Ήταν συγκλονιστική η στιγμή όταν ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Ισραήλ (σε ξενοδοχείο στο Τελ Αβίβ) με δύο οικογένειες ομήρων της Χαμάς. Ήταν οι οικογένειες που είδαν από τα βίντεο της Χαμάς να απαγάγουν τους συγγενείς τους, που τους κουβαλούσαν με την απειλή όπλων άλλους αιμόφυρτους και άλλους να παρακαλούν να τους αφήσουν ελεύθερους. Δάκρυσαν όλοι ακόμα και οι Ισραηλινοί της IDF που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα του ξενοδοχείου. Δεν ξέρουν, έλεγαν δακρυσμένες οι οικογένειες τους, ποια είναι τύχη σήμερα των απαχθέντων συγγενών τους εάν ζουν ή εάν πέθαναν. Ήξεραν ότι ήταν ζωντανοί, τους είδαν και τους αναγνώρισαν στο βίντεο της Χαμάς και τώρα, όπως είπαν δεν γνωρίζουν τίποτα για αυτούς. Οι οικογένειες των απαχθέντων ζήτησαν την ασφαλή επιστροφή των οικείων τους, έκκληση που έχουν απευθύνει σε πολλούς ηγέτες. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκλονισμένος από τις δύσκολες στιγμές που περνούν και για τις τελευταίες επικοινωνίες που είχαν με τους δικούς τους ανθρώπους, όταν ήδη είχαν οδηγηθεί στη Γάζα.

***

Ο ισραηλινός πιλότος των F-16

Μαζί με τους συγγενείς των απαχθέντων, εκείνη την ώρα στο ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ, βρέθηκε και ένας πιλότος των F-16. Είναι ένας από τους πολλούς πιλότους που καθημερινά παίρνει μέρος σε αποστολές στην Γάζα. Aποκάλυψε ότι έχει πετάξει και στην Ελλάδα (σε κοινές ασκήσεις με Έλληνες συναδέλφους του) και περιέγραψε τον τρόπο των αεροπορικών επιδρομών αυτές τις ημέρες στη Γάζα. Ανέφερε ότι Ισραηλινοί πιλότοι προσπαθούν να μην χτυπούν αμάχους. Αποκάλυψε ωστόσο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι της Χαμάς τοποθετούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και ανάφερε ότι πολλές φορές όταν οι Ισραηλινοί πιλότοι διαπιστώνουν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει προσπαθούν να γίνονται περισσότερο προσεκτικοί. Ποιος ξέρει ίσως ο πιλότος αυτός των F-16, που βρέθηκε μαζί με τους συγγενείς των απαχθέντων να είχε και αυτός κάποιο συγγενή απαχθέντα.

***

Η τρίτη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου έκλεισε με… τζατζίκι

Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αιφνιδιάστηκε με την υποδοχή που του έκαναν οι Τούρκοι στην Άγκυρα. Τον πέρασαν άραγε για… πρωθυπουργό και του απέδωσαν τιμές (τιμητικό άγημα, προσοχή και παρουσιάστε όπλα) την ώρα που εισερχόταν στο υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα; Τέτοια υποδοχή (και των συνεργατών του, ανάμεσα στους οποίους και ένας αντιναύαρχος του Λιμενικού και ένας υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας) δεν την περίμενε από τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών. Είναι ο Αλί Γιερλικάγια (και είναι αυτός που έχει αντικαταστήσει τον περιβόητο Σοϊλού που μέρα- νύχτα νόμιζε ότι εκπαιδεύαμε τρομοκράτες στο Λαύριο) με το οποίο άρχισαν μια συζήτηση με επίκεντρο το μεταναστευτικό. Και δεν ήταν μόνον η υποδοχή ήταν και η προετοιμασία της επίσκεψης που πάλι εξέπληξε τον Έλληνα υπουργό. Δύο ημέρες προτού πάρει το αεροπλάνο της Turk Hava Yollari και φθάσει στην Άγκυρα μέσω Κωνσταντινούπολης, οι ροές μεταναστών στο Αιγαίο ως εκ θαύματος μηδενίστηκαν. Τώρα εάν θα συνεχιστούν και μετά την επίσκεψη του υπουργού στην Άγκυρα μόνον ο Γιερλίκαγια γνωρίζει. Και κάτι άλλο. Εδώ και 20 ημέρες έχει κλείσει εντελώς ο Έβρος «δεν περνά κουνούπι», όπως διαβεβαίωσε ο Έλληνας υπουργός τον Τούρκο ομόλογό του (κάτι που συμφώνησε ο Τούρκος). Και μάλιστα που λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή αναμενόταν να αυξηθούν οι ροές μεταναστών. Εδώ τις προηγούμενες ημέρες περνούσαν στην χώρα μας κάπου 500 την ημέρα.

Υπήρξε, στην Άγκυρα και επίσημο γεύμα (κάπως περίεργο, όχι κατ΄ανάγκη τούρκικο, αλλά εντυπωσιακό). Ο Τούρκος, λοιπόν, προσέφερε πρώτα στον «δικό» μας υπουργό, μια χορτόσουπα, εν συνεχεία λαδερά (ήτοι αγκινάρες, φασολάκια και γεμιστές μελιτζάνες), αμέσως μετά μια spoon salad (τούρκικη σαλάτα η οποία φτιάχνεται από λαχανικά- ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά και κρεμμύδι- κομμένα σε μικρά κομμάτια- κύβους) και τρώγεται με το κουτάλι (εξ ου και το όνομα) και μετά μια… πίτσα (τεσσάρων τυριών). Τώρα θα πείτε πώς ταίριαξαν οι Τούρκοι τα φασολάκια και τις μελιτζάνες με τις πίτσες τέσσερα τυριά μόνον ο Τούρκος σεφ του υπουργείου θα γνωρίζει. Το κύριο πιάτο ήταν μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα demi-glace, που το συνόδευσε με ένα ντοματόριζο και το (απαραίτητο)… τζατζίκι. Και το επιδόρπιο; (τα έδωσαν όλα στο γλυκό οι Τούρκοι). Όχι δεν είχαν μπακλαβάδες (για τους οποίους φημίζονται), αλλά γλυκό tres leches (πρόκειται για ένα διάσημο γλυκό από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Το χαρακτηριστικό του είναι το πλούσιο σιρόπι του που είναι φτιαγμένο από τρία γάλατα- tres leches).

Εκδόθηκε μάλιστα και κοινό ανακοινωθέν (όπως συνηθίζεται στις επίσημες επισκέψεις). «Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εργασθούν από κοινού στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Επιπλέον συμφώνησαν όπως ενισχύσουν συνολικά τη συνεργασία τους κατά της παράτυπης μετανάστευσης». Τώρα προφανώς θα πείτε, καλή η θερμή υποδοχή και φιλοξενία και οι δηλώσεις, αλλά συμφωνίες έχουν υπογραφεί; Ήταν η τρίτη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου που αφορούσε το μεταναστευτικό και έκλεισε, όπως διαβάσατε παραπάνω με… τζατζίκι. Μαθαίνω ωστόσο ότι θα υπάρξουν συμφωνίες αλλά περιμένουν να τις υπογράψουν οι δύο ηγέτες (Μητσοτάκης και Ερντογάν) στις 7 Δεκεμβρίου στο Ανώτατο Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη. Στην τέταρτη φάση και σημαντικότερη φάση του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Έως τότε βλέπουμε…

***

Νέο κόμμα στην Αριστερά;


Χωρίς τέλος φαίνεται να έχει η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που αναζωπυρώθηκε με την αποχώρηση Κούλογλου από την ευωροομάδα, ενώ είχε προηγηθεί η διαγραφή Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη. Ενδεικτικά, ο Νίκος Φίλης προανήγγειλε ότι στο συνέδριο θα θέσει θέμα ηγεσίας, ενώ ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα». Κατόπιν αυτών, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν πλέον την άποψη ότι η στάση κάποιων στελεχών μαρτυρά «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος». Εκτίμησε μάλιστα ότι «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση» μολονότι παρατήρησε ότι «διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου ή συνεδρίασης κομματικού οργάνου δεν έχουν συμβεί». Πάντως για να ξέρετε, πολλοί πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ ομιλούν για σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος.

* Πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν πάντως πως ο ευρωβουλευτής οφείλει «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη», αν και δεν δίνουν μεγάλες πιθανότητες σ’ αυτό.

***

‘Εχει σκυλοβαρεθεί την… υπερέκθεση

Συγγνώμη από το λαό ζήτησε ο Στέφανος Κασσελάκης για την υπερέκθεση τόσο του ίδιου, όσο και του συντρόφου του Τάιλερ από τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι επιλογή του ίδιου να γίνεται κάτι τέτοιο. «Η υπερέκθεση; Τη σιχαίνομαι. Έχουμε σκυλοβαρεθεί, εγώ κι ο Τάιλερ. Μας κυνηγάνε λες κι δεν έχουν τι άλλο να κάνουν» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ΑΝΤ1. Βεβαίως ίσως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ξεχνά ότι σε αυτή την υπερέκθεση έβαλε και ο ίδιος ένα λιθαράκι, όταν ευχαριστούσε τον σύντροφό του (και μετέπειτα σύζυγό του), όταν ανακοίνωνε τον γάμο του σε κομματικό συνέδριο, όταν έδειχνε την βέρα του και πολλά άλλα . Ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι ο ίδιος και ο σύντροφός του έχουν πάρει την απόφαση να προσφέρουν στην Ελλάδα

***

Μίλησε ο Καραμανλής αλλά για τον… καπνό

Μπορεί ως πολιτικός, εν συνεχεία ως πρωθυπουργός και τέλος ως πρώην πρωθυπουργός να μην μιλούσε πολύ , αλλά ως Πρόεδρος της ΣΕΚΕ απηύθυνε με την ανάληψη της προεδρίας χαιρετισμό. Ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου των εταιρειών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ Α.Ε.), απηύθυνε τον χαιρετισμό ο Κώστας Καραμανλής με την ευκαιρία εκδήλωσης της Japan Tobacco International που δραστηριοποιείται στην Ξάνθη και η οποία διατηρεί μακροχρόνιες και στενές σχέσεις συνεργασίας με την ΣΕΚΕ. Και τι είπε; Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, την ιστορία αλλά και τη σημασία του καπνού ως προϊόντος για την οικονομία μας διαχρονικά, χαιρέτησε τις δραστηριότητες της JTI στην ακριτική περιοχή της Θράκης, επισημαίνοντας πως αυτές αποτελούν πυλώνα της ανάπτυξης, των εξαγωγών αλλά και της κοινωνικής συνοχής της περιοχής με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.

***

Κουτσούμπας: «έχω και τη μέση μου…»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπεβλήθη επιτυχώς σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη. Όλοι θυμόμαστε τον Γραμματέα του ΚΚΕ τον Ιούλη, να προσπαθεί να κρατηθεί όρθιος στο βήμα της βουλής στη διάρκεια της ομιλίας του για τις προγραμματικές δηλώσεις, λέγοντας τότε «έχω και τη μέση μου». Όπως φαίνεται αυτό το πρόβλημα στη μέση – στένωση στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης μάθαμε πως ήταν – αντιμετωπίστηκε με χειρουργική επέμβαση, η οποία έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας, στο γνωστό «Θριάσιο».

Ο Γραμματέας ήδη βρίσκεται στο σπίτι του και αναρρώνει. Μάλιστα ευχαρίστησε προσωπικά όλο το προσωπικό της Νευροχειρουργικής Κλινικής, ιατρούς και νοσηλευτές, ιδιαιτέρως τον διευθυντή Μάρκο Χριστόπουλο και τον νευροχειρουργό Δημήτρη Καραγεωργιάδη, όπως και όλο το προσωπικό του χειρουργείου, καθώς και του Αναισθησιολογικού Τμήματος και ιδιαιτέρως τη διευθύντριά του κα Αθηνά Κολοτούρα. Από εμάς ευχές για ταχεία ανάρρωση…