Το βράδυ της Παρασκευής ένα επείγον αίτημα έφθασε στο ΓΕΕΘΑ. Οι Αμερικανοί ζήτησαν το αεροδρόμιο Ελευσίνας για προσωρινή στάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών C-130. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τα αμερικανικά μεταγωγικά δεν χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο τη Σούδας και ζήτησαν ως προσωρινή βάση των C-130 το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας στο οποίο σταθμεύουν και τα ελληνικά μεταγωγικά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο της Σούδας σταθμεύουν ήδη αρκετά αμερικανικά αεροσκάφη, όπως RC-135, P-3, KC-135 και KC-45 (τα δύο τελευταία είναι ιπτάμενα τάνκερ). Προφανώς το αμερικανικό αίτημα και έχει σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή οι Αμερικανοί έχουν αποστείλει το «Ford», το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αεροπλανοφόρο, με τρομακτική δύναμη πυρός (που σήμερα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, νοτίως Καστελλορίζου και δυτικά της Κύπρου) με τα συνοδευτικά του πλοία, ενώ ανακοίνωσαν πως θα στείλουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο, την ώρα που η κρίση στη Μέση Ανατολή κλιμακώνεται επικινδύνως.. Το αμερικανικό εγκρίθηκε και τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας τα αμερικανικά C-130.

***

Οι Έλληνες της Γάζας που βρήκαν καταφύγιο στον Αγιο Πορφύριο

Δεκαοκτώ νεκροί και αρκετοί τραυματίες από το αεροπορικό χτύπημα στον Άγιο Πορφύριο στη Γάζα. Η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία αναφέρει ότι «η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας θα πρέπει να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Στη Γάζα βρίσκονται περίπου 25 άνθρωποι με ελληνικά διαβατήρια. Οι 13 έχουν δηλώσει ότι θέλουν να φύγουν και είναι σε συνεχή επαφή με προξενείο και πρεσβεία, έχει δε υπάρξει συνεννόηση πως μόλις ανοίξει η Ράφα θα περάσουν στην Αίγυπτο. Οι υπόλοιποι, που συνδέονται κυρίως με την εκκλησία, είχαν δηλώσει ότι θα μείνουν. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

***

Οι γκρίνιες για τον Δήμο Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης έχασε αναπάντεχα το δήμο της Αθήνας, το σοκ ήταν μεγάλο για τον ίδιο και δευτερευόντως για το Μέγαρο Μαξίμου, όμως τώρα αρχίζουν και ακούγονται γκρίνιες για το ότι ο απερχόμενος δήμαρχος δεν στηρίχθηκε όσο θα ήθελε ο ίδιος και όσο θα μπορούσαν κάποιοι να τον στηρίξουν.

Το ότι ορισμένοι εντός κυβέρνησης μπορεί και να μην τα έβαψαν μαύρα με την ήττα του δεν απέχει πάντως και πολύ από την πραγματικότητα. Πολλά από αυτά θα φανούν στο προσεχές διάστημα, αφού αρχίζει να ακούγεται ότι Μπακογιάννης δεν θα καθίσει και εντελώς με σταυρωμένα τα χέρια έως τον Ιανουάριο, που θα παραδώσει στον Χάρη Δούκα. Πάντως, η εντονότερη γκρίνια ακούγεται για τους βουλευτές της ΝΔ στην Α’ Αθήνας, που λέγεται ότι παρακολούθησαν την εκλογική μάχη για το δήμο λίγο πολύ ως τουρίστες – με μία εξαίρεση: Τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος μάλλον «έτρεξε» περισσότερο από όλους τους συναδέλφους του για τον Μπακογιάννη.

***

Η συνάντηση Δούκα με Μπακογιάννη

Ο νικητής των δημοτικών εκλογών στον Δήμο της Αθήνας Χάρης Δούκας συνάντησε τον απερχόμενο Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν σε πολύ καλό κλίμα λίγες μόλις μέρες μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την ενημέρωση και οργάνωση των ομάδων, προκειμένου να ξεκινήσει η μετάβαση στη νέα διοίκηση του δήμου. Το καλό κλίμα μεταξύ των δυο φαίνεται πως διατηρείται και μετά τις εκλογές, όπου θυμίζουμε ο Κώστας Μπακογιάννης συνεχάρη τηλεφωνικώς για το αποτέλεσμα τον διάδοχο του στο Δήμο Αθηναίων.

***

Ο Ανδρουλάκης, η νίκη του Δούκα και το… βρώμικο

Άλλοι γιορτάζουν τις νίκες με σαμπάνιες, άλλοι με πυροτεχνήματα, αλλά στο ΠαΣοΚ επιμένουν να γιορτάζουν τη νίκη με… βρώμικο. Την Κυριακή των αποτελεσμάτων του Β’ γύρου των δημοτικών εκλογών στην Αθήνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθούσε τα αποτελέσματα, μαζί με τους συνεργάτες του από το γραφείο του στην Χαρ. Τρικούπη. Η χαρά και η ικανοποίηση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους και όταν βεβαιώθηκαν για την νίκη του Χάρη Δούκα, ο Πρόεδρος είπε στον βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή: «Πάμε όλοι στην πλατεία Μαβίλη για ένα εορταστικό βρώμικο»; Σε λίγα λεπτά έφθασαν στην πλατεία Πρόεδρος, βουλευτές του ΠαΣοΚ και συνεργάτες για πιττόγυρους και hod-dog. Και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, θα πείτε δεν τον κάλεσαν; Τον κάλεσαν, αλλά ήταν εξαντλημένος, όπως τους είπε. Άλλωστε έπρεπε να κάνει και την δήλωση νίκης που όλοι περίμεναν.

***

Γιατί άλλαξαν οι διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ;

Όντως άλλαξαν ορισμένα πράγματα με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος. Και πρώτα απ΄όλα η ευκολία με την οποία γίνονται οι διαγραφές. Γιατί όπως θυμάστε σπανίως ο Αλέξης Τσίπρας διέγραφε. Συνήθως διέγραφε τυπικά και όχι ουσιαστικά. Να, πάρτε για παράδειγμα τον Παναγιώτη Κουρουμπλή τον οποίο διέγραψε όχι από το κόμμα αλλά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και δεν έγινε τίποτα. Εξακολουθούσε να βρισκόταν στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ψήφιζε ότι ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, χειροκροτούσε τον κ. Τσίπρα και εν τέλει μετείχε και στα κομματικά όργανα. Ή ακόμα τον Παύλο Πολάκη που του ζητήθηκε να είναι μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές. Το θυμάστε; Με τον αψύ Κρητικό να διαμαρτύρεται. Βρέθηκε ένας τρόπος συγγνώμης και επανήλθε στα ψηφοδέλτια, εξελέγη πάλι βουλευτής στα Χανιά και στηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος από τη Νέα Υόρκη διέγραψε τον πασοκογενή Στέφανο Τζουμάκα, επειδή τον αμφισβήτησε. Και μάλιστα με την πασοκογενή φράση «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος». Να θυμίσω πως υπάρχουν και άλλες φράσεις από το ιστορικό ΠαΣοΚ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις μελλοντικές διαγραφές (εάν υπάρξουν): «Κατέβηκε από το τρένο» ή «έγραψε ιστορία…».

***

Η Νίκη Κεραμέως οι αξιολογήσεις και οι 4 βασικές καινοτομίες.

Τι επιδιώκει η Νίκη Κεραμέως με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για την «επιλογή διοικήσεων των φορέων του δημοσίου και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους»; Όπως μου είπε η υπουργός Εσωτερικών αυτό που επιδιώκει περικλείεται σε μια έκφραση: «Να ανεβάσουμε την μπάρα. Να αυξήσουμε τις απαιτήσεις για τα στελέχη αυτά». Και φέρνει, κατά την υπουργό 4 βασικές καινοτομίες ήτοι: 1) Αυξημένα προσόντα – Πτυχία και εργασιακή εμπειρία με συνάφεια προς την αποκηρυσσόμενη θέση, 2)Τεστ δεξιοτήτων, για πρώτη φορά οριζοντίως στο Δημόσιο, 3) Συμβόλαιο απόδοσης με μετρήσιμους στόχους και 4) Ετήσια αξιολόγηση, με δυνατότητα για bonus παραγωγικότητας σε περίπτωση επίτευξης στόχων ή τερματισμό της θητείας σε περίπτωση μη επίτευξης.

***

Η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Είναι ίσως η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη γίνεται εν μέσω δύο πολέμων, της Ρωσίας με την Ουκρανία και του Ισραήλ με την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς. Γίνεται επίσης χωρίς να υπάρχουν οι γνωστές προκλήσεις στον εθνικό εναέριο χώρο, την ώρα μάλιστα που άρχισε ο ελληνοτουρκική συζήτηση για την «θετική ατζέντα» και τον πολιτικό διάλογο.

Η παρέλαση θα γίνει όπως και πέρυσι, θα έχει ακριβώς την ίδια διάρκεια, θα παρελάσουν τα ίδια τανκς, τα ίδια μαχητικά αεροπλάνα (περιλαμβανομένων των Rafale και F-16 Viper) τα ελικόπτερα. Ίσως μια μικρή διαφορά θα είναι η παρέλαση οπλιτών με στολές του ελληνικού στρατού που δόξασαν την ελληνική σημαία. Βεβαίως θα υπάρξει και η επίδειξη από την ομάδα «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας και θα έχει ενδιαφέρον το μήνυμα που θα εκπέμψει ο πιλότος.

***

Σε… άδεια ο Κασιδιάρης

Άδεια από τις φυλακές Δομοκού πήρε τελικά ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Ηλίας Κασιδιάρης. Η άδεια είναι 4ημερη και ξεκινά από το σήμερα 21 Οκτωβρίου. Με διαφωνία, όπως ειπώθηκε, του Διευθυντή των φυλακών Δομοκού , το αρμόδιο συμβούλιο με τις αιτήσεις των εγκλείστων, αποφάσισε να δώσει την άδεια που τόσο καιρό επιθυμούσε ο Κασιδιάρης.

Μία άδεια που είχε προσπαθήσει να πάρει και τον Σεπτέμβριο αλλά λόγω απεργίας πείνας μερίδας των εγκλείστων, το συμβούλιο τότε δεν είχε συγκληθεί. Μία άδεια για την οποία επίσης προσπάθησε πολύ να την πετύχει καταδικάζοντας τον εαυτό του σε αφωνία. Ούτε βίντεο, ούτε διαγγέλματα από το κελί, ακόμα και την προεκλογική περίοδο στην οποία ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. Αυτή η σιωπή προβλημάτισε πολύ τους οπαδούς του καθώς δεν τον είχαν συνηθίσει να κάνει το «καλό παιδί» . Μάλλον όμως θα πρέπει να αποδεχθούν αυτή την καινούργια έκδοση του λεγόμενου «αρχηγού» τους καθώς τον Φεβρουάριο θα ζητήσει την προσωρινή αποφυλάκιση του, γιατί υπολογίζει πως θα έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του. Οπότε όσοι θέλουν τον παλιό καλό «Λιάκο», μάλλον θα πρέπει να περιμένουν αρκετά ακόμα.