Ένας ΠΑΟΚ αποφασιστικός, διαβασμένος, πιστός στο πλάνο και με την τύχη στο μέρος του εκεί που τη χρειάστηκε, ταπείνωσε τους «ερυθρόλευκους» στο κατάμεστο «Καραϊσκάκης» με 4-2. Απέναντι σε έναν Ολυμπιακό ιδανικό αυτόχειρα, να κάνει δώρο και τα τρία γκολ με ερασιτεχνικά λάθη στην άμυνα, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος για τη δουλειά του όχι μόνο στον σχεδιασμό, αλλά και στην ψυχολογική προετοιμασία των παικτών του.

Σε ένα παιχνίδι που κυλούσε μοιρασμένο μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους και τους «ερυθρόλευκους» να έχουν χάσει τη μεγάλη ευκαιρία με τον Ποντένσε, Πορόσο και Πασχαλάκης τα έκαναν θάλασσα στη φάση του 0-1. Ο στόπερ από τον Ισημερινό έκανε με αβάσταχτη ελαφρότητα το πέναλτι από το οποίο προήλθε το 0-2, ενώ στη συνέχεια το ρίσκο του Μαρτίνεθ να βάλει αριστερό μπακ χαφ τον Σολμπάκεν, του στοίχισε άλλα δύο γκολ, με τους φιλοξενούμενους να φτάσουν σε μια ιστορική νίκη σαν σε προπόνηση.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η ήττα θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στο «στρατόπεδο» του Ολυμπιακού, καθώς τόσο αναιμική εμφάνιση μετά από δύο σημαντικές νίκες επί της Γουέστ Χαμ και του ΟΦΗ, δεν χωνεύεται με τίποτα. Όλα πήγαν λάθος στην κόκκινη πλευρά. Από τον αρχικό σχεδιασμό, μέχρι την τελευταία αλλαγή. Ακόμη και το άδεισμα της ομάδας μετά το 0-2, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί για μία ομάδα που είναι υποχρεωμένη να κάνει πρωταθλητισμό.

Με τη διάταξη της… Γουέστ Χαμ (4-3-3) παρέταξε την ομάδα του ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος επιλέχθηκε για να αγωνιστεί μπροστά από το δίδυμο των Έσε-Καμαρά, ενώ στην επιθετική τριάδα βρέθηκαν οι συνήθεις ύποπτοι Φορτούνης, Ποντένσε και Ελ Καμπί. Όσο για την τετράδα της άμυνας, έμεινε εκτός αποστολής όπως αναμενόταν ο Ορτέγκα ως 6ος ξένος, για να πάρει τη θέση του αριστερά ο Κίνι, ενώ δίπλα στον Ισπανό πήραν θέση οι Ρέτσος, Πορόσο και Ροντινέι.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, είχαν και οι επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου, ο οποίος πάτησε στο 4-2-3-1, αλλά προτίμησε να ξεκινήσει με αρκετά «φρέσκα» πρόσωπα. Τοποθέτησε τον Σάστρε δεξιά στην άμυνα, με τον Μπαμπά αριστερά, ενώ παρτενέρ του Κουλιεράκη ήταν ο Κεντζιόρα. Στη μεσαία γραμμή ο Οζντόεφ, ξεκίνησε πλάι στον Μεϊτέ, ο Μουργκ επιλέχθηκε στο 10 αντί του Κωνσταντέλια, στα δύο άκρα οι Ζίβκοβιτς και Τάισον και στην κορυφή ο Μπράντον Τόμας.

Με στόχο να δυσκολέψει το build up των «ερυθρολεύκων», ο κόουτς του ΠΑΟΚ τοποθέτησε ψηλά στο γήπεδο την ομάδα του με εντολή να πιέσει από την πρώτη πάσα. Αυτή η οδηγία είναι αλήθεια ότι έφερε αποτέλεσμα για τους φιλοξενούμενους, καθώς δεν επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να έχει αμεσότητα στο παιχνίδι του. Το παιχνίδι κύλησε σε χαμηλό τέμπο στο πρώτο του κομμάτι, με τον Φορτούνη να φτάνει στην πρώτη του τελική εντός εστίας στο 12ο λεπτό, με τον Κοτάρσκι να μπλοκάρει.

Δέκα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Αλεξανδρόπουλου να πάρει από τον Ροντινέι και να σουτάρει ψηλά από το ύψος της περιοχής. Η τρίτη επίσκεψη προς τα καρέ του ΠΑΟΚ ήταν η πιο επικίνδυνη στο 23′ με τον Ποντένσε να παίρνει τη μπάλα από τη σέντρα του Φορτούνη στη μικρή περιοχή, αλλά ο Κοτάρσκι να κλείνει την εστία και να γλιτώνει την ομάδα του από το γκολ.

Ο Κουλιεράκης ήταν εκείνος που απείλησε πρώτη φορά για λογαριασμό του ΠΑΟΚ στο 25′, αλλά το σουτ που επιχείρησε εντός περιοχής έπειτα από στρώσιμο του Μπάμπα ήταν άστοχο. Στο 30ό λεπτό από λάθος του διαιτητή Σλάγκερ που δεν έδειξε καθαρό φάουλ του Κουλιεράκη στον Ροντινέι, οι φιλοξενούμενοι βγήκαν στην κόντρα με τον Ζίβκοβιτς, ο οποίος παρότι απέφυγε τον Κίνι σούταρε μακριά από την εστία.

Η κίνηση του Μαρτίνεθ να φέρει δεξιά τον Φορτούνη μετά το πρώτο 20άλεπτο και να ανεβάσει λίγο πιο ψηλά τον Έσε για να τσεκάρει τον Μεϊτέ, βοήθησαν τον Ολυμπιακό να πάρει μέτρα στο γήπεδο και να γίνει πιο ουσιαστικός. Σε αυτό το γεγονός έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο το ανέβασμα του Ροντινέι, ο οποίος δημιούργησε υπεραριθμία από τα δεξιά και ταλαιπώρησε αρκετά το δίδυμο Μπάμπα-Τάισον.

Κόντρα στη ροή του αγώνα, ήρθε το 0-1 στο 39′ όταν σε μία ακόμη αντεπίθεση του ΠΑΟΚ, ο Μπάμπα βρέθηκε αριστερά, γύρισε τη μπάλα στο πέναλτι, εκεί ο Ζίβκοβιτς με πλασέ νίκησε Πορόσο και Πασχαλάκη, ο οποίος βρήκε τη μπάλα, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει την πορεία της προς τα δίχτυα.

Με Μασούρα αντί «Αλεξανδρό»

Με μια αλλαγή που μάλλον θα έπρεπε να έχει γίνει από το ξεκίνημα του αγώνα, επέστρεψαν οι «ερυθρόλευκοι» στο γήπεδο από την ανάπαυλα. Ο Γιώργος Μασούρας πάτησε χορτάρι αντί του Αλεξανδρόπουλου, με την πίεση του Ολυμπιακού ψηλά να εντείνεται και τον Φορτούνη να κάνει την πρώτη απόπειρα ισοφάρισης στο 48′.

Στο διάστημα πίεσης των «ερυθρολεύκων», ωστόσο, ο ΠΑΟΚ όχι απλά άντεξε, αλλά κατάφερε να απειλήσει ξανά στην κόντρα, με τον Μπράντον Τόμας να ανατρέπεται από τον Τζάκσον Πορόσο και αμέσως μετά να ευστοχεί από την άσπρη βούλα για το 0-2 στο 55′.

Δύο λεπτά αργότερα, ο Ελ Καμπί κατάφερε να μειώσει το σκορ, αλλά υποδείχθηκε σωστά οφσάιντ, με αποτέλεσμα οι πανηγυρισμοί να κοπάσουν γρήγορα κι απότομα. Οι «ερυθρόλευκοι» επιχείρησαν να ανεβάσουν το ρυθμό, να πιέσουν πιο ψηλά και πιο εντατικά, ωστόσο, τα λεπτά περνούσαν χωρίς να έρχεται η καθαρή ευκαιρία.

Στο 63′, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ ρίσκαρε προκειμένου να κάνει ακόμη πιο επιθετική την ομάδα του, με τον Σολμπάκεν αντί του Κίνι, για να το πληρώσει αμέσως μετά, καθώς στο 65′ ο Μούργκ βρήκε προς κενής εστίας τον Μπράντον, ο οποίος σκόραρε για τρίτη φορά σαν σε προπόνηση…

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από την εκπληκτική επινόηση του Κωνσταντέλια να κάνει τακουνάκι και να χρίσει σκόρερ τον Οζντόεφ που έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα από τα τρία μέτρα. Για τον Ολυμπιακό, το γκολ της τιμής πέτυχε στο 86′ ο Φορτούνης με ωραίο σουτ από πλάγια αριστερά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ και αδυναμία της άμυνας του ΠΑΟΚ να απομακρύνει τη μπάλα.

Δευτερόλεπτα πριν από το τελικό σφύριγμα ο Μασούρας με κοντινή κεφαλιά μείωσε ακόμη περισσότερο το σκορ για την ομάδα του, για να διαμορφώσει το τελικό 2-4 στο 90+7′.