Η ατζέντα της ημέρας: Οι διαγραφές Κασσελάκη – Η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς – Οι φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα

Αναταράξεων συνέχεια στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη να διαγράφει τρία στελέχη λίγο πριν αλλάξει η μέρα. Η απελευθέρωση άλλων δύο νέων ομήρων ήταν το ευχάριστο νέο από το πολεμικό μέτωπο της Μέσης Ανατολής, ενόσω οι φόβοι αντιποίνων από εξτρεμιστές κυριεύουν την Ελλάδα.

1

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό διάσπαση

  • Νέες διαγραφές από Κασσελάκη: Με τη φράση «το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε εκτός παράταξης τρία πρωτοκλασάτα στελέχη. Πρόκειται για τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, οι οποίοι με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους είχαν ασκήσει έντονη εσωκομματική κριτική. «Αυτή η πρακτική δεν γίνεται πλέον ανεκτή», διευκρίνισε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ανάρτησή του.
  • Κείμενο – προάγγελος: Με κείμενο μεγαλύτερο των χιλίων λέξεων η αντιπολιτευτική τάση της «Ομπρέλας» είχε ήδη εξαπολύσει τα πυρά προς τον Στέφανο Κασσελάκη και την προεδρική ομάδα που τον πλαισιώνει, προλειαίνοντας το έδαφος για τη μαζική έξοδο από την Κουμουνδούρου. «Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που εμείς ιδρύσαμε», συνυπέγραψαν γνωστά και μη στελέχη της παράταξης που δεν συμφωνούν ιδεολογικά και πρακτικά με τον νέο πρόεδρο κατά την πρώτο μήνα της θητείας του.
  • Την αρχή ο Κούλογλου: Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο δημοσιογράφος είχε κάνει γνωστή την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τη στάση της ηγεσίας, η οποία «βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωινάδικα» χωρίς ν’ ασκεί την απαιτούμενη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Οι πολιτικές θέσεις, όσες έχει εκφράσει ο κ. Κασσελάκης, δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις, στην παράδοση και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ», συμπλήρωνε αργότερα με νέα τοποθέτησή του, αρνούμενος να παραδώσει την έδρα του – όπως του ζητήθηκε να κάνει.
2

Οι εξελίξεις στον πόλεμο στο Ισραήλ

  • Η Χαμάς άφησε δύο ομήρους: Αν και η ανταλλαγή πυρών συνεχίστηκε για 17η ημέρα, η παλαιστινιακή οργάνωση που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας προχώρησε στην απελευθέρωση δύο γυναικών που κρατούνταν αιχμάλωτες. «Αποφασίσαμε να τις απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, τη στιγμή που ισραηλινά Μέσα έκαναν λόγο για δεκάδες ομήρους που βρίσκονται καθ’ οδόν για τη Γάζα προκειμένου να παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό.
  • Οι ΗΠΑ πιάστηκαν στον ύπνο: Οι επιχειρησιακές δυνατότητες της Χαμάς αιφνιδίασαν ακόμη και τους Αμερικανούς, όπως εκτίμησαν αναλυτές, περιγράφοντας την επίθεση ως μια στιγμή – ορόσημο που αλλάζει άρδην τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή. Μολονότι μάλιστα ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να προσφέρει στήριξη χωρίς κανέναν αστερίσκο στο Ισραήλ, όσο περνούν οι μέρες οι συστάσεις για αυτοσυγκράτηση πληθαίνουν. Είναι ο κίνδυνος μιας γενικευμένης περιφερειακής ανάφλεξης που ανησυχεί τους Αμερικανούς, οι οποίοι την ίδια στιγμή δεν θα ήθελαν να δυσαρεστήσουν τον αραβικό κόσμο.
  • Τι πρέπει να γίνει για να τελειώσει ο πόλεμος: Μόνο «αν η Χαμάς έβγαινε από τις κρυψώνες της, επέστρεφε τους ομήρους μας και παραδιδόταν άνευ όρων» θα τελείωνε ο πόλεμος, ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας από τον υπόλοιπο κόσμο «να διαλέξει πλευρά».

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα

  • Ποιος ο πιθανός στόχος: Το στρατόπεδο «Νταλίπη» στη Θεσσαλονίκη είναι, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση που εκπονήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, ένα σημείο στην ελληνική επικράτεια, στο οποίο υπάρχει αυξημένο ενδεχόμενο να «χτυπήσουν» τρομοκράτες. Γι’ αυτό κι έχει εκπονηθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο φύλαξης από περιπολικά και αστυνομικούς που ελέγχουν πεζά άτομα.
  • Ο λόγος που αποτελεί στόχο: Στο εν λόγω στρατόπεδο, όπου στεγάζεται η σχολή Πολέμου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, φιλοξενούνται επίσης αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, ενώ σε ειδικό χώρο σταθμεύουν οι κλούβες των ΜΑΤ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν προορισμό στον οποίο εικάζεται ότι μπορούν να επιτεθούν εξτρεμιστές ως εκδήλωση αντιποίνων προς τον υπόλοιπο κόσμο.
  • Το εγχειρίδιο της ΕΛΑΣ για τους τζιχαντιστές: Από δεκαοχτώ ενδεικτικά σημεία είναι πιθανό να αναγνωριστεί ένας φανατικός ισλαμιστής που έχει συμμετοχή σε ένοπλες συγκρούσεις και ίσως αποτελεί απειλή, αναφέρεται σε απόρρητο εγχειρίδιο της ΕΛΑΣ, το οποίο αποκάλυψε το Βήμα. Μεταξύ άλλων επισημαίνονται ως ύποπτα στοιχεία η συμμετοχή σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ομάδων ή εξεγέρσεις, η σύνδεση με κάποιο μέλος εξτρεμιστικής ομάδας, η διάδοση κηρυγμάτων μίσους και η μυστικότητα σε ομαδικές δραστηριότητες.
4

Τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα από τoν S&P

  • Η αξία της αναβάθμισης: Ως ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές η αναβάθμιση από τον οίκο Standard and Poor’s του ελληνικού αξιόχρεου σε «BBB-» από «ΒΒ+», καθώς αφορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Γι’ αυτό και όπως επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».
  • Το επόμενο βήμα: Το βλέμμα της αγοράς, βέβαια, στρέφεται στην αναμενόμενη αναβάθμιση και από τη Fitch Ratings την 1η Δεκεμβρίου. Πρόκειται για ένα γεγονός που θα επιτρέψει ως το τέλος του έτους τα ελληνικά ομόλογα να γίνονται αποδεκτά σε δύο εκ των τριών βασικών δεικτών αναφοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη διεύρυνση της επενδυτικής τους βάσης και την οικονομία γενικότερα.
  • Το αποτέλεσμα: Υπό αυτές τις συνθήκες το δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138 % το 2026 έναντι 189% του ΑΕΠ το 2020. Παράλληλα, εκτιμάται πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ εφέτος με υπέρβαση του στόχο του 0,7%, παρά τα σημαντικά κόστη των πρόσφατων πυρκαγιών και πλημμυρών.
5

Αρχίζει η ευρωπαϊκή εβδομάδα

  • Το αποψινό πρόγραμμα: Η αναμέτρηση της Σεβίλλης με την Άρσεναλ που αρχίζει στις 22:00 είναι αυτή που κεντρίζει το ενδιαφέρον από τα σημαρινά παιχνίδια του Champions League. Την ίδια ώρα η Ρεάλ Μαδρίτης θα δοκιμάζεται στην έδρα της Μπράγκα, ενώ η Μάντεσεστερ Γιουνάιτεντ θα υποδέχεται την Κοπεγχάγη. Νωρίς, στις 19:45, η Μπάγερν έχει μια επικίνδυνη αποστολή στην Κωνσταντινούπολη με αντίπαλο τη Γαλατάσαραΐ.
  • Το μεγάλο ντέρμπι στο Μεγάλο Κανάλι: Η δράση θα συνεχιστεί αύριο Τετάρτη με το Mega να έχει την αποκλειστική, ελεύθερη, μετάδοση της σπουδαίας μάχης μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Μίλαν (22:00). Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης το Νιούκαστλ-Ντόρτμουντ στην Αγγλία, όπως και το Γιουνγκ Μπόις-Μάντσεστερ Σίτι στην Ελβετία. Στις 19:45 η Μπαρτσελόνα θα υποδεχθεί τη Σαχτάρ Ντόνετσκ.
  • Η «ελληνική» Πέμπτη: Στο Europa League ο Ολυμπιακός θα κάνει την αρχή και στις 19:45 θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την ορμή του «Γ.Καραϊσκάκης». Στόχος του η επικράτηση επί της αγγλικής Γουέστ Χαμ για ένα νέο ξεκίνημα στον όμιλο. Σε παράλληλη δράση, η ΑΕΚ θα δοκιμάζεται στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας κόντρα στη Μαρσέιγ, προτού στις 22:00 ο Παναθηναϊκός υποδεχθεί τη γαλλική Ρεν στο γήπεδο της Λεωφόρου. Την ίδια ώρα, αλλά για το Conference League, ο ΠΑΟΚ θα παίζει στην έδρα της σκωτσέζικης Αμπερντίν.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr