Πήγαν πρώτα στα Κιμπούτς, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, το αίμα ακόμα δεν είχε καλά-καλά ξεραθεί, η μυρωδιά του θανάτου ήταν παντού, όπως και οι σφαίρες πάνω στις πόρτες, στα αυτοκίνητα, πάνω στους τοίχους σε όσους στέκονταν ακόμα όρθιοι από τη μανία των RPG της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Μια ομάδα από βουλευτές και ευρωβουλευτές επισκέφθηκαν το Ισραήλ και είδαν τα πάντα. Ίσως αυτές τις εικόνες να μην τις ξεχάσουν ποτέ. Ανάμεσα στην ομάδα των βουλευτών και ο Μίλτος Χρυσομάλλης βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ: «Οι εικόνες είναι σπαρακτικές, σ΄όλο το μήκος της γραμμής που χωρίζει το Ισραήλ από την Γάζα», λέει.

Είδαν τα μαξιλάρια των παιδικών δωματίων μέσα στα αίματα και γαζωμένα από σφαίρες: Πρώτα οι τρομοκράτες πυροβολούσαν μέσα στα σπίτια των αμάχων και εν συνεχεία μόλις οι κάτοικοι έβγαιναν έξω, τρέχοντας να σωθούν τους εξολόθρευαν με τα RPG. Γκρέμιζαν με αντιαρματικά ολόκληρα σπίτια μέσα στα Κιμπούτς.

Επισκέφθηκαν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, στο τέταρτο υπόγειο (ασφαλείας) όπου υποδέχονταν τους τραυματίες. Γιατί οι ρουκέτες δεν σταματούσαν ούτε μια μέρα. Αυτός ο χαρακτηριστικός θόρυβος που κάνουν, σαν να σφυρίζει μια οχιά και μετά η έκρηξη ήταν ανατριχιαστικός. Και όποιον πάρει ο χάρος.

Συνάντησαν στρατιώτες και στρατιωτίνες με τα όπλα τους έτοιμα. Έδειξαν αποφασισμένοι να εισβάλουν στην Γάζα, αλλά δεν ήθελαν να συζητήσουν για το πώς αιφνιδιάστηκαν από την εισβολή της Χαμάς. Ούτε έκαναν κριτική για τις κάμερες ασφαλείας που είχαν στην περιοχή της παραμεθόριας γραμμής. Μίλησαν για το δικαίωμα της αυτοάμυνας, και φαίνονταν αποφασισμένοι να πολεμήσουν. Ορισμένοι από αυτούς ήρθαν άρον- άρον από άλλες χώρες παρουσιάστηκαν πήραν το όπλο τους και τώρα είναι έτοιμοι.

Είδαν τους κατοίκους της παραμεθόριας περιοχής μέσα στα ξενοδοχεία τους στο Τελ Αβίβ. Όπως περιγράφουν οι βουλευτές το ξενοδοχείο που έμεναν είχε 22 ορόφους. Τους 20 τους είχαν καταλάβει οι κάτοικοι- πρόσφυγες της παραμεθορίου που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Δεν ήταν λίγοι. Ήταν πάνω από 20.000 (πρόσφυγες μέσα στην πατρίδα τους).

Συνάντησαν ταξιτζήδες με τα όπλα να τα έχουν και αυτοί στα ταξί, δίπλα τους, αλλά γεμάτοι παράπονα με την κυβέρνηση: «Με την Χαμάς δεν ξεμπερδεύεις εύκολα, σταμάτησαν πια να έρχονται οι τουρίστες στο Ισραήλ πάει η δουλειά μας», έλεγαν.

***

Τα μπλε σκουλαρίκια της Λαγκάρντ, η συγκίνηση του Στουρνάρα και ο λουκουμάς ψαριού

Ήταν η εικόνα εκπληκτική, ωσάν να βγήκε από ταινία, η θέα από τον τέταρτο όροφο, από το Δώμα της Τραπέζης της Ελλάδας, με φόντο την εξαίρετα φωτισμένη Ακρόπολη και τον Ιερό Βράχο. Ήταν όλοι εκεί οι ευρωτραπεζίτες, με τις συζύγους τους, ήταν βεβαίως και ο Πρωθυπουργός με την Μαρέβα και καθώς και ο οικοδεσπότης Γιάννης Στουρνάρας, οποίος παρέθετε και το δείπνο. Οι ομιλίες τόσο του Πρωθυπουργού και της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν εμβληματικές , κυρίως οικονομικού περιεχομένου μιλούσαν για τα επιτεύγματα της Ελλάδας στην οικονομία και υπήρξε και η είδηση για το τέλος του κύκλου των επιτοκίων.

Η ομιλία όμως του Γιάννη Στουρνάρα ήταν διαφορετική: Βλέποντας και δείχνοντας την Ακρόπολη, αναφέρθηκε στην ιστορία του Ιερού Βράχου (αιφνιδιάζοντας τους τραπεζίτες που περίμεναν μια καθαρά οικονομική ομιλία). Είπε για τον Παρθενώνα, γιατί και ποιος τον έκτισε, μίλησε για την αθηναϊκή δημοκρατία για να καταλήξει λέγοντας πώς η Δημοκρατία ευνόησε την Οικονομία και αντίστροφα. Αντλήσαμε, είπε, με εμφανή συγκίνηση, παραδείγματα, από τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το δείπνο ήταν… κέτερινγκ (από γνωστό εστιατόριο) και περιελάβανε λουκουμά ψαριού (για να τιμήσουν μάλλον την εθνική επέτειο), μια σπανακοτυρόπιττα με μυρωδικά (που ενθουσίασε την Λαγκάρντ, τους τραπεζίτες και κυρίως τις γυναίκες τους, οι οποίες και ζήτησαν την συνταγή), κύριο πιάτο κριθαράκι με γαρίδες και τέλος μια μηλόπιτα μαζί με αχλάδι και παγωτό. Ήπιαν λευκό κρασί Μαλαγουζιά και ένα λικέρ.

Υπήρξαν όμως και δώρα: Για παράδειγμα η Τράπεζα της Ελλάδος χάρισε στην Κριστίν Λαγκάρντ ένα ζευγάρι μπλε σκουλαρίκια, τα οποία και τα φορούσε στο δείπνο. Η Λαγκάρντ δώρισε στην Γιάννη Στουρνάρα ένα στυλό, πρόσφερε όμως και στην σύζυγο του κ. Στουρνάρα Λίνα Στουρνάρα μια ανθοδέσμη. Ανθοδέσμη εισέπραξε και η Μαρία Βίσκο, σύζυγος του Ιταλού τραπεζίτη Ιγκνόσιο Βίσκο, που συνταξιοδοτείται. Πρόσεξα όμως πολλά πηγαδάκια, για παράδειγμα η Λίνα Στουρνάρα με την Μαρέβα, ή την Μαρέβα με την Λαγκάρντ, τον Πρωθυπουργό με την Λαγκάρντ και τον Στουρνάρα. Η βραδιά κύλισε με κουβέντα γύρω από τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

***

Κανένα ελαφρυντικό!

Να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό στους δολοφόνους του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, πρότεινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Αρείου Πάγου ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Φλωρίδης.

Να θυμηθούμε ότι ο δημοφιλής συγγραφέας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Κυψέλη το Δεκέμβριο του 2014 έχοντας υποστεί στραγγαλισμό από δύο αλλοδαπούς με τους οποίους διατηρούσε επί αρκετό καιρό φιλική σχέση. «Ευεργετήθηκαν από αυτόν, είπε ο Εισαγγελέας, και σε αντάλλαγμα τον βασάνισαν και τον σκότωσαν για να τον ληστέψουν, παρότι γνώριζαν ότι ήταν χρόνια άρρωστος». Ο Εισαγγελέας ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του Εφετείου που τους χορήγησε το ελαφρυντικό του «πρότερου έντιμου βίου» και να ξαναδικαστεί η υπόθεση από άλλους δικαστές.

***

Βλέπουν Κασσελάκη και τρέχουν να τον… ακούσουν

Τόσοι και τόσοι επιφανείς ομιλητές έχουν έρθει στην Αθήνα για να συμμετάσχουν σ’ αυτή την τετραήμερη «27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης» που ο διοργανώνει στο Λαγονήσι ο Economist, συμμετέχουν δεκάδες ομιλητές, όλοι τους επιφανείς, αλλά μόνον σε μια ομιλία παρατηρήθηκε συνωστισμός συμμετοχών. Περισσότερες από 500 (!) συμμετοχές είχαν καταγραφεί από την χθεσινοβραδινή εμφάνιση του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη. Τέτοια συμμετοχή η αλήθεια είναι ότι δεν έχει ξαναγίνει για τον ΣΥΡΙΖΑ.

***

Κασσελάκης: Με copy-paste από Τσίπρα προσπαθεί να συσπειρώσει

Η σύσταση ήταν προς όλους:«Να έχουμε ενιαία φωνή» Υπογράμμισε ότι είναι διαχρονικό το πρόβλημα της εικόνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: «Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης είπε στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου της οποίας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα.

Μάλιστα ζήτησε, από όλους ,όπως έκανε και ο κ. Τσίπρας όταν ήταν αρχηγός, να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να χαμηλώσουν τους τόνους και να επιδείξουν συντροφικότητα.

***

Γιατί μίλησε αγγλικά στο συνέδριο του Economist

Dεν ξέρω γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε χθες το βράδυ να κάνει την εισαγωγή του στα αγγλικά στο Συνέδριο του Economist, πολλοί ήταν αυτοί που ακούγοντάς τον διερωτήθηκαν.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει σε διεθνή συνέδρια που γίνονται στην Ελλάδα, οι Έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούν την γλώσσα τους. Τώρα θα πείτε και ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στα αγγλικά με τον Αμερικανό Φράνσις Γιοσιχίρο Φουκουγιάμα την Δευτέρα (στον Economist), αλλά θα είναι μια συνομιλία μεταξύ δύο προσωπικοτήτων, χωρίς να χάνεται χρόνος με μεταφράσεις.

Ίσως πάλι ο κ. Κασσελάκης με τα αγγλικά του να θέλησε να υπενθυμίσει την ατάκα του ότι γνωρίζει καλύτερα αγγλικά από τον κ. Μητσοτάκη που όντως ήταν μια ατάκα που του έφερε πόντους στο εσωκομματικό παιχνίδι για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα του.

Έτσι λοιπόν, στο αγγλόφωνο τμήμα της ομιλίας του δήλωσε πως «η σύγχρονη αριστερά πρέπει να εστιάζει «στο μέρισμα της ευημερίας παράλληλα με την συνετή δημοσιονομική πολιτική»,.

Ίσως, λένε οι κακές γλώσσες, επειδή δεν θα μπορούσε να μην και κάτι… «φιλελεύθερο», θέλησε να το πει στα… αγγλικά. Ποιος ξέρει ίσως πάλι να σκέφθηκαν μερικοί στο κόμμα του, πως οι Βίτσας, Σκουρλέτης και Φίλης και πολλοί άλλοι «σύντροφοι» μπορεί και να μην το προσέξουν.

Αλλά θα μου πείτε ο Τσακαλώτος που ήταν και στην Οξφόρδη (μαζί με τον Γιάννη Στουρνάρα- μην το ξεχνάτε αυτό) και τα αγγλικά του είναι τέλεια (σε επίπεδο distinguish).

***

Πρωτοφανείς καταστάσεις

Περίεργες μεθόδους ανακάλυψαν και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους. Και μάλιστα αυτό έγινε από την εκπρόσωπο του κόμματος Δώρα Αυγέρη.

Τι έγινε; Προχθές το πρωί η Δώρα Αυγέρη πήγε στον Αντ-1 στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη, εκεί πάντα υπάρχουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ακόμα και στους υπουργούς συμβαίνει αυτό. Είδα την συνέντευξη και παρατήρησα ότι ήταν μόνη της. Και διερωτήθηκα τι έγινε. Και ρώτησα. Η ίδια, όπως μου είπαν (και αμαρτίαν ουκ έχω) δεν ήθελε να δεχθεί ερωτήσεις από άλλους, παρά μόνο από τον παρουσιαστή, αλλιώς θα αποχωρούσε. Και οι καλεσμένοι δημοσιογράφοι έμειναν στην άκρη, μη συμμετέχοντας. Πρωτοφανείς καταστάσεις!

***

Όλα τα βλέμματα ψηλά τη Θεσσαλονίκη για την επίδειξη του F-16

Ο Σμηναγός (Ι) Χαρίτος πετάει σε κανονικές αποστολές με μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι μέλος της ομάδας «ΖΕΥΣ» από το 2014. «Στην ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 έχω περάσει μέσα από πολλά πόστα, έχω υπάρξει o narator (σ.σ το στέλεχος που περιγράφει το πρόγραμμα επίδειξης στους παρευρισκόμενους) όπως και μέλος της ομάδας καταγραφής της επίδειξης του «ΖΕΥΣ». Φέτος επελέγην να γίνω ο Ιπτάμενος Επίδειξης της Ομάδας», εξήγησε, περιγράφοντας την πορεία του μέχρι τα χειριστήρια του «ΖΕΥΣ» και με αφορμή την εναέρια επίδειξη που θα κάνει κατά την στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

***

Νέα εμφάνιση Καραμανλή

Κάποιοι αναθάρρησαν και πάλι με την νέα δημόσια εμφάνιση και παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χαρβαλιά, «Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια – Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία». Ακούστηκε εκεί λίγο πολύ η γνωστή ατζέντα του Καραμανλή για τα εθνικά θέματα, κάποιοι θεώρησαν ότι διατύπωσε και προειδοποιήσεις προς τον Μητσοτάκη, πλην όμως με δική του απόφαση, ο Καραμανλής έχει περιορίσει την εμβέλεια της πολιτικής του παρέμβασης, αφότου απομακρύνθηκε από την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αντιπαρέρχομαι τη σύνθεση του ακροατηρίου, στο οποίο βρέθηκαν πολλοί και διάφοροι, από τον Προκόπη Παυλόπουλο (λογικό) και τον Γιάννη Δραγασάκη, έως τη Βασιλική Θάνου και τον Γιώργο Κατρούγκαλο και σημειώνω κάτι που παρατήρησαν ορισμένοι. Ότι ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Χαρβαλιάς, είναι προσωπικός φίλος και πρώην συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά. Ο οποίος ως γνωστόν έχει ταυτόσημες απόψεις με τον Καραμανλή, με μία όμως σημαντική διαφορά: Ότι παραμένει ενεργός με πολλαπλούς τρόπους, εντός και εκτός Βουλής.