Το πρώτο τετ α τετ Μητσοτάκη με Δούκα θα λάβει χώρα την ερχόμενη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου. Μια συνάντηση που, κατά πολλούς, άργησε να συμβεί καθώς ο Πρωθυπουργός έχει πραγματοποιήσει ήδη συναντήσεις τόσο με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη αλλά και με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, δείχνοντας την διάθεση της κυβέρνησης να συνεργαστεί σε επίπεδο αυτοδιοίκησης με στελέχη που δεν ανήκουν στην «σημαία» της.

Η αντιπαράθεση για τα Εξάρχεια

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω συνάντηση θα λάβει χώρα στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει τις δύο τελευταίες μέρες με την κοπή των δέντρων στην πλατεία των Εξαρχείων, στο πλαίσιο των εργασιών του Μετρό, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει και τον πυρήνα των συζητήσεών τους.

Ο Χάρης Δούκας διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η απόφαση για την κοπή των εν λόγω δέντρων είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία που έχει ένα τέτοιο έργο όπως αυτό της κατασκευής του Μετρό.«Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο να συνδέεται με την κοπή δέντρων», ανέφερε ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων, ζητώντας παράλληλα από την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει της εργασίας.

Τα κυβερνητικά πυρά κατά Δούκα

Φυσικά, δεν άργησαν και τα κυβερνητικά πυρά, με πρώτο από όλους του Άδωνι Γεωργιάδη, που με ανάρτησή του χαρακτήρισε «φαιδρή» τη παραπάνω δήλωση του κ. Δούκα εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως «δεν είναι μακριά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους», αναφερόμενος στη μη εκλογή του κ. Μπακογιάννη.

Ακολούθησαν τα βέλη του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της κατασκευής του μετρό και για το ζήτημα των δέντρων παρέπεμψε στην απάντηση της κατασκευάστριας εταιρείας, σύμφωνα με την οποία «στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της Υφιστάμενης Εργοταξιακής περιφράξεις προκειμένου να μεταφυτευτούν προσωρινά στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων και αφού δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες,θα μεταφυτευθούν σε χώρους πρασίνου πλησίον της εν λόγω πλατείας». Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «όψιμες» τις ευαισθησίες όσων διαμαρτύρονται λέγοντας ότι «δεν τους έπιασε ο πόνος για το περιβάλλον» αλλά βρήκαν μια ακόμα ευκαιρία για «επαναστατική γυμναστική στις πλάτες των πολιτών».

Τι απαντά ο νέος δήμαρχος

Από το περιβάλλον του κ. Δούκα , οι δηλώσεις του υπουργού χαρακτηρίστηκαν «προκλητικές» ενώ για τα όσα είπε ο κ. Μαρινάκης οι συνεργάτες του νεοεκλεγέντα Δημάρχου κάνουν λόγο για διαστρέβλωση των θέσεων του Χάρη Δούκα. Πάντως, ο απερχόμενος Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε ότι «με το μετρό δεν παίζουμε. Γι αυτό εγκαιρως δρομολογήσαμε τις αναγκαίες λύσεις. Εδώ και καιρο. Με σχέδιο, στοχοθεσία και συνέπεια. Μακριά από σκιαμαχίες και λαϊκισμούς. Το δίλημμα ‘μετρό ή δέντρα’ είναι τεχνητό, είναι ψευδές και επιπλέον πάλιωσε».

Η κόντρα για τη Βασιλίσσης Όλγας

Βέβαια αυτή δεν είναι και η πρώτη κόντρα που ξεσπά ανάμεσα στη Κυβέρνηση και τη νέα διοίκηση του Δήμου. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προηγηθεί ο «πόλεμος» για τη Βασιλίσσης Όλγας, με τον κ. Δούκα να θέλει να δώσει ξανά στη κυκλοφορία την οδό την στιγμή που η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί λόγω της ύπαρξης σημαντικών αρχαιοτήτων στον ευρύτερο χώρο.

Μένει να φανεί αν η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Δούκα αποτελεί και μια προσπάθεια των δυο πλευρών για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί ή αν το υπάρχον κλίμα θα συνεχίσει να δημιουργεί ένταση στις σχέσης κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινάει τη θητεία του ο νέος δήμαρχος Αθηναίων.