και έφυγε…

***

Ο αποχαιρετισμός του Σταθάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ τον ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρέτησε και ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα και ιστορικό στέλεχος του κόμματος Γιώργος Σταθάκης.

Ο πρώην υπουργός ανάφερε τους λόγους για τους οποίους πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «τελειώσει», και πως πλέον έχει γίνει κάτι άλλο. Ως «ταφόπλακα» ορίζει την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος, αναφέροντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα «κόμμα Κασσελάκη – Παππά – Πολάκη».

Όπως αναφέρει από το 2019 και μετά ακολουθήθηκε λάθος στρατηγική από το κόμμα και πως επικράτησαν τελικά οι λαϊκιστές μέσα στο κόμμα, οι οποίοι όπως λέει είχαν γίνει οι καλύτεροι προπαγανδιστές του Μητσοτάκη.

***

Η ένοπλη ισχύς σε ξηρά θάλασσα και αέρα

Μια πραγματικά εντυπωσιακή επίδειξη των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι καλεσμένοι προχθές στο πεδίο βολής και ασκήσεων «ΨΗΛΟΣ ΣΤΑΛΟΣ» στο Διδυμότειχο στο πλαίσιο της Άσκησης ΑΙΣΙΟΣ ΟΙΩΝΟΣ – 23».

Απευθυνόμενος στα ασκούμενα τμήματα που συμμετείχαν στην Άσκηση, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια και την ικανοποίησή του για την άρτια οργάνωση και εκτέλεσή της, τονίζοντας ότι ενώ έχει παρακολουθήσει πολλές τέτοιες ασκήσεις , κάθε φορά υπάρχει κάτι που την κάνει πιο ενδιαφέρουσα και πιο δυνατή και αυτό οφείλεται στο προσωπικό που την εκτελεί.

Μιλώντας από καρδιάς στα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε τον απεριόριστο σεβασμό και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και ικανότητες τους, επισημαίνοντας ότι αποτελούν τους εγγυητές του έθνους και των συνόρων μας, καθόσον υφίσταται πραγματική απειλή την οποία δεν πρέπει να την υποτιμούμε ποτέ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην εξαιρετικά ταραχώδη περίοδο που διανύουμε, και αφορά στις εξελίξεις στην ευρύτερη γειτονιά μας, τονίζοντας παράλληλα ότι ο μόνος τρόπος για να μην επιβληθεί στην Πατρίδα μας η βούληση οποιουδήποτε πιθανού αντιπάλου, είναι η δικιά μας ισχυρή βούληση, η οποία εκφράζεται και εξασφαλίζεται με την ένοπλη ισχύ σε ξηρά, θάλασσα και αέρα.

***

Γιατί πέταξαν μόνον Φάντομ στη γιορτή της Αεροπορίας;

Κάθε χρόνο συμβαίνει το ίδιο. Στη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας πετούν τιμητικά μόνον τα Φάντομ. Γιατί ίσως οι περισσότεροι να ρωτήσετε; Επειδή, μου εξήγησαν πετούν πάνω από την Αθήνα, και θέλουν οι δύο πιλότοι τους περισσότερο σιγουριά και τα Φάντομ είναι μαχητικά με δύο κινητήρες.

Αλλά, θα πείτε και τα Rafale διαθέτουν δύο κινητήρες γιατί δεν πετούν και αυτά; Μα τα Φάντομ είναι (όπως λένε χαριτολογώντας οι πιλότοι) το σήμα κατατεθέν της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αφήστε που οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί είναι… «Φαντομάδες».

Αν το καλοσκεφθείς η δικαιολογία ότι τα Φάντομ έχουν δύο κινητήρες και θεωρούνται πιο ασφαλή για να πετάξουν πάνω από την Αθήνα δεν ευσταθεί.

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου πετούν όλοι οι τύποι των μαχητικών, πάνω από την Αθήνα είτε είναι μονοκινητήρια είτε δικινητήρια, είτε τετρακινητήρια (όπως είναι τα P-3). Επιπλέον πετά και ένα ελικοφόρο μονοκινητήριο (το Spitfire), καθώς και το F-16 της ομάδας επιδείξεων «Ζευς» που κάνει μάλιστα και επικίνδυνους ελιγμούς.