Την άποψη ότι η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος» εκφράζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε βίντεο κατά το οποίο ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Δ. Βίτσας: «Η χειρότερη στιγμή της ζωής του ΣΥΡΙΖΑ – Θα μπορούσε να προκύψει νέο κόμμα»

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε και ο Δημήτρης Βίτσας, στον ΣΚΑΪ, λέγοντας πως «είμαστε μέσα σε μία από τις χειρότερες και ίσως η χειρότερη στιγμή της ζωής του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε».

Τονίζοντας πως είναι «ώρα αποφάσεων», ανέπτυξε δύο σενάρια: «Το ένα ενδεχόμενο είναι να φεύγει ο καθένας κατά μόνας και το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να υπάρχει συνεννόηση και ένα μεγάλο κομμάτι να φύγει».

Επισήμανε πως διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεντρικού οργάνου δεν έχουν συμβεί.

Μετά τις ευρωεκλογές, όπως είπε, η Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά, που θα λέγεται το καινούργιο κόμμα, αν καταφέρει να εκλέξει κι έναν ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε άλλο στάδιο.

Αναφορικά με τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα είπε πως, «θα έπρεπε να ακολουθηθεί κανονικότατα το καταστατικό. Ειδικά για τον Τζουμάκα αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι. Βλέπω ότι δύσκολα θα περάσει η πρόταση Κασσελάκη για διαγραφή Τζουμάκα».

Εκτίμησε επίσης ότι, «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

Βαθαίνει το ρήγμα – Αποχώρησε ο Κούλογλου, έθεσε θέμα ηγεσίας ο Φίλης

Νωρίτερα ο Στέλιος Κούλογλου μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας 23/10 την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την και την ανεξαρτοποίησή του.Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του Στέλιου Κούλογλου. «Να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε», διεμήνυσαν πηγές από την Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, με νέες του δηλώσεις ο Στ. Κούλογλου εξήγησε τους λόγους της απόφασής του, τονίζοντας ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αντιπολίτευση, αλλά τροφοδοτεί τα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού.

«Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω, έστω και από τις Βρυξέλλες, σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού».

Από την πλευρά του ο Νίκος Φίλης, θέτει ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση.

Αφορμή αποτέλεσε αφενός η κακή επίδοση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις θέσεις του Στέφανου Κασσελάκη από παλαιά του άρθρα στον Εθνικό Κήρυκα.

«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%» είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης.

«Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» πρόσθεσε με νόημα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την εκτίμησή του, μάλιστα, «υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».