Σε κάθε άλλη περίπτωση ένα γκολ στο 75′ που, επί της ουσίας, θα όριζε την τύχη του ντέρμπι του Μερσεϊσάιντ θα πανηγυριζόταν έξαλλα. Εν μέσω αιματηρών εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν αφήσει πίσω τους χιλιάδες θύματα, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και αμέτρητες εκτοπισμένες οικογένειες, ο Μοχάμεντ Σαλάχ θεώρησε χρέος του να παραμείνει σιωπηλός.

Αφότου ευστόχησε στην εκτέλεση πέναλτι που ανέλαβε για το 1-0 στο Άνφιλντ, ο Αιγύπτιος επιθετικός της Λίβερπουλ προτίμησε να γυρίσει τα χέρια προς τον ουρανό και να σκύψει το κεφάλι. Άχνα δεν έβγαλε ενόσω το γήπεδο έμοιαζε με ηφαίστειο που μόλις είχε εκραγεί.

Ο Σαλάχ δεν πανηγύρισε το πρώτο γκολ της Λίβερπουλ κόντρα στην Έβερτον

Το ίδιο άηχα αντέδρασε και στο δεύτερο γκολ, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα (2-0) κατά το τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Απλώς σ’ αυτήν την περίσταση απέδωσε τα εύσημα στον Ουρουγουανό Νούνιες για την πάσα – ασίστ που του έδωσε προτού πλασάρει στην αντίπαλη εστία. Μαζί έσκασε κι ένα ελαφρύ χαμόγελο – μειδίαμα περισσότερο. Ως εκεί όμως, τίποτα παραπάνω.

Το βίντεο με τα βουρκωμένα μάτια

Ο Σαλάχ έχει αναλάβει προσωπική καμπάνια για την κατάπαυση του πυρός στα παλαιστινιακά εδάφη. Προ τριών ημερών στο video που ανήρτησε στο Χ έκανε λόγο για την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής που είναι «ιερή».

Τα μάτια του υγρά, το βλέμμα του χαμένο στην ευθεία. «Δεν είναι πάντα εύκολο να μιλάς σε τέτοια εποχή», αλλά ο Σαλάχ είχε πάρει ξεκάθαρη θέση κατά του πολέμου, διότι η Γάζα υποφέρει από ελλείψεις βασικών αγαθών, διότι «υπήρξε πάρα πολλή βία και βαρβαρότητα», διότι «οικογένειες χάνονται».