Τις θέσεις της Ελλάδας στο ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και τον ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ανέδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ωριαία συζήτησή του με τον καθηγητή Φράνσις Φουκουγιάμα κατά τη διάρκεια του 27ου Economist Government Roundtable, το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Οκτωβρίου. 

Ο σταθερός, «δυτικός» προσανατολισμός της Ελλάδας, με αναφορές στις πολεμικές κρίσεις της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, η κριτική στάση έναντι της ευρωπαϊκής βραδυπορίας και μία – έμμεση – απάντηση στις επιφυλάξεις που διατύπωσε προ ημερών για τον ελληνοτουρκικό διάλογο ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ήταν τα κύρια στοιχεία της παρέμβασης του.

Σε ό,τι αφορά τη κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι: 

  • «Στο μυαλό μου, μόνη λύση μπορεί να είναι η αναβίωση του διαλόγου για δύο κράτη. Δηλαδή το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος, χωρίς να απειλούν το δικαίωμα του Ισραήλ να έχει το δικό του κράτος»
  • Πρέπει να «διδαχθούμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από την ένοπλη διένεξη στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να έχουν την στρατιωτική ικανότητα και δύναμη να υπερασπιστούν την εδαφική τους κυριαρχία»
  • Η ΕΕ πρέπει «να δαπανά περισσότερους πόρους, για να υπερασπίζεται τα ευρωπαϊκά εδάφη»
  • Η αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία για το ψήφισμα του ΟΗΕ εξηγείται από το «προφανές: το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες. Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και γι’ αυτό αποφασίσαμε την αποχή».
  • «Εχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. Είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά στη συνολική μας πολιτική»
  • «Δεν μπορεί κανείς να φαντάζεται λύση της κρίσης, χωρίς μία στρατηγική ήττα της Χαμάς»

Αναφορικά με τις προοπτικές του ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπό το πρίσμα και της στάσης της Τουρκίας στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: 

  • Θα πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας, όσο αρνείται να καταδικάσει τη στάση της Χαμάς».
  • «Η μοίρα της γεωγραφίας μας θέλει δίπλα-δίπλα. Θα ήταν καλό σε αυτήν την πολύπλοκη περιοχή να μην έχουμε ακόμη μια πηγή έντασης».

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις προοπτικές επιβίωσης του δυτικού πολιτισμού στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον. Απαντώντας, ανέφερε την έννοια του «υγιούς πατριωτισμού», εξηγώντας ότι οι πολίτες μπορούν να είναι περήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα, δίχως όμως αυτό να οδηγεί σε διαχωρισμούς και διενέξεις.

Σε ό,τι αφορά το έργο της ελληνικής κυβέρνησης και την αξιολόγησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Όλοι οι υπουργοί που είναι εδώ, γνωρίζουν ότι στο σημειωματάριο με τη βαθμολόγησή τους είναι ψηλά η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης» και συμπλήρωσε ότι σκοπός του είναι να πείσει τους Ευρωπαίους συναδέλφους του «ότι χρησιμοποιούμε τα χρήματα για τον σωστό σκοπό».

Αναφορικά με την ενίσχυση των λαϊκιστικών δυνάμεων παγκοσμίως, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ελληνικό παράδειγμα και τόνισε: «Αν δει κανείς την ελληνική πολιτική, μπορεί να είναι αισιόδοξος. Έχουμε αποδειχθεί μια ικανή κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει σημαντικά κοινωνικά θέματα, εστιάζοντας παράλληλα στην ανάπτυξη. Μπορούμε να κερδίσουμε εκλογές με μεγαλύτερο ποσοστό από τις προηγούμενες. Και στην Ελλάδα η λαϊκίστικη συνιστώσα της αντιπολίτευσης κατέρρευσε, γιατί δεν υπήρχε ουσιαστική εναλλακτική».