Εντός φυλακής και υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες έχασαν τη ζωή του οι έξι εξ όσων είχαν συλληφθεί με την κατηγορία της συμμετοχή στη προ διμήνου δολοφονία του Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, υποψηφίου προέδρου του Ισημερινού.

Όλοι τους ήταν Κολομβιανοί υπήκοοι, κρατούνταν στο σωφρονιστικό ίδρυμα υψίστης ασφαλείας της πόλης Γουαγιακίλ και βρέθηκαν νεκροί την Παρασκευή (6/10), όπως ανακοινώθηκε από τη γενική Εισαγγελία της χώρας. Ήταν αυτές οι μόνες λεπτομέρειες που δόθηκαν για τη ταυτόχρονη εκτέλεσή τους.

Η κυβέρνηση της χώρας, υπό τον Γκιγέρμο Λάσο, καταδίκασε τις δολοφονίες και απαίτησε να μην υπάρξει συγκάλυψη. «Η αλήθεια θα γίνει γνωστή», έγραψε ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα παραδώσει τη ηγεσία στις 15 Οκτωβρίου μετά το πέρας του δεύτερου γύρου των διαδικασιών.

Η δολοφονία Βιγιαβισένσιο

Ο Βιγιαβισένσιο είχε δολοφονηθεί στις 9 Αυγούστου, μετά το πέρας προεκλογικής ομιλίας του. Γνωστός δημοσιογράφος και ακτιβιστής, παρουσιαζόταν μεταξύ των φαβορί για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές που θα διεξάγονταν δύο εβδομάδες αργότερα.

Βασικό σκέλος του προγράμματός του ήταν η καταπολέμηση της υψηλής εγκληματικότητας και της διαφθοράς, τη στιγμή ο ίδιος είχε μιλήσει δημόσια κατά των καρτέλ ναρκωτικών.

Κατά τη δολοφονία του είχε σκοτωθεί ένας εκ των δραστών κι εκ των υστέρων συνελήφθησαν περισσότεροι από δέκα ύποπτοι. Οι έξι από αυτούς την ημέρα της επίθεσης και κάμποσοι άλλοι αργότερα.

Η μάχη της προεδρίας

Στις δημοσκοπήσεις ο 35χρονος φιλελεύθερος επιχειρηματίας Ντανιέλ Νομπόα παρουσιάζεται πως έχει οριακό προβάδισμα έναντι της 45χρονης Λουίζα Γκονσάλες, αριστερών καταβολών, η οποία είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο με δέκα μονάδες (33%-23%).