Τα χαμόγελα της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών «πάγωσαν» στον β’ γύρο το Μέγαρο Μαξίμου, αφού το στοίχημα του 13+3 χάθηκε.

Η κυβέρνηση, με δεδομένη την σκληρή κομματικοποίηση στην οποία πόνταρε ο Πρωθυπουργός, κέρδισε τελικά οκτώ περιφέρειες, καθώς στο β’ γύρο, από τους έξι υποψηφίους του κόμματος αναδείχθηκε νικητής μόνον ο Δημήτρης Πτωχός στη Πελοπόννησο.

Η έκβαση στη συγκεκριμένη περιφέρεια πιθανώς να έχει και ευρύτερο εσωκομματικό ενδιαφέρον για τη συνέχεια, καθώς η νίκη πιστώνεται και στη στήριξη του υποψηφίου περιφερειάρχη από τον Αντώνη Σαμαρά.

Κατά τα λοιπά, ο β’ γύρος ήταν μία σαφής ήττα για τη ΝΔ, αφού σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες κέρδισαν είτε υποψήφιοι της αντιπολίτευσης (όπως στη Θεσσαλία ο Δημήτρης Κουρέτας), είτε ανεξάρτητοι ή αντάρτες του κόμματος, οι οποίοι πάντως είναι απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας).

 Η «γείωση» της κυβέρνησης

Η ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος είναι σε κάθε περίπτωση ένα πρώτο μήνυμα αμφισβήτησης της παντοδυναμίας της κυβέρνησης, το οποίο έγινε αντιληπτό από τον Πρωθυπουργό.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν ήταν μια ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη ΝΔ, τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν την πρώτη Κυριακή», συμπληρώνοντας και ότι «η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα στη γη».

Οι αναφορές αυτές του Πρωθυπουργού και ειδικώς η τελευταία του επισήμανση, εκτιμάται ότι είναι και μία πρώτη ένδειξη για τη διάθεσή του να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, μεταξύ των οποίων και ένας ανασχηματισμός, σε χρόνο που θα κριθεί κατάλληλος.