Γιατί το ράγκμπι, με τη μορφή του Rugby sevens, και όχι το american football. Πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028 θα διεξαχθούν επί αμερικανικού εδάφους.

Η οργανωτική επιτροπή του LA28 κέρδισε το μεγάλο στοίχημα και, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ, στο καλεντάρι του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού, που θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου του 2028 (14 ως 30), εντάχθηκαν τα προτεινόμενα αθλήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Το baseball και το softball επανάκτησαν τη θέση τους στο ολυμπιακό πρόγραμμα, όπως επίσης το cricket (T20) και το lacrosse (sixes) για πρώτη φορά μετά το 1900 και το 1948 αντίστοιχα. Παρεμπιπτόντως εγκρίθηκε η επιστροφή τόσο της άρσης βαρών όσο και του μοντέρνου πεντάθλου, σε αντίθεση με την πυγμαχία της οποίας η «υποψηφιότητα» τελεί ακόμη υπό μερική αμφισβήτηση.

Ένα από τα δύο πρωτοεμφανιζόμενα αθλήματα στο Λος Άντζελες θα είναι το Squash. Το άλλο, κι εδώ έγκειται η μεγάλη έκπληξη, θα είναι το -σχετικά άγνωστο στο ευρύ κοινό- Flag Football!

Το Flag Football ανοίγει την πόρτα στο… NFL;

Το Flag Football κουβαλά μια παράδοση σχεδόν 85 ετών κι είναι μια πολύ πιο ήπια παραλλαγή του αμερικανικού ποδοσφαίρου, το οποίο στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί παραδοσιακά το πιο ελκυστικό αθλητικό προϊόν – όσο κι αν το «soccer» κερδίζει διαρκώς έδαφος διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» των προτιμήσεων.

Η ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν μια «νίκη» που οι Αμερικανοί ήθελαν να πετύχουν αυτή και τα κατάφεραν.

Γι’ αυτό και πρόκειται για «μια τεράστια στιγμή για το άθλημά μας και την κοινότητα του αμερικανικού ποδοσφαίρου», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας, Pierre Trochet έχοντας ενημερωθεί για τα ευχάριστα μαντάτα.

Ίσως να ‘ναι αυτός ο προθάλαμος, η Κερκόπορτα, για τη συμμετοχή επαγγελματιών παικτών του NFL στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεδομένου ότι «το συγκεκριμένο επίτευγμα αποτελεί ορόσημο για όσους αγαπούν το σπορ μας», καθώς προσφέρει σε κάθε αθλητή την ευκαιρία «να εκπροσωπήσει τη χώρα του», σύμφωνα με τον κομισάριο της λίγκας, Roger Goodell.

Μάλιστα υπάρχουν ήδη σταρ του σπορ που συμμετέχουν στο προμοτάρισμα.

Άλλωστε δεν είναι σίγουρα τυχαίο, κατά τον κ. Goodell που συμπλήρωσε το σκεπτικό του, πως «το NFL έχει δεσμευτεί να συνεργαστεί για να ενισχύσει μακροπρόθεσμα τη θέση του Flag Football στο ολυμπιακό κίνημα και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι».

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το Flag Football θα προσφέρει μια συναρπαστική νέα διάσταση στους Αγώνες, συνδυάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του πρώτου αθλήματος στις ΗΠΑ με τη νεότερη, πιο προσιτή και περιεκτική μορφή του, η οποία πρωτοστατεί ήδη στην ανάπτυξη εντός του νεανικού κοινού, σε κορίτσια και νέες χώρες παγκοσμίως», συμπλήρωσε επιπρόσθετα ο κ. Trochet.

Τι είναι και πώς παίζεται το Flag Football

Υπάρχει περίπτωση να συμβεί αυτό; Έχει τεράστια σημασία η υποδοχή που θα του επιφυλάξει ο κόσμος. Αν ληφθεί υπ’ όψιν πως το american football έχει τα τελευταία χρόνια διεισδύσει βαθιά σε ευρωπαϊκά κοινά, κανονίζοντας αγώνες σε μεγάλες πόλεις της ηπείρου, κι έχει αποκτήσει φανατικούς ακόμη και στην Ελλάδα, όπως και το ράγκμπι την ίδια στιγμή, το Flag Football δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το ενδιαφέρον.

Στην παραλλαγή αυτή, οι παίκτες που αμύνονται δεν σταματούν την αντίπαλη επίθεση με σπρωξίματα, βουτιές και τάκλιν. Σκοπός τους είναι να τραβήξουν τη σημαία, εξ ου και το flag, που κρέμεται από τον κάτοχο της μπάλας. Η επαφή μεταξύ των παικτών είναι περιορισμένη και σπανίως θα καταστεί βάναυση.

Αυτή είναι η θεμελιώδης διαφορά των δύο παραλλαγών ενός παρόμοιου αθλήματος που διέπεται από παρόμοιους κανόνες (μπάλα, touchdowns, fouls, κλπ).

Διαφέρει φυσικά και η διάσταση του γηπέδου.

Οι πρώτες αναφορές απαντώνται στις αρχές των 40s, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τότε που οι Αμερικανοί στρατιώτες έψαχναν τρόπο να εκτονωθούν, παίζοντας το αγαπημένο παιχνίδι τους, και να διατηρηθούν σε καλή σωματική κατάσταση χωρίς να τραυματιστούν.

Στο πρώιμο στάδιο το νέο αυτό σπορ βαφτίστηκε «Touch and Tail football», προτού λάβει τη μέχρι σήμερα ονομασία του αμέσως μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου και την επιστροφή των στρατιωτών στην μαμά πατρίδα.

Ο πρώτος αναγνωρισμένος αγώνας του Flag Football διεξήχθη στο Fort Meade του Μέριλαντ που θεωρείται πια η γενέτειρά του, προτού στο Saint Louis του Μιζούρι συσταθεί η πρωτόλεια μορφή λίγκας και διοργανωθεί το πρώτο οργανωμένο τουρνουά. Σε εθνικό επίπεδο το παρθενικό πρωτάθλημα οργανώθηκε το 1971.

Προϊόντος του χρόνου βρήκε θαυμαστές και ήδη από το 2002 έχουν διοργανωθεί δέκα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με τους Αμερικανούς να μετρούν πέντε τίτλους και τους Αυστριακούς τρεις. Από έναν έχουν Γάλλοι και Καναδοί.

Συγκριτικά με το αυθεντικό american football, με τα κράνη, τις διασείσεις και το Super Bowl, συμμετέχουν κατά βάση λιγότεροι παίκτες και οι πολλές μάχες σώμα με σώμα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που υιοθετούν κανονισμούς πιο κοντά στην αρχική μορφή του σπορ, θέλοντας να δημιουργήσουν πιο σκληρές συνθήκες.

Όπως και να ‘χει το Flag Football θα μπει κι αυτό στην ολυμπιακή ζωή μας.