Ο στρατός του Ισραήλ επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να διαφύγουν προς νότο για λόγους ασφαλείας, αλλά πρόσθεσε πως οι παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν.

Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό, ένας Παλαιστίνιος λέει πως η Χαμάς πυροβολεί αμάχους καθώς προσπαθούν να διαφύγουν.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Εντούτοις τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι έχουν ήδη διαφύγει προς νότο, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο ΟΗΕ αναφέρει πως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Ο στρατός καλεί τον πληθυσμό εδώ και περίπου δύο εβδομάδες να μετακινηθεί προς νότο ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας ισραηλινής επίθεσης. Ο στρατός επιτίθεται σε στόχους στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας αφότου η Χαμάς κατέσφαξε στις 7 Οκτωβρίου ισραηλινούς αμάχους στη μεθοριακή περιοχή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Στους 224 οι όμηροι στη Γάζα

Στο μεταξύ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως κρατούνται όμηροι στη Γάζα μετά την αιματηρή επίθεση, που πραγματοποίησε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 224 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Από την ίδια πηγή ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα έχει φθάσει τους 309.

«Ανεπιτυχείς οι προσπάθειες του ΠΟΥ, να κάνει περισσότερα για τους κατοίκους της Χαμάς»

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε σήμερα ότι κάλεσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εγγυηθεί την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους της Γάζας, που έχουν πληγεί από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, και ότι οι προσπάθειες του οργανισμού έως τώρα ήταν ανεπιτυχείς.

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, έχει στείλει έως τώρα στην Αίγυπτο εννέα αεροσκάφη μεταφοράς εμπορευμάτων με βοήθεια που προορίζεται για τη Λωρίδα της Γάζας και έχει προσφερθεί να κατασκευάσει νοσοκομείο εκστρατείας στην Αίγυπτο προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε τραυματίες καθώς και να μεταφέρει κάποιους εξ αυτών στην Τουρκία, εάν χρειαστεί. Έχει καταδικάσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα και ζητά άμεση κατάπαυση πυρός προκειμένου να επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε ότι υπενθύμισε στον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, σε επιστολή που έστειλε χθες, Τετάρτη, την ευθύνη του ΠΟΥ να βοηθά αμάχους που χρήζουν βοήθειας και του είπε ότι οι προσπάθειές του θα πρέπει να είναι «πολύ μεγαλύτερες από όσα έχετε κάνει έως τώρα».

«Ο ΠΟΥ, με την ευθύνη του για διαχείριση και λαμβάνοντας επειγόντως τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των υγειονομικών προμηθειών στη Γάζα», έγραψε ο Κοτζά στην επιστολή που ανήρτησε την πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Ο ΠΟΥ δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

Η Τουρκία ασκεί πιο σκληρή κριτική στο Ισραήλ καθώς εντείνονται οι συγκρούσεις και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα»

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι διεξάγονται στο έδαφος αυτό από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς με την αιματηρή εισβολή ενόπλων της στο ισραηλινό έδαφος.

Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.