Σήμερα θα σας μεταφέρω στην συνεχώς βομβαρδιζόμενη πολύπαθη Γάζα και θα σας περιγράψω τραγικές εικόνες που έως τώρα δεν είδατε στην τηλεόραση. Πρώτα θέλω να σας πω ότι στη διάρκεια των 35 ωρών που διήρκησε η διακοπή των επικοινωνιών (και του Ιντερνέτ) στη Γάζα, σήμανε κόκκινος συναγερμός για το προξενείο μας στην Ιερουσαλήμ και τον πρόξενο κ. Αγγελοσόπουλο. Όλοι γνώριζαν πως στην Γάζα νερό δεν υπήρχε, ούτε καύσιμα, ή μάλλον τα καύσιμα τα πωλούσαν στη μαύρη αγορά αντί 25 ευρώ το λίτρο, τροφή δεν υπήρχε, εκείνη την ώρα κατάφεραν να περάσουν από την Αίγυπτο στην Γάζα μόνον 117 φορτηγά του ΟΗΕ με ανθρωπιστική βοήθεια (ανάμεσα και η ελληνική βοήθεια).

Τριανταπέντε ώρες χωρίς τηλέφωνο βρίσκονταν οι 24 Έλληνες (20 με ελληνικά διαβατήρια και 4 σύζυγοι Ελλήνων), είχε χαθεί κάθε επαφή μαζί τους. Εφιαλτικές στιγμές, σε συνδυασμό με τον αδιάκοπο βομβαρδισμό. Κι αν συνέβαινε κάτι σ΄έναν από αυτούς; Πώς θα καλούσαν για παράδειγμα ασθενοφόρο, πώς θα επικοινωνούσαν με τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Ισραήλ; Οι μάχες μαίνονταν πλέον κοντά τους, το ίδιο και οι βομβαρδισμοί, ο κίνδυνος τραυματισμού μεγάλος, τα ισραηλινά F-15 και F-16 βομβάρδιζαν συνεχώς, περνούσαν κατά κύματα πάνω τους εκτελούσαν την αποστολή τους και ξαναγυρνούσαν στις βάσεις τους για ανεφοδιασμό.

Ο Έλληνας πρόξενος προσπαθούσε να μάθει σε ποια κατάσταση βρίσκονταν οι Έλληνες, 35 ώρες δεν έκλεισε μάτι, αλλά τα τηλέφωνα ήταν νεκρά. Όλα; Όχι πλην δύο. Ήταν οι δύο Έλληνες που είχαν ελληνικά τηλέφωνα (της ελληνικής κινητής τηλεφωνίας) και ω του θαύματος τα κινητά αυτά λειτουργούσαν κανονικά. Για φαντάσου, έλεγαν στην Ιερουσαλήμ, οι Έλληνες που είχαν παλαιστινιακά και αιγυπτιακά τηλέφωνα, αυτά νέκρωσαν αλλά τα ελληνικά (με ελληνικούς αριθμούς σύνδεσης) λειτουργούσαν κανονικά. Αυτά τα δύο τηλέφωνα ήταν και τα μοναδικά που λειτουργούσαν αυτές τις τραγικές 35 ώρες, σε όλη την Γάζα.

Πώς όμως θα βεβαιώνονταν οι ελληνικές προξενικές αρχές ότι όλοι Έλληνες είναι καλά; Δεν βρίσκονταν όλοι σε ένα μέρος. Άλλοι ήταν στον Βορρά της Λωρίδας της Γάζας, άλλοι στο Νότο (προσπαθώντας να φύγουν όταν και όποτε ανοίξει το πέρασμα στη Ράφα) , άλλοι στο μέσο. Με μόνον δύο τηλέφωνα ήταν αδύνατον να μάθουν για όλους. Πέρασαν 35 ώρες πραγματικής αγωνίας οι Έλληνες, οι περισσότεροι στο Μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, έως ότου αποκατασταθούν οι γραμμές. Και όλα αυτά μέσα στην δεύτερη φάση της χερσαίας επιχείρησης του IDF. Και μόλις οι Ισραηλινοί άνοιξαν τις γραμμές οι προξενικές αρχές άρχισαν τα τηλεφωνήματα. Μια ανακούφιση υπήρξε όταν διαπιστώθηκε πως και οι 24 Έλληνες ήταν καλά. Καλά στην υγεία τους, αλλά φοβισμένοι, ταλαιπωρημένοι, πεινασμένοι και κυρίως απογοητευμένοι βλέποντας τόσες ημέρες νεκρούς και τραυματίες δίπλα τους.

***

Οι συναντήσεις Κασσελάκη με Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη και η εξέδρα των επισήμων

Ό,τι η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το έχετε μάθει. Εκείνο ίσως που δεν ξέρετε είναι πώς και πού έκλεισε η συνάντηση Στέφανου Κασσελάκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Σας πληροφορώ ότι για τη συνάντηση αυτή «ευθύνη έχει» η… παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και η… εξέδρα των επισήμων. Τους έβαλαν να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλον και οι δυο κρατούσαν ανά χείρας το πρόγραμμα της παρέλασης. Στην αρχή δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. Εν συνεχεία αντάλλαξαν μερικές κουβέντες. Τους… «τσάκωσε» άλλωστε δύο φορές η κάμερα της ΕΡΤ να συνομιλούν. Εκεί συμφωνήθηκε (και μάλιστα σε απευθείας μετάδοση) να συναντηθούν. Το πότε ακριβώς δεν τον καθόρισαν αν και το ΠαΣοΚ φαίνεται πώς το βολεύει αυτή η συνάντηση ή στο τέλος της παρούσας εβδομάδας ή στις αρχές της άλλης.

Χθες πάντως που συνάντησα στη Βουλή τον Στέφανο Κασσελάκη ακολουθούμενο από τον κ. Φάμελλο, τον ρώτησα τι συζητούσε στην εξέδρα των επισήμων με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μάλλον δεν ήθελε να απαντήσει και το μόνον που είπε ήταν ότι «μιλήσαμε για προσωπικά θέματα». Τι είδους θέματα όμως ήταν αυτά; Ωστόσο συζήτηση και μάλιστα για πολλή ώρα στην εξέδρα των επισήμων είχε με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Ρωτούσε κυρίως να μάθει για την πορεία των μεγάλων έργων που γίνονται στην συμπρωτεύουσα.

Εάν ρωτάτε πότε θα συναντηθεί και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, η απάντηση που δίνεται επισήμως από το ΚΚΕ είναι ότι ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ αναρρώνει μετά την εγχείρηση που έχει υποβληθεί στη μέση (και τίποτα άλλο και όποιος κατάλαβε- κατάλαβε).

***

Επί τάπητος η άρση ασυλίας των Σπαρτιατών.

Την προσεχή Πέμπτη ξεκινά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου η συζήτηση για την άρση της ασυλίας των 11 Βουλευτών του κόμματος Σπαρτιάτες, ενώ η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Η άρση αυτή είναι απαραίτητη για να προωθηθεί η απολογία των συγκεκριμένων Βουλευτών στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης, η διαδικασία αυτή θα ανοίξει τον δρόμο και στο Εκλογοδικείο για να αποφανθεί σε ότι αφορά την νομιμότητα της συμμετοχής στις εκλογές του Ιουνίου του κόμματος Σπαρτιάτες που φέρεται ότι είναι παρένθετο σχήμα του καταδικασμένου για εγκληματική οργάνωση, Ηλία Κασιδιάρη. Το Εκλογοδικείο θα αποφασίσει για το μέλλον των εδρών των 11 Βουλευτών αλλά και για την γενικότερη συμμετοχή σε επόμενες εκλογές του κόμματος αυτού κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει των Ευρωεκλογών του επόμενου έτους.

Ήδη δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Σπαρτιάτες είναι σε μια συνεχόμενη δημοσκοπική κάθοδο και αυτό έχει ενδιαφέρον για το που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι του ακροδεξιού αυτού μορφώματος. Επίδοξοι διάδοχοι υπάρχουν, όπως το επίσης ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, όπως επίσης και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελλόπουλου. Επί του παρόντος πάντως ο Βασίλης Στίγκας έχει ξεκινήσει μια ανταλλαγή πολιτικών » φιλοφρονήσεων » και με τους εσωτερικούς αντίπαλους του στο κόμμα του αλλά και με τους ακραίους του Εθνικού Μετώπου . Βλέπετε η εκλογική προίκα της ακροδεξιάς ψήφου έχει πολλούς μνηστήρες.

***

Ο κ. Ράμμος και οι ανεξάρτητες αρχές

Σας έχω νέα για την υπόθεση των καταγγελιών του Χρήστου Ράμμου. Όπως έχετε πληροφορηθεί είχε βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της δημοσιότητας ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, ο οποίος μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στην επιτροπή LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν μάσησε τα λόγια του και αναφέρθηκε εκτενώς στα εμπόδια που έχει θέσει και εξακολουθεί, όπως είπε, να θέτει η κυβέρνηση στην διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Όπως ενθυμείστε ο κ. Ράμμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ευρωβουλευτή αναφέρθηκε και στην έρευνα που ζήτησε δύο μέρες πριν αποχωρήσει από τον Άρειο Πάγο ο Ισίδωρος Ντογίακος σε βάρος μελών της ΑΔΑΕ για δήθεν παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης θα μεταβεί στον Άρειο Πάγο για το θέμα των υποκλοπών. Θα συνοδεύεται από τους κκ. Φάμελλο, Σαρακιώτη (Τομεάρχη Δικαιοσύνης), Μανώλη Καπνισάκη (διευθυντή του Γραφείου του). Εν συνεχεία θα μεταβεί στο ΑΣΕΠ.

Η προσοχή πλέον είναι στραμμένη στο επιστημονικό συνέδριο για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές που θα διεξαχθεί στις 1 και 2 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και στο οποίο θα τοποθετηθούν κορυφαίοι συνταγματολόγοι και επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών. Θα έχουν ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις που θα υπάρξουν για τον έλεγχο της ανεξαρτησίας των Ανεξάρτητων Αρχών. Στο εν λόγω συνέδριο την Βουλή θα εκπροσωπήσει εις εκ των αντιπροέδρων ο Γιώργος Γεωργαντάς, ως εκπρόσωπος του Προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα.

***

Γιατί επικρατεί ενθουσιασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας;

Υπάρχει ενθουσιασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον τρόπο με τον οποίο φιλοξένησε τους Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες και βεβαίως την Κριστίν Λαγκάρντ και βεβαίως από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης. Ο ενθουσιασμός δεν λέει να κοπάσει με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα να δίνει χθες θερμά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό της ΤτΕ, στην Ελληνική Αστυνομία (για τα μέτρα), αλλά και στο εντεταλμένο προσωπικό της ΕΚΤ και ιδιαιτέρως το γραφείο της Προέδρου κυρίας Λαγκάρντ , για μια κυριολεκτικά άψογη διοργάνωση. Ρώτησα και έμαθα ότι τρία πρόσωπα στην ΤτΕ είχαν, με εντολή του Διοικητή, αναλάβει τον συντονισμό : Η υποδιοικήτρια Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός διευθυντής λειτουργιών Γιώργος Πάσχας, και η Προϊσταμένη του γραφείου του Διοικητή Αλίκη Δουλή , η οποία, πέραν των εσωτερικών θεμάτων, είχε και τον συντονισμό με το γραφείο της κυρίας Λαγκαρντ. Να που η Ελλάδα λοιπόν , ο δημόσιος σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα ) μπορεί να φέρει σε πέρας με επιτυχία δύσκολες αποστολές!

***

Η αφρόκρεμα των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Κύπρο

Στρατιώτες της μονάδας ειδικών δυνάμεων SAS του βρετανικού στρατού βρίσκονται στην Κύπρο σε εγρήγορση για πιθανή επιχείρηση απελευθέρωσης ομήρων από τη Γάζα, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Sun. Η στρατιωτική υπο-μοίρα της SAS είναι επίσης σε ετοιμότητα για συμμετοχή σε πιθανή αποστολή συνοδείας των περίπου 200 Βρετανών πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Γάζα, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Στην Κύπρο έχει φτάσει και μια διοικητική ομάδα διαχείρισης κρίσεων απαρτιζόμενη από 100 μέλη. Το κλιμάκιο αυτό έχει σταλεί στην περιοχή για την παροχή συνδρομής σε Βρετανούς υπηκόους που θα καταφέρουν να φύγουν από τη Γάζα, αλλά και που ενδεχομένως θα χρειαστούν βοήθεια και σε άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος, σε περίπτωση εξάπλωσης της σύρραξης.