Η ατζέντα της ημέρας: Το μπαράζ ρουκετών από Χαμάς και Ισραήλ – Το debate Μπακογιάννη-Δούκα – Η ανάθεση των EURO

Φλέγεται για 5η μέρα η Μέση Ανατολή, όπου ο αριθμός των θυμάτων του πολέμου στο Ισραήλ ανεβαίνει δραματικά, ενώ νέες θηριωδίες της Χαμάς βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Σαρωτικοί βομβαρδισμοί προετοιμάζουν το έδαφος για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα.

1

Αλλεπάλληλες πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ

  • Κρανίου τόπος η Γάζα: Συνεχούς βομβαρδισμούς πραγματοποιεί το Ισραήλ στη Γάζα, με δεκάδες χιλιάδες να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση. Μία μετά την άλλη, ολόκληρες συνοικίες γίνονται σωροί ερειπίων, από όπου ανασύρονται νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα τους παιδιά. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα τραυματίες και διαρκώς μεταφέρονται κι’ άλλοι. Από τις επιθέσεις τουλάχιστον 900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 4.600 έχουν τραυματιστεί.
  • Το τελεσίγραφο της Χαμάς: Από την πλευρά της, η Χαμάς προχώρησε σε αντίποινα, βομβαρδίζοντας την πόλη Ασκελόν κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η αεράμυνα του Ισραήλ Iron Dome, που απέτρεψε τα χτυπήματα στον αέρα κατά 96%. Παράλληλα, το Ισραήλ δέχτηκε πλήγμα και από ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο, με την ευθύνη να αναλαμβάνουν η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ.
  • Το μήνυμα Μπάιντεν: Την ίδια ώρα, ο Τζο Μπάιντεν, με νέο διάγγελμα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του Ισραήλ απέναντι στα τρομοκρατικά χτυπήματα της Χαμάς, λέγοντας ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει στις επιθέσεις κατά αμάχων», προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «θα διασφαλίσουν πως διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να το κάνει». Μάλιστα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν σαφής και απέναντι στις τρίτες χώρες και ειδικά σε αυτές που βρίσκονται στη Μέση Ανατολή. «Στέλνω μήνυμα προς όποια χώρα και εχθρό θέλει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση: Μην το κάνετε» ήταν τα λόγια του.
2

Στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ μίλησαν Μητσοτάκης - Κασσελάκης

  • Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως ο στόχος για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας παραμένει εφικτός. Επίσης, ανέφερε πως θεωρεί εφικτή την επίτευξη υψηλών ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Η ομιλία Κασσελάκη: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο όραμα του για «σύγχρονη Ελλάδα της προόδου – οικονομικής και κοινωνικής», προσθέτοντας ότι «εμείς δεν είμαστε η παράταξη του κεντρικού συντονισμού, όπως κάνει τώρα η ΝΔ με το λεγόμενο «Επιτελικό Κράτος» που μόνο σκοπό έχει να ελέγχει τη ροή του χρήματος σε κάθε δραστηριότητα. Εμείς θα είμαστε η παράταξη της αποκεντρωμένης ανάπτυξης για όλους».
  • Η συζήτηση: Στο πλαίσιο της ανοιχτής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι η συγκυρία, παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας, είναι θετική για μια τόσο κρίσιμη καμπή, και ότι έχουμε πολλούς λόγους για να αισιοδοξούμε αλλά κανέναν για να επαναπαυόμαστε. «Η ανάπτυξη πρέπει να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, να οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς και να δίνει μεγάλη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Newsletter

Πέντε ειδήσεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Κάθε πρωί θα βρίσκεις στο inbox σου τις πιο σημαντικές ειδήσεις και τα πιο ενδιαφέροντα θέματα
ΕΓΓΡΑΦΗ
3

Μπακογιάννης και Δούκας διασταυρώνουν τα ξίφη τους

  • Τηλεμαχία: Σήμερα στις 21:15 θα διεξαχθεί το debate ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της δημαρχίας της Αθήνας, τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Χάρη Δούκα, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
  • Ποιες οι ενότητες; Οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να απαντήσουν σε επτά θεματικές ενότητες, εκ των οποίων η μία δεν θα έχει προκαθορισμένο θέμα. Αυτές είναι οι εξής: Λειτουργία της πόλης, ασφάλεια, κλιματική αλλαγή/ανθεκτικότητα, υποδομές/ανάπτυξη, κοινωνική πολιτική και πολιτισμός
  • Απευθείας διάλογος: Μάλιστα, τόσο ο κ. Μπακογιάννης όσο και ο κ. Δούκας θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν έως και τρεις ερωτήσεις στον αντίπαλό τους, ενώ κάθε δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα υποβολής μιας συμπληρωματικής ερώτησης (follow up).
4

Πράσινος χρυσός το… λάδι

  • Έπιασαν «ταβάνι» οι αυξήσεις; Ακριβό, τουλάχιστον για το επόμενο εξάμηνο, θα παραμείνει το ελαιόλαδο. Κι αυτή είναι η αισιόδοξη πρόβλεψη. Η εκτίμηση ότι σε επίπεδο προσφοράς θα λείψουν παγκοσμίως σχεδόν 1 εκατ. τόνοι την επόμενη εμπορική περίοδο 2023/24, τη στιγμή μάλιστα που τα αποθέματα βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, δημιουργεί σοβαρή αβεβαιότητα για το πού βρίσκεται το «ταβάνι» των αυξήσεων στις τιμές παραγωγού.
  • Τι θα κρίνει την άνοδο; Το αν θα συνεχιστεί το «ράλι» θα διαφανεί τους πρώτους μήνες του 2024, όταν μπει στην αγορά το ελαιόλαδο της νέας εσοδείας, ακόμη κι αν, όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή θα είναι μειωμένη, ή την προσεχή άνοιξη, όταν θα υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις για την παραγωγή της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ειδικά στην Ισπανία.
  • Προστασία από κλοπές: Αντικλεπτικά στις φιάλες ελαιολάδου στα σουπερμάρκετ, σεκιούριτι και τακτικές αστυνομικές περιπολίες στους ελαιώνες, ακόμη και τοποθέτηση «ελιών δολωμάτων» με μικροτσίπ στα σακιά με τον καρπό, όπως γίνεται στην Ισπανία, επιστρατεύονται στη μάχη προστασίας της παραγωγής ελαιολάδου. Κι ο λόγος δεν είναι άλλος από την αύξηση των κλοπών, μικρών ή μεγάλων ποσοτήτων, ελαιοκάρπου και ελαιόλαδου την ώρα που οι τιμές σπάνε τα κοντέρ.
5

Στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο το EURO 2028 - Στην Ιταλία και την Τουρκία το 2032

  • Euro 2028:  Στην Ιρλανδία και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα διεξαχθεί και επίσημα το Euro 2028. Τα προτεινόμενα γήπεδα βρίσκονται στο Μπέλφαστ, το Μπέρμιγχαμ, το Κάρντιφ, το Δουβλίνο, τη Γλασκώβη, το Λίβερπουλ, το Λονδίνο (2 γήπεδα), το Μάντσεστερ και το Νιούκαστλ.
  • Euro 2032: Όσον αφορά τη διοργάνωση του 2032, η Ιταλία θα είναι εκείνη που θα τη διοργανώσει μαζί με την Τουρκία. Αυτό έκανε γνωστό η UEFA στην εκδήλωση που ακολούθησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.
  • Euro 2024: Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές Euro έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα γήπεδα της Γερμανίας από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου του 2024. Ο τελικός θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
flex-car.gr