Τη σφοδρότερη επίθεση από την αρχή του πολέμου ζει η Γάζα. Έπειτα από μια ολόκληρη νύχτα ανηλεών σφυροκοπημάτων από ξηράς, αέρος και θαλάσσης που υποστήριξαν χερσαία εισβολή στα βόρεια, σήμερα συνεχίζονται ξανά οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις «παραμένουν στο πεδίο». Πριν λίγο δόθηκε νέα οδηγία από τους Ισραήλ να εκκενώσουν περιοχές στη βόρεια Γάζα ενόψει «νέων επιχειρήσεων». Στο μεταξύ, η Γάζα παραμένει πλήρως αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο η Γάζα, χωρίς ρεύμα και τηλεπικοινωνίες, με τη διεθνή κοινότητα να καλεί σε παύσεις των εχθροπραξιών.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι εισήλθε στη διάρκεια της νύχτας και επέκτεινε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του με τη χρήση πεζικού λέγοντας ότι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται «στο πεδίο», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι σημείωσε επίσης ότι θα επιτραπεί σε φορτηγά που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα να εισέλθουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βομβαρδισμοί ενδέχεται να σταματήσουν, τουλάχιστον στην περιοχή των συνόρων με την Αίγυπτο, όπου φτάνουν μικρές ποσότητες βοήθειας.

Όπως είπε ο ισραηλινός στρατός στοχοθέτησε στη διάρκεια της νύχτας διοικητές της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάτι το οποίο, όπως σημείωσε ο Χαγκάρι, θα επιτρέψει «στις δυνάμεις στο πεδίο να πολεμήσουν κατά ενός πιο αδύναμου εχθρού».

Σφοδροί βομβαρδισμοί

Σύμφωνα με το Ισραήλ, επλήγησαν 150 υπόγειοι στόχοι στα βόρεια της Γάζας, όπως σήραγγες που χρησιμοποιούνται από τους ενόπλους της Χαμάς και άλλες υπόγειες εγκαταστάσεις.

Στη Γάζα εκατοντάδες κτίρια «καταστράφηκαν ολοσχερώς» κατά τους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε σήμερα η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας.

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας «άλλαξαν το τοπίο στη Γάζα και στα κυβερνεία του βορρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας στη Γάζα.

Γύρω από δύο νοκοσοκομεία οι βραδινοί βομβαρδισμοί

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο «ινδονησιακό» νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τρεισήμισι χιλιάδες νεκρά παιδιά

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα πως 7.703 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τουλάχιστον 3.500 παιδιά περιλαμβάνονται μεταξύ των νεκρών που έχουν καταγραφεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε χθες, Παρασκευή, έκανε λόγο για 7.326 νεκρούς.

Σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που κατάφερε να συγκεντρώσει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι πιο σφοδροί νυχτερινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στις ζώνες γύρω από δύο νοσοκομεία, το αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και το λεγόμενο “ινδονησιακό” νοσοκομείο, που αποκαλείται έτσι επειδή κατασκευάστηκε με δωρεές από την Ινδονησία, στον τομέα Τζαμπαλίγια, βορειότερα.

Οι επιδρομές κατέστρεψαν πολλά κτίρια και άνοιξαν τεράστιους κρατήρες σε πλήρως διαλυμένους δρόμους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.