Η 23η Οκτωβρίου ήταν μια εξαιρετικά έντονη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, γεμάτη «διαγραφές» από τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανο Κασσελάκη (που μένει να φανεί αν θα εγκριθούν από τα κομματικά όργανα), αλληλοκατηγορίες, αιχμές και πληροφορίες για τη δημιουργία νέας παράταξης από τα – πολυάριθμα – απογοητευμένα στελέχη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις ξεκίνησαν ήδη από νωρίς το πρωί μέσα από την ηχηρή αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και από την Ευρωβουλή, με τη δημοσίευση μιας ανοιχτής επιστολής προς τον κ. Κασσελάκη, γραμμένη σε υψηλούς τόνους.

Η απάντηση εκ μέρους του κόμματος ήρθε με τη μορφή διαρροών από πηγές της Κουμουνδούρου, που υποστήριξαν ότι ο κ. Κούλογλου έχει παρελθόν «δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές», οι οποίες «ήταν επιζήμιες για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του».

Ακόμη, αναφέρονταν σε άρθρο του τον Σεπτέμβριο του 2021, στο οποίο «υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Σε δηλώσεις του στο ΒΗΜΑ, ο Ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει αυτού του είδους τις διαρροές «διασκεδαστικές», μιλά για ένα κόμμα που «είχε πιστέψει στην προπαγάνδα του» και τονίζει ότι οι εκτιμήσεις του δικαιώθηκαν πλήρως από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ακόμη, κάνει λόγο για ανθρώπους με «επάγγελμα Τσίπρας» και σημειώνει σκωπτικά ότι αποχώρησε από την ευρωομάδα του κόμματος «διότι οι άνθρωποι στερούνται σοβαρότητας».

Αναλυτικά οι απαντήσεις του κ. Κούλουγλου στις ερωτήσεις του Βήματος:

Από τη στιγμή που ανακοινώσατε την αποχώρησή σας από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ακούστηκαν αρκετές επικρίσεις για τη στάση σας απέναντι τόσο στη νέα όσο και στην παλαιά ηγεσία, με αιχμές ακόμη και για απόπειρες αποδυνάμωσης του κόμματος. Ποια είναι η δική σας απάντηση σε αυτού του είδους τις διαρροές και τι σας οδήγησε στην απόφαση για αποχώρηση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;

Οι διαρροές της Κουμουνδούρου είναι πράγματι διασκεδαστικές. Αναφέρονται σε κάποια άρθρα που είχα γράψει («Πρόεδρε μήπως δεν αρέσουμε;») το 2021, όταν δηλαδή ήταν φανερό ότι αν δεν γίνονταν μεγάλες ανατροπές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τις εκλογές πανηγυρικά. Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών στη διετία πάνω φαίνεται, εκτός από όταν πρόκειται για οριακή αναμέτρηση.

Προσπαθούσα να προειδοποιήσω, να επαναφέρω στη σκληρή πραγματικότητα ένα κόμμα που ήταν πεπεισμένο ότι θα σκίσει στις εκλογές και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων συνωμοτούν εναντίον του. Είχαν πιστέψει την προπαγάνδα τους. Και αυτό στην πολιτική είναι θανάσιμο λάθος.

Δυστυχώς δικαιώθηκα πλήρως, αλλά τώρα διαρρέουν ότι έφταιγα εγώ για το αποτέλεσμα! Αυτοί που δεν τολμούσαν να πουν την αλήθεια («δεν μπορώ να δείξω αυτή τη δημοσκόπηση στον πρόεδρο») στον Αλέξη Τσίπρα, οι « επάγγελμα Τσίπρας» λένε ότι φταίω εγώ!

Με κατηγορούν επίσης για ένα ακόμη άρθρο στο οποίο έγραφα, πάλι το 2021, ότι οι εμφανίσεις Μητσοτάκη- Τσίπρα στη ΔΕΘ είχαν ισόπαλο αποτέλεσμα. Εδώ ομολογώ ότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο: όπως αποδείχθηκε ο Τσίπρας νίκησε κατά κράτος τον Μητσοτάκη!

Το παραπάνω είναι η απάντηση μου στην ερώτηση γιατί αποχώρησα: διότι οι άνθρωποι στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας. Δεν είναι ο μοναδικός λόγος, εξήγησα τους υπόλοιπους στην επιστολή προς Κασσελάκη, που δημοσιεύθηκε στο Tvxs.gr.

Αρκετά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για παρασκηνιακές διεργασίες για τη δημιουργία νέου κόμματος της Αριστεράς. Πρόκειται απλώς για φημολογία; Και είναι κάτι το οποίο θα σας αφορούσε σε περίπτωση που συνέβαινε, δεδομένης και της δήλωσής σας ότι θα θέτατε εκ νέου υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές σε περίπτωση που υπάρξει μια παράταξη που θα σας εκφράζει;

Νομίζω ότι γίνονται σχετικές ζυμώσεις. Δεν ξέρω αν υπάρχει κατάληξη, γιατί δεν συμμετέχω σε αυτές ούτε η παραίτηση μου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται καθ οιονδήποτε τρόπο μαζί τους.

Με δεδομένο το προσεχές, αναπόφευκτο ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα υπάρχει ανάγκη για ένα σύγχρονο κόμμα της αριστεράς, δημοκρατικό, πράσινο και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα κόμμα με νέες ιδέες, που στην πρώτη γραμμή πρέπει να τεθούν και νέα πρόσωπα, καθώς πολλά παλιά αξιόλογα στελέχη έχουν καλώς η κακώς φθαρεί.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε καθημερινές αποδείξεις ότι η διάκριση αριστεράς- δεξιάς είναι πάντα εκεί και φωνάζει δυνατά. Μην κοιτάτε ότι στον ΣΕΒ ο κ. Κασσελάκης μιμείται τον κ. Μητσοτάκη προτείνοντας stock options, οπότε θολώνει το τοπίο… Στις Βρυξέλλες ψηφίζουμε διαφορετικά σε όλα σχεδόν τα θέματα, από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.