Αβρόχοις ποσί πέρασε η κυβέρνηση τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με τις προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιδοκιμάζονται πανηγυρικά κατά μείζονα λόγο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσοστά των υποψηφίων της ΝΔ καταγράφηκαν πολύ υψηλότερα από το αντίστοιχο του κόμματος στις εθνικές εκλογές.

Γαλάζιο προβάδισμα και… χαμηλοί τόνοι

Πολλά από τα αποτελέσματα είχαν προεξοφληθεί και υπό αυτήν την έννοια οι αντιδράσεις από την Πειραιώς ήταν σε χαμηλούς τόνους και δίχως εξάρσεις, όπως έγινε αισθητό και στη δήλωση του Πρωθυπουργού.

Παρά ταύτα, τα αποτελέσματα, όπως καταγράφονται έπειτα από τη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και με δεδομένα τα τοπικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των αυτοδιοικητικών εκλογών, αξιολογούνται ως μία ακόμη ένδειξη της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, ένα από τα στοιχήματα του Πρωθυπουργού που «βγήκε» ήταν η άνετη επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική, με ποσοστό που φανέρωσε ότι η απομάκρυνση του Γιώργου Πατούλη ουδεμία επίδραση ή πολιτικό κόστος είχε.

Κατ’ αντιστοιχία, η παρ’ ολίγον εκλογή του Δημήτρη Πτωχού στην Πελοπόννησο από την πρώτη Κυριακή κρίθηκε ως μία ακόμη επιτυχής επιλογή, με σημαντικές πιθανότητες επικράτησης στο δεύτερο γύρο.

Τα στοιχήματα της επόμενης Κυριακής

Από τις έξι περιφέρειες στις οποίες η μάχη θα κριθεί την επόμενη Κυριακή, μόνο μία θεωρητικώς διεκδικείται από υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Είναι η Θεσσαλία, όπου ο Κώστας Αγοραστός συγκέντρωσε 41,37% και θα αναμετρηθεί με τον Δημήτρη Κουρέτα (34,11%) στην επαναληπτική εκλογή.

Μένει να φανεί αν οι συσχετισμοί θα ευνοήσουν τον Αλκιβιάδη Στεφανή στο Βόρειο Αιγαίο, απέναντι στον Κώστα Μουτζούρη, αν ο αντάρτης Γιώργος Αμανατίδης θα επικρατήσει του Γιώργου Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία, αν η Ρόδη Κράτσα θα κατορθώσει την ανατροπή στα Ιόνια Νησιά και αν ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα επαναλάβει τη νίκη του απέναντι στον Χριστόδουλο Τοψίδη, όπως συνέβη και το 2019.

Σε επίπεδο δήμων, η πανηγυρική επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά και η άνετη πρωτιά και προεξοφλούμενη επανεκλογή του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα προσμετρώνται στις επιτυχίες για την κυβέρνηση, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη.

Βενιζελική σφήνα στη Θεσσαλονίκη

Εκεί ο εν ενεργεία δήμαρχος Κωνωσταντίνος Ζέρβας έκανε μία μάλλον αναιμική εμφάνιση (27,36%) και θα αντιμετωπίσει στο β’ γύρο τον «βενιζελικό» Στέλιο Αγγελούδη, ο οποίος συγκέντρωσε 25,72% και εκτιμάται ότι συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επικράτησης την ερχόμενη Κυριακή.