Η ατζέντα της ημέρας: Το μακελειό στη Γάζα – Η νέα κακοκαιρία – Η εξέλιξη με την long covid

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν όταν νοσοκομείο της Γάζας βομβαρδίστηκε, με τις εικόνες από το σημείο να προκαλούν διεθνή αποτροπιασμό.

1

Τουλάχιστον 500 νεκροί από βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα

  • Φρίκη στη Γάζα: Το νοσοκομείο al-Ahli στον παλαιστινιακό θύλακα βομβαρδίστηκε χθες, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της Χαμάς στη Γάζα να εκτιμά ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εκατοντάδες εγκλωβισμένους στα ερείπια. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος. Το Ισραήλ αρνείται ότι βομβάρδισε το νοσοκομείο και δείχνει ως υπεύθυνη την Ισλαμική Τζιχάντ.
  • Στο κενό η απόπειρα Μπάιντεν: Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη τετραμερής σύνοδος κορυφής μεταξύ της Ιορδανίας, των ΗΠΑ, της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης. Όμως ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς, ακύρωσε τη συμμετοχή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολύνεκρη επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζα, ενώ λίγη ώρα αργότερα η Ιορδανία ακύρωσε εξ ολοκλήρου τη σύνοδο.
  • Στον αέρα η επίσκεψη Μητσοτάκη: Αν και χθες το απόγευμα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ, αργά το βράδυ και στη σκιά του εν λόγω πλήγματος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης δήλωσε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει».
2

Κακοκαιρία «εξπρές» τις επόμενες ώρες

  • Βροχές από νωρίς: Με αρκετή συννεφιά και τοπικές βροχές ξεκινά η Τετάρτη για την Αττική σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo. Ο άστατος καιρός θα διαρκέσει μέχρι το μεσημέρι και στη συνέχεια θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
  • Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν: Για σήμερα προβλέπονται αρχικά βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας (με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα), όπου βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν. Τα φαινόμενα τις πρώτες πρωινές ώρες στη Δυτική Στερεά και τοπικά στην Κεντρική Μακεδονία και στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, θα είναι κατά τόπους έντονα.
  • Ποτάμια οι δρόμοι στη Πάτρα: Έντονες βροχές έπληξαν χθες την Πάτρα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι μέχρι και τον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου. Προβλήματα υπάρχουν σε κεντρικές οδούς της πόλης, όπως η Όθωνος Αμαλίας, η Ακτή Δυμαίων και στην περιοχή της Αγυιάς. Μάλιστα, τα νερά μπήκαν και μέσα σε καταστήματα σε ορισμένες περιοχές.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Έρχεται η «μόνιμη μείωση τιμής»

  • Σε ποια προϊόντα θα μειωθεί η τιμή; Γάλα, γιαούρτι, φέτα, αλλαντικά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και προϊόντα για παιδιά, αναψυκτικά, ψωμί του τοστ, αλεύρι και μπισκότα, αλλά όχι ακόμη καθαριστικά, απορρυπαντικά και προϊόντα ατομικής φροντίδας, περιλαμβάνει η «σοδειά» των 110-120 κωδικών που έχουν αποστείλει τουλάχιστον 8 βιομηχανίες στο υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για τη λεγόμενη μόνιμη μείωση τιμής.
  • Πότε αναμένονται στα ράφια; Τα πολυσυζητημένα «καρτελάκια» με τις μειώσεις τιμών θα έρθουν στα σούπερ μάρκετ μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες.
  • Ποιες εταιρείες μειώνουν τις τιμές; Οκτώ βιομηχανίες, όλες από τον κλάδο των τροφίμων και ποτών, έχουν γνωστοποιήσει στο υπουργείο την πρόθεσή τους να μειώσουν τις τιμές σε κάποια από τα προϊόντα τους. Εκτός από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας και τη γαλακτοβιομηχανία Όλυμπος, οι οποίες έχουν ήδη προβεί σε σχετικές δημόσιες ανακοινώσεις, στο υπουργείο έχουν φτάσει τιμοκατάλογοι και από άλλες 6 εταιρείες. Κατά πληροφορίες, πρόκειται για τη Γιώτης, την αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος, τη βιομηχανία τροφίμων ΔΕΛΤΑ, την αλευροβιομηχανία Μύλοι Λούλη, τη βιομηχανία μπισκότων Βιολάντα, καθώς και από τον όμιλο Coca-Cola 3E.
4

Ο Χρυσοχοΐδης καρατόμησε τη διοίκηση του Βενιζέλειου

  • Η καρατόμηση: Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, παύονται από τα καθήκοντά τους ο διοικητής και η αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου «Βενιζέλειο-Πανάνειο» (ΓΝΒΠ).
  • Η αυτοψία: Ο υπουργός, μετά από αυτοψία στο Βενιζέλειο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες για την ταλαιπωρία από τις αναβολές των χειρουργείων στο Ηράκλειο, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εν λόγω νοσοκομείο.
  • Οι δεσμεύσεις: Ο κ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την πρόσληψη με fast track διαδικασίες γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε όπου υπάρχει θέμα ενίσχυσης με ιατρικό προσωπικό, άμεσα θα προκηρυχθούν θέσεις για να καλυφθούν τα κενά και να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
5

Στα σκαριά διαγνωστικό τεστ για long covid

  • Τι εντόπισε νέα μελέτη; Αμερικανική μελέτη εντόπισε βιοδείκτες στο αίμα ασθενών με long Covid οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση ανάπτυξης ενός διαγνωστικού αιματολογικού τεστ για τη νόσο και που έρχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αποδεικνύοντας ότι η μακρά COVID είναι μια άκρως υπαρκτή βιολογική νόσος.
  • Η ταυτότητα της έρευνας; Για να εντοπίσουν τους βιοδείκτες οι ερευνητές μελέτησαν 271 ασθενείς του «Ορους Σινά» και της Ιατρικής Σχολής του Γέιλ μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουνίου 2022. Συνολικά ο αλγόριθμος ήταν σε θέση να διαχωρίζει τα άτομα με long COVID από εκείνα που δεν εμφάνιζαν μακρά COVID με ακρίβεια της τάξεως του 96% μέσω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών στο αίμα των ασθενών με long COVID.
  • Ποια η διαφορά των ασθενών με τους υγιείς; Η πιο χαρακτηριστική διαφορά που εντόπισαν οι ερευνητές στους ασθενείς με μακρά COVID αφορούσε τα επίπεδα κορτιζόλης – ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνα των ατόμων που είχαν αναρρώσει πλήρως καθώς και όσων δεν είχαν νοσήσει ποτέ. Πιθανώς αυτός ο δείκτης εξηγεί την τρομερή κόπωση που έχουν οι εν λόγω ασθενείς.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr