Το μεσημέρι της Κυριακής από τη Χαριλάου Τρικούπη έγινε μια αποστολή χιλιάδων μηνυμάτων στους ψηφοφόρους της Αθήνας. «Συμμετέχουμε μαζικά στις κάλπες! Η πιο κρίσιμη μέρα για την Αθήνα είναι ώρα». Η μαζική αποστολή, με το ίδιο μήνυμα επαναλήφθηκε αργά το απόγευμα. Το βράδυ χρειάστηκε να γίνει και μια τρίτη αποστολή.

Το μήνυμα, αυτή τη φορά, καλούσε στη γιορτή νίκης στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο στην πλατεία Κοραή. Ο Χάρης Δούκας μέσα σε δύο μήνες κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο δήμο της χώρας. Ήταν μια νίκη ανέλπιστη, λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν μια τέτοια εξέλιξη.

Πώς όμως έγινε αυτή η μεγάλη ανατροπή στο δήμο Αθηναίων; Κέρδισε ο κ. Δούκας ή έχασε ο κ. Μπακογιάννης;  Υπήρξε ψήφος αποδοχής ενός καινούργιου πολλά υποσχόμενου προσώπου ή υπήρξε ψήφος αποδοκιμασίας στον απερχόμενο δήμαρχο Αθηναίων ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Το κλειδί του πρώτου γύρου

Η πιθανότητα μιας μεγάλης ανατροπής στο δήμο Αθηναίων άρχισε να διαφαίνεται μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Ο στόχος ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης να καταφέρει να εκλεγεί από την πρώτο γύρο ώστε να αποφευχθούν τυχόν περιπέτειες στον δεύτερο. Ο στόχος δεν επετεύχθη. Παράλληλα υπήρξε και μια άλλη σημαντική ανατροπή.

Ο Χάρης Δούκας κατάφερε να έλθει δεύτερος αφήνοντας στην τρίτη θέση τον Κώστα Ζαχαριάδη που έσπευσε να προσφέρει τη στήριξή του στον κ. Δούκα.  Ήταν φανερό ότι η μάχη του δεύτερου γύρου θα δινόταν υπό άλλους όρους. Δεν ήταν άλλωστε λίγοι όσοι κράτησαν μια παρατήρηση του Παύλου Γερουλάνου. «Τι εφεδρείες έχει ο κ. Μπακογιάννης για να φτάσει το 50% στο δεύτερο γύρο;

Το «λάθος» του debate

Το κομβικό σημείο του διαστήματος ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο ήταν το debate  των υποψηφίων δημάρχων. Ο Κώστας Μπακογιάννης παρά τις αντίθετες εισηγήσεις που είχε δεχθεί επιδίωξε την τηλεοπτική αναμέτρηση με τον κ. Δούκα. Ήταν μια κίνηση που επί της ουσίας αποτέλεσε ένα δώρο προς τον αντίπαλο του.

Ο κ. Δούκας άρπαξε την ευκαιρία. Το άγνωστο πρόσωπο που διεκδικούσε το δήμο απέκτησε οντότητα, περιεχόμενο.  Με μια μεστή παρουσία, χαμηλούς τόνους και επιμονή στην ανάδειξη των προβληματικών σημείων της θητείας Μπακογιάννη κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Εμφανίστηκε και συμπαθής αλλά και γνώστης των προκλήσεων που θα συνεπαγόταν η εκλογή του στη θέση του δημάρχου.

Ο κ. Δούκας κατάφερε να περάσει το μήνυμα ότι ξέρει τη δουλειά και μπορεί να την φέρει σε πέρας καλύτερα από τον κ. Μπακογιάννη. Υπήρξε ένα ακόμα σημείο έξυπνης τακτικής από τον κ. Δούκα. Δεν έδωσε κομματικό χρώμα στην αναμέτρηση δεν θέλησε να δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις και τα κατάφερε.

Ο Περίπατος και οι λάθος υπολογισμοί

Το λάθος του κ. Μπακογιάννη ήταν και οι υπολογισμοί που έκανε. Δεν μέτρησε σωστά τη δυναμική που θα αποκτούσε η υποψηφιότητα Δούκα μετά την επιτυχία του πρώτου γύρου και την στήριξη του Κ. Ζαχαριάδη. Η μεγάλη διαφορά που υπήρξε στον πρώτο γύρο λειτούργησε καθησυχαστικά για το επιτελείο του. Μόλις το απόγευμα της Κυριακής, λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, έγινε αντιληπτό που βαδίζει η αναμέτρηση. Ήταν όμως αργά.

Θα ήταν εύκολο να αποδώσει κανείς την ήττα του κ. Μπακογιάννη στις περιπέτειες του Μεγάλου Περίπατου που επισκίασε το σημαντικό έργο της δημοτικής αρχής στις γειτονιές της Αθήνας. Αλλά σε αυτή την περίπτωση θα σταθεί στη μια όψη του νομίσματος. Ο Μεγάλος Περίπατος δεν στέρησε από την κ. Μπακογιάννη τη νίκη στον πρώτο γύρο, ούτε έδειξε σημαντική υποχώρηση των ποσοστών του σε σχέση με τις εκλογές του 2019.

Το ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση

Υπήρχε ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε στην ήττα. Η διάθεση του εκλογικού σώματος να στείλει μήνυμα προσγείωσης στην κυβέρνηση και τα στελέχη της, που μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου έδειξαν σημάδια έπαρσης.  Η διάθεση του εκλογικού σώματος να στείλει μήνυμα προσγείωσης και στον Πρωθυπουργό. Η καταψήφιση του κυβερνητικού υποψηφίου στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας θα εξασφάλισε ότι το μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου θα ήταν ηχηρό και χωρίς δυνατότητες παρερμηνείας.

Αυτό και έγινε. Η ήττα στον Δήμο Αθηναίων αποτέλεσε το κορυφαίο μήνυμα προς την κυβέρνηση. Χάθηκε ο πρώτος δήμος της χώρας. Έχασε ένα από τα προβεβλημένα στελέχη του κεντροδεξιού χώρου. Χάθηκαν μαζί και οι εντυπώσεις από την επικράτηση της ΝΔ στον πρώτο γύρο.

Η ήττα στην Αθήνα έδειξε ότι δεν υπάρχουν δεδομένες πολιτικές κυριαρχίες. Και ότι η πολιτική υπεροχή της ΝΔ δεν είναι αναμφισβήτητη.