Το δημογραφικό θέμα καθίσταται πλέον ως το μείζον εθνικό πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες σε αυτό, λέγοντας πως δημογραφική κατάρρευση καθίσταται υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας. Και έκανε μια ευχή, αφού εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν: «Η αντιμετώπιση του δημογραφικού να μπορέσει να ενώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε μια κοινή διαδρομή». Μπορεί να επισήμανε ότι σύμφωνα με τα εξαιρετικά αποκαρδιωτικά στοιχεία του 2022, η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους, μιλώντας για ένα αρνητικό ισοζύγιο, το οποίο κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, αλλά τα στατιστικά στοιχεία (της ΕΣΥ) είναι ακόμα πιο αποκαρδιωτικά…

* Οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2022 ανήλθαν σε 76.541 (39.558 αγόρια και 36.983 κορίτσια) καταγράφοντας μείωση κατά 10,3% σε σχέση με το 2021 που ήταν 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια).

* Οι θάνατοι, κατά το 2022, ανήλθαν σε 140.801 (70.802 άνδρες και 69.999 γυναίκες) καταγράφοντας μείωση κατά 2,2% σε σχέση με το 2021 που ήταν 143.923 (73.420 άνδρες και 70.503 γυναίκες).

Όπως καταλαβαίνετε το πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό, γιατί χρόνο με τον χρόνο το έθνος μας μεταβάλλεται σε έθνος γερόντων. Ωστόσο υπάρχουν και οι γάμοι που παρουσίασαν αύξηση, αλλά αύξηση παρουσίασαν και τα διαζύγια μέσα στο 2022.

Συγκεκριμένα:

*Οι γάμοι το 2022 ανήλθαν σε 43.355 (21.381 θρησκευτικοί και 21.974 πολιτικοί) παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,4% σε σχέση με το 2021, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 40.759 (18.487 θρησκευτικοί και 22.272 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης το 2022 ανήλθαν σε 13.157, παρουσιάζοντας αύξηση 13,9% σε σύγκριση με το 2021 που ήταν 11.550

*Τα διαζύγια το 2022 ανήλθαν σε 14.477 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,0% σε σχέση με το 2021 (13.921 διαζύγια). Αναφορικά με τον τύπο διαζυγίου, οκτώ στα δέκα διαζύγια που εκδόθηκαν την τελευταία πενταετία είναι συναινετικά. Το 65,6% των διαζυγίων που εκδόθηκαν το 2022 αφορά σε γάμους που διήρκησαν 10 και πλέον έτη (9.500 διαζύγια)

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός για το δημογραφικό «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα», προσθέτοντας ότι «το δημογραφικό συνεπάγεται μια πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και βεβαίως προϋποθέτει πολλούς συμμάχους, από το κράτος και τις επιχειρήσεις μέχρι τους ίδιους τους πολίτες, γιατί κι εκείνοι συμμετέχουν προφανώς στις εξελίξεις ως φορείς συγκεκριμένων αντιλήψεων και συμπεριφορών».

***

Ποιοι πρότειναν το περίφημο «13 στα 13»;

Θα σας μεταφέρω τώρα σκέψεις, αναλύσεις και μπόλικη κριτική των γαλάζιων βουλευτών σε διάφορες συζητήσεις μεταξύ τους: Πάμε πρώτα στα «πυρά» που εκτοξεύονται και κατά όσων πρότειναν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την πολιτικοποίηση του β’ γύρου και το περίφημο «13 στα 13». Προσοχή όμως τα «πυρά» δεν στρέφονται κατά του Πρωθυπουργού, αλλά για όσους έκαναν προτάσεις σε αυτόν. Δηλαδή άλλο ένα κομματικό παράδοξο, στο γαλάζιο στρατόπεδο… Υπάρχει επίσης αίτημα να τοποθετηθεί νέος γραμματέας στο κόμμα…

***

Οι λάθος επιλογές

Και η γκρίνια (ή κριτική αν προτιμάτε) για «οργανωτική ανεπάρκεια στη ΝΔ» (όπως την ονομάζουν), καλεί κρατεί.. Αυτή τη φορά η γκρίνια εστιάζεται στις λάθος επιλογές. Για παράδειγμα, λένε, στηρίχθηκε στο Άργος ένας «ακροδεξιός» (έτσι τον χαρακτήρισαν) έναντι του μητσοτακικού μετριοπαθούς Μαλτέζου. Έλα όμως που ο τελευταίος αν και στεναχωρημένος από το άδειασμα τελικά επικράτησε. Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για γαλάζια νίκη. Άλλοι πάλι θύμισαν πως ο Γιάννης Μαλτέζος αφέθηκε μόνος…

***

Οι σακούλες σκουπιδιών που τιμώρησαν

Μιας και πιάσαμε Αργολίδα να σταθούμε και στο Ναύπλιο όπου ο περίφημος Κωστούρος με τις σακούλες σκουπιδιών κατά του αντιπάλου του Ορφανού ηττήθηκε καθαρά. Η τιμωρία της ψήφου, βλέπετε. Κι εδώ η ΝΔ εισέπραξε κόστος. Με αυτά κι αλλά πολλοί αναρωτιούνται τί έφταιξε.

***

Το αντάρτικο της πρώην κυρίας Πατούλη

Σημεία των καιρών αλλά και της οργανωτικής ανεπάρκειας που παρατηρείται εσχάτως στο κόμμα της ΝΔ. Η γνωστή Μαρίνα Πατούλη κατετάγη 3η στον δήμο Πεύκης. Παρά την εκπεφρασμένη… νεοδημοκρατοσύνη της όμως στον β’ γύρο λειτούργησε αντάρτικα κι αυτή δίδοντας στήριξη στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Ψυχάλη έναντι του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ (και τον Άδωνη Γεωργιάδη) ιατροδικαστή Λεωντά. Μάλιστα η γαλάζια υποψήφια, λένε οι βουλευτές της ΝΔ, δεν δίστασε το αντάρτικο της να το διαφημίσει στα social media.

***

Ναύτες βγήκαν στην στεριά για να… ψηφίσουν

Και κάτι ακόμα. Το αίσθημα της αποχής από τις εκλογές δεν ισχύει για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Θέλετε ένα παράδειγμα; Η φρεγάτα «Αιγαίο», ενώ βρισκόταν στην αποστολή «Ειρήνη», έπιασε την Κυριακή του Β’ γύρου των εκλογών ελληνικό λιμάνι για να ψηφίσει το πλήρωμα. Όσον αφορά τις άλλες δύο ελληνικές φρεγάτες που εκτελούν υπηρεσία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, η μεν τα «Ψαρά», βρέθηκε χθες στη Σούδα για ξεκούραση του πληρώματος και για ανεφοδιασμό, η δε «Σαλαμίς», έπιασε Λεμεσό για τον ίδιο λόγο.

***

Η σύντροφος του Χάρη Δούκα

Ίσως να προσέξατε βλέποντας την Κυριακή τις δηλώσεις του νέου δημάρχου Αθηναίων μια συμπαθέστατη μελαχρινή γυναίκα που βρισκόταν συνεχώς στο πλευρό του Χάρη Δούκα. Είναι η Γεωργία Πολυτάνου, σύντροφος του νέου δημάρχου.

Πρόκειται για μια δυναμική και μορφωμένη 28χρονη γυναίκα, η οποία φυσικά και στήριξε με κάθε τρόπο την προσπάθεια αυτή του Χάρη Δούκα. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών, με μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης με τίτλο «Energy: Strategy, Law and Economics» και σήμερα ασχολείται και αρθρογραφεί για θέματα ενεργειακής ασφάλειας κυρίως στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και επικεντρώνεται σε πολιτικές κρατών και εταιρειών. Μιλάει πέντε γλώσσες (ισπανικά, αγγλικά, γερμανικά, πορτογαλικά και ιταλικά).

***

Κοινωφελής εργασία ή φυλάκιση; Ιδού το δίλημμα

Επειδή τώρα τελευταία γίνεται πολύς λόγος για την αυστηροποίηση των ποινών και το θέμα αυτό, αφού πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο έρχεται ταχέως προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπω ότι θα υπάρξουν αρκετές τροποποιήσεις, που όλους θα μας απασχολήσουν. Εκείνο που θα κάνω σήμερα είναι να σας μεταφέρω γνώμες, σκέψεις, προτάσεις, αλλά και ενστάσεις γαλάζιων στελεχών που ασχολήθηκαν επαρκώς με το σωφρονιστικό σύστημα:

Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίθηκε από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς, επί της ουσίας, «έριξε στα μαλακά» και μάλιστα αναδρομικά, πολλές κατηγορίες εγκλημάτων και εγκληματιών. Η Νέα Δημοκρατία αυστηροποίησε σχεδόν αμέσως μόλις ανέλαβε πολλές από τις προβλεπόμενες ποινές, ανέστειλε, όμως κι έναν θεσμό, αυτόν της κοινωφελούς εργασίας, ο οποίος θα έδινε ανάσα σε πολλούς υποστελεχωμένους δήμους. Τον θεσμό της κοινωφελούς εργασίας τώρα όμως τον… ξαναθυμήθηκαν. Μαθαίνω ότι ενεργοποιείται από τον Γιώργο Φλωρίδη, ο οποίος έχει δημιουργήσει και την σχετική πλατφόρμα που εγγράφονται όσοι μπορούν να δώσουν κοινωφελή εργασία και ταυτοχρόνως εισάγει την κοινωφελή ως τρόπο έκτισης της ποινής στον ψήφιση νομοσχέδιο. Αυστηροποίησε επίσης και τις προϋποθέσεις απόλυσης από τις φυλακές.

Από την ημέρα που ανέλαβε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ακούμε και για περαιτέρω αυστηροποίηση, ακόμα και της έκτισης των ποινών 2 ετών που επιβάλλονται για πλημμελήματα. Να σημειωθεί εδώ ότι πλημμέλημα είναι ακόμα και η περίπτωση από αμέλεια κάποιος να τραυματίσει κάποιον με το αυτοκίνητό του στο δρόμο. Ή το να μην μπορεί να πληρώσει κάποια χρέη του προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία. Όχι υπερβολικά πολλά. 30.000 ευρώ ασφαλιστικών εισφορών σε στέλνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι και ποινές από 2 – 3 χρόνια θα εκτίονται εν μέρει και ποινές πάνω από 3 χρόνια θα εκτίονται πλέον κανονικά. Η υποχρεωτικότητα να οδηγείται ένας άνθρωπος στη φυλακή για ποινές πάνω από 3 χρόνια είναι κάτι που δεν πρέπει να το παίρνουμε εντελώς αψήφιστα, καθώς μπορεί να επηρεάσει τον καθένα από εμάς που δεν είναι… εγκληματική φυσιογνωμία. Έπεται συνέχεια…

***

Η απογραφή των Βορειοηπειρωτών

Ίσως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη σημασία στο γεγονός ότι στις 28 Οκτωβρίου λήγει η περίοδος απογραφής στην Αλβανία και θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενεργοποίηση και της Αθήνας αλλά και των Βορειοηπειρωτών. Θα πρέπει να σπεύσουν να απογραφούν ώστε να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσοστό 20% για τη μειονοτική ταυτότητα της νότιας Αλβανίας.

Αν ισχύουν μάλιστα οι πληροφορίες τότε η κινητοποίηση θα πρέπει να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αφού, όπως με πληροφορούν από την ομογένεια, η Ρουμανική κυβέρνηση στέλνει αβέρτα κόσμο στην Κορυτσά για να ισχυροποιήσει τον εκεί βλάχικο πληθυσμό και μελλοντικώς να τον οικειοποιηθεί. Αν ο Φρέντη Μπελέρης είχε ορκιστεί δήμαρχος τα πράγματα θα ήταν αλλιώς αφού θα είχε τη διοικητική αρμοδιότητα η οποία παραμένει στον ηττηθέντα Γκιόργκι Γκόρο. Με απλά λόγια, μπορεί ο Γκόρο να έχασε από τον Μπελέρη στις εκλογές του Μαΐου, επειδή όμως ο δεύτερος παραμένει φυλακή και οι Αλβανοί αρνούνται να τον ορκίσουν, ο πρώτος ίσως να εξακολουθήσει να λύνει. Πρόσφατα έδιωξε και τον υπεύθυνο απογραφής της Χιμάρας, με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει παγώσει πλήρως.