«Η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια γειωμένα στη γη». Αυτό ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι κάλπες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η βραδιά, πράγματι, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τη Νέα Δημοκρατία. Η ψήφος της δεύτερης Κυριακής εξισορρόπησε τα μηνύματα της πρώτης. Η διαφαινόμενη απόλυτη κυριαρχία στις Περιφέρειες, το περίφημο «13 στα 13» δεν ήλθε. Χάθηκαν οι 5 από τις 6 περιφέρειες που διεκδικούσε, χάθηκε και η Θεσσαλία, περιφέρεια με ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα, στην οποία έριξε το βάρος του ο Πρωθυπουργός.

Η μεγάλη ανατροπή, όμως, έγινε στην Αθήνα. Και ήταν αυτή που έστειλε τα δικά της ηχηρά μηνύματα. Γιατί το αποτέλεσμα δεν συνιστά μόνο προσωπική αποτυχία του Κώστα Μπακογιάννη. Αποτελεί ήττα και του κ. Μητσοτάκη. Η ψήφος αποδοκιμασίας δεν αφορούσε μόνο τα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη στο δήμο της Αθήνας. Ήταν ένα μήνυμα αποδοκιμασίας με αποδέκτη και τον Πρωθυπουργό. Στο εκλογικό σώμα δεν φαίνεται να αρέσουν οι πολιτικές παντοδυναμίες. Και κυρίως οι συμπεριφορές που πηγάζουν από αυτές. Φρόντισε με τη ψήφο του να εξισορροπήσει τα πράγματα.

Με τις χθεσινές κάλπες έκλεισε ένας κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων που ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου. Έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Πολλά άλλαξαν αλλά αυτό που δεν φαίνεται να άλλαξε είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί. Αν λοιπόν η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται προσγειωμένα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο οφείλει να πορεύεται η αντιπολίτευση

Η ΝΔ έχασε χθες τη μάχη των εντυπώσεων αλλά παραμένει η κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε ότι δεν μπορεί, παρά την εκλογή της νέας ηγεσίας του, να ανακόψει τον κύκλο φθοράς στον οποίο εισήλθε μετά τη δεινή του ήττα στις εθνικές εκλογές. Το ΠαΣοΚ κρατά δυνάμεις, τις ενισχύει οριακά, αλλά δεν λέει να πάρει μπρος.

Οι κάλπες μας τελείωσαν, τα κεφάλια μέσα. Η κυβέρνηση έχει να αναμετρηθεί με τα μεγάλα ζητήματα της χώρας και προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η αντιπολίτευση, πάλι έχει να αναμετρηθεί τον εαυτό της. Τη δυνατότητά της να αποτελέσει εναλλακτική λύση στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επόμενο ταμείο, οι Ευρωεκλογές. Με την ελπίδα ότι δεν παρουσιάσουν το μεγάλο ποσοστό αποχής που έστειλε και αυτό το δικό του ηχηρό μήνυμα.