Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ένα μεγάλο πακέτο ελληνικής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας, μαθαίνω από το υπουργείο Εξωτερικών, οδεύει προς την Λωρίδα της Γάζας, μέσω Αιγύπτου. Πρόκειται για βοήθεια που αποστέλλουν χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που συγκεντρώνεται στην Αίγυπτο και από εκεί θα κατευθυνθεί στην Γάζα. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους της Γάζας, που είναι αποκλεισμένοι, που δεν έχουν ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό, ούτε τρόφιμα λόγω του αποκλεισμού τους από το Ισραήλ.

Άλλωστε όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός «διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό» και τόνισε ότι «πρέπει να προστατευθούν οι άμαχοι, που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται» και «κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια».

***

Προς συμφωνία με την Τουρκία για το Μεταναστευτικό;

Πάμε τώρα σε μια άλλη είδηση που έχει άμεση σχέση με τον κίνδυνο (μετά τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα) να αυξηθούν οι ροές μεταναστών. Μαθαίνω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με την Τουρκία, τόσο κοντά όσο ποτέ δεν έχουμε βρεθεί. Η Τουρκία πρόκειται να σταματήσει τις ροές (ίσως το αντάλλαγμα να είναι οι βίζες σε νησιά- όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν). Πάντως, αυτό που με πληροφορούν είναι ότι στις 23 Οκτωβρίου η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί και θα υπογραφεί στην Άγκυρα ανάμεσα στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη και τον Τούρκο ομόλογό του. Το θέμα είναι πόσο θα διαρκεί αυτή συμφωνία…

Αφού μιλάμε για συμφωνίες έχω να σας αποκαλύψω και τούτο: Οι συνομιλίες που είχε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης με τον Τούρκο ομόλογό του κατέληξαν σε πέντε συμφωνίες «θετικής ατζέντας». Αυτές θα υπογραφούν στην Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου ενώπιον των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του Ανωτάτου Συμβουλίου των δύο χωρών.

Τον Τούρκο υφυπουργό συνάντησε και η υφυπουργός Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και έκανε μαζί του μια σοβαρή συζήτηση για τον πολιτικό διάλογο, σε πολύ παραγωγικό κλίμα, παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις δύο χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν πέραν των άλλων σχεδόν τα ίδια προβλήματα, όπως τις προσφυγικές ροές κτλ.

***

«Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας…»

Την πρώτη φορά (το βράδυ των εκλογών του δεύτερου γύρου) ο Πρωθυπουργός κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης να… «γειωθούν». Χθες όμως στο Υπουργικό Συμβούλιο έκανε ένα βήμα περισσότερο όσον αφορά την επικοινωνία με τους πολίτες και την προσήλωση στους στόχους των υπουργών: «Πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε», όπως λέει και ο σοφός λαός. Η φράση αυτή έκανε μερικούς να παγώσουν. Αλλά για ποιους απευθυνόταν ο Πρωθυπουργός; Δεν ονομάτισε κανέναν, πρόσεχε όταν έλεγε αυτά να μην κοιτάζει κανέναν ώστε να εκληφθεί ότι αυτόν ή αυτούς εννοούσε, αλλά σίγουρα κάποιους εννοούσε. Μήπως, ειπώθηκε από μερικούς υπουργούς, ο κ. Μητσοτάκης εννοεί αυτούς που κατά την προεκλογική περίοδο βγήκαν έξω από την κυβερνητική γραμμή και που τους επανάφερε στην τάξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης;

Μήπως, είπαν ορισμένοι εννοούσε τον Λευτέρη Αυγενάκη για την δήλωσή του στη Θεσσαλία, για τις αποζημιώσεις πλημμυροπαθών και αγροτών θέλοντας να στηρίξει τον Κώστα Αγοραστό ή μήπως τον Χάρη Θεοχάρη για τη δήλωσή του περί φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών; Ή τέλος αφορούσε τον Άδωνη και την κόντρα του με τον Δήμαρχο Χαλανδρίου; Κόστισαν, αυτά και άλλα πολλά στη ΝΔ, στον β γύρο των εκλογών. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του «η ευθύνη μας είναι να μετουσιώνουμε σε πράξεις τις ελπίδες της κοινωνίας».

***

Οι υπουργοί που δεν στήριξαν

Αλλά οι παρατηρήσεις μαθαίνω από το Μαξίμου δεν σταματούν εδώ. Για παράδειγμα υπάρχουν επικρίσεις (και γκρίνιες) για όσους βουλευτές ή στελέχη της ΝΔ δεν στήριξαν υποψηφιότητες. Ή ακόμα στήριξαν είτε με την σιωπή τους, τους αντάρτες. Μαθαίνω ότι υπήρξε εκτενής συζήτηση στο επιτελείο της ΝΔ και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πρότειναν ακόμα και να μην συμπεριληφθούν όλοι αυτοί στα ψηφοδέλτια στις επόμενες εκλογές (ή ευρωεκλογές). Έτσι και αλλιώς όπως ειπώθηκε υπουργικό θώκο δεν πρόκειται ποτέ να δουν. Υπάρχει ένας ολόκληρος κατάλογος. Τώρα, θα μου πείτε, σε τέσσερα χρόνια (όπως λέει πάλι ο σοφός λαός) «ποιος ζει και ποιος πεθαίνει».

***

«Κωστή μας ξεθέωσες…»

Μετά τις βουλευτικές εκλογές άλλαξαν οι συνήθειες και στα Υπουργικά Συμβούλια. Γίνονται πλέον μαραθώνια. Το προηγούμενο διήρκησε 3 ώρες, το χθεσινό 3,5 ώρες. Θα πείτε ήταν η κατάσταση στο Ισραήλ και στη Γάζα, ή ακόμα ήταν το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά την άσχημη νύχτα για την ΝΔ, του δεύτερου γύρου των αυτοδιοίκητών εκλογών και είχαν πολλά να πουν. Ήταν άλλωστε και πολλά τα νομοσχέδια, που έπρεπε να συζητηθούν. Να σκεφτείτε μόνον η παρουσίαση του νομοσχεδίου του υπουργού Οικονομικών για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, την ανακούφιση των δανειοληπτών, τα κόκκινα δάνεια κτλ. διήρκησε περισσότερο από μία ώρα και όταν τελείωσε την ανάλυσή του ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ακούστηκε στην αίθουσα: «Κωστή μας ξεθέωσες…» και «αμάν Κωστή ήσουν πολύ λακωνικός», είπε με αρκετή δόση ειρωνείας ο Βασίλης Κικίλιας, μετά από μία ώρα ομιλίας του Κωστή Χατζηδάκη. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο υπουργός διαβεβαίωσε πως «η ελληνική οικονομία είναι στον σωστό δρόμο», αφήνοντας παράλληλο παράθυρο για περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών το επόμενο έτος.

***

Τα σοκολατάκια…

Ίσως σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο οι αρμόδιοι για την διοργάνωσή του άκουσαν την παρατήρηση του Άδωνη, ότι επί Σαμαρά περνούσαν καλύτερα γιατί είχε και… σαντουιτσάκια και φρόντισαν ο κάθε υπουργός και αναπληρωτής υπουργός, πέραν των μπισκότων να είχε και μερικά… σοκολατάκια. Μέσα σε 3,5 ώρες που διήρκησε η συνεδρίαση τα «τσάκισαν» όλα.!

***

Πήρε την Ομπρέλα και βγήκε για… σεργιάνι

Αυτό δεν ξανάγινε. Πρόεδρος κόμματος, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετείχε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με… Zoom. Ο Στέφανος Κασσελάκης έστειλε μηνύματα από τη… Νέα Υόρκη, καθώς βρίσκεται στην Αμερική από την Κυριακή. Εισηγήθηκε να γίνει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 23, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, μετά το σκληρό κείμενο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης «Ομπρέλα», η οποία εκτόξευσε βαριές κατηγορίες κατά του αρχηγού. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε πήρε την «Ομπρέλα» και βγήκε σεργιάνι.

***

Η νέα λέξη στο λεξιλόγιο του Πρωθυπουργού

Από τη συνέντευξη χθες του κ. Μητσοτάκη στον Αντένα, μου έκανε εντύπωση η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση εάν θα συνεργασθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ. Ο Πρωθυπουργός ανακάλυψε μια καινούργια λέξη, που σίγουρα δεν την έχει ακόμα περιλάβει στο λεξικό του ο κ. Μπαμπινιώτης. Ποια είναι αυτή η λέξη; «Συριζοποιούμαι». Συγκεκριμένα απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαερώνεται και ότι στο ΠαΣοΚ έχουν… συριζοποιηθεί

***

Ο Μπάιντεν, το Air Force One τα Fake news

Τελικά αυτά τα Fake news σχετικά με τον Μπάιτεν κάνουν πολύ γρήγορα τον γύρο του κόσμου. Για παράδειγμα μεταδόθηκε χθες ότι ο Μπάιντεν καθοδόν προς το Ισραήλ έκανε ένα… μικρό σταθμό στην Ελλάδα για να αλλάξει… αεροσκάφος. Να αφήσει δηλαδή στο αεροδρόμιο είτε της Σούδας είτε του Ελ. Βενιζέλος το Air Force One και να επιβιβαστεί σε άλλο μικρότερο αεροσκάφος για να πάει στο Τελ Αβίβ. Τέτοιο πράγμα δεν έγινε ποτέ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος προσγειώθηκε στο Ισραήλ με το Air Force One. Έχει άλλωστε το προεδρικό αεροσκάφος τόσο πολλά και σύγχρονα συστήματα αυτοπροστασίας που ελαχιστοποιεί κάθε κίνδυνο. Διαθέτει συγκεκριμένα υπερσύγχρονα αμυντικά συστήματα άκρως απόρρητα. Με δυο λόγια διαθέτει πολλαπλά υπέρυθρα αντίμετρα ικανά να εκτρέψουν πυραύλους αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος. Αφήστε που στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται το ισχυρότερο και μεγαλύτερο αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Ford» (με τα F-18, τους Τόμαχωκ) που παρακολουθεί τα πάντα, ακόμα και την εναέρια κυκλοφορία στην περιοχή.

***

Όταν οι στρατηγοί συσκέπτονται για Ισραήλ και Ουκρανία

Στη Σεβίλλη γίνεται μάζωξη στρατηγών, των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια σημαντική συνεδρίαση εάν λάβει κανείς υπόψη ότι γίνεται εν μέσω δύο πολέμων. Αυτό της Ουκρανίας και αυτό του Ισραήλ με την Γάζα. Ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής είχε δύο συναντήσεις. Με τον στρατηγό Thierry Burkhard αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας και με τον ομόλογό του της Λιθουανίας στρατηγό Vaidemares Rupsys. Συζήτησαν πρώτα απ΄όλα τις τρέχουσες εξελίξεις στο Ισραήλ και τις επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή, τις εξελισσόμενες εντάσεις στο Κόσσοβο και την κατάσταση στο Σαχέλ, διαβεβαίωσαν για άλλη μια φορά την πλήρη υποστήριξή τους στην Ουκρανία στο πλαίσιο της European Union Military και βεβαίως πώς θα εμβαθύνουν περισσότερο την στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.

***

Μια σελίδα από την προεκλογική ομιλία του Ανδρέα το 1981

Το ημερολόγιο έγραφε 18 Οκτωβρίου 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου, βρέθηκε για πρώτη φορά στην εξουσία της χώρας, επικρατώντας της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 48,07%. Χθες 42 χρόνια μετά ο γιος του και ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου έφερε στο φως της δημοσιότητας μία σελίδα από την προεκλογική ομιλία του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο Σύνταγμα λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 1981.«Η σελίδα αυτή είναι από το κείμενο της ομιλίας του Αντρέα, στο Σύνταγμα το 1981. Λίγες μέρες πριν γκρεμίσει την δεξιά και τα προσωπεία της, όπως είχε σημειώσει ο ίδιος χειρόγραφα πριν βγει να μιλήσει.