Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο δεν πρόλαβε να διεκδικήσει το χρίσμα για την προεδρία του Ισημερινού. Η στυγερή εκτέλεσή του μετά το τέλος προεκλογικής συγκέντρωσης έξω από το Κίτο έκοψε απότομα το νήμα της ζωής κι άλλαξε τους συσχετισμούς.

Ο 59χρονος δημοσιογράφος και ακτιβιστής, κεντρώος υποψήφιος, εμφανιζόταν δεύτερος στις δημοσκοπήσεις δέκα ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά οι σφαίρες που δέχθηκε τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητο τον οδήγησαν στον θάνατο.

Ο εκ των αυτουργών της δολοφονίας σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς και ανθρώπους ασφαλείας.

Κολομβιανοί γκάγκστερ οι συλληφθέντες

Άλλοι έξι συνελήφθησαν εκ των υστέρων ως ύποπτοι για τη φονική επίθεση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Υπουργείο Εσωτερικών, όλοι τους είναι Κολομβιανοί και ενεργά μέλη συμμοριών.

Σε όλες τις ομιλίες του ο Βιγιαβισένσιο μιλούσε ανοικτά για την ανάγκη μιας τολμηρής κυβέρνησης που δεν θα διστάσει να καταπολεμήσει το έγκλημα στη χώρα και θα τεθεί αντιμέτωπη με τις εγκληματικές οργανώσεις που διακινούν ναρκωτικά ανερυθρίαστα.

Κατά τις εφόδους της Αστυνομίας στα σπίτια ων συλληφθέντων εντοπίστηκαν όπλα, από τυφέκια και πιστόλια ως πολυβόλα, χειροβομβίδες, γεμιστήρες, σφαίρες και άλλα πυρομαχικά, δύο μοτοσικλέτες και ένα κλεμμένο όχημα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες της δολοφονίας του υποψήφιου προέδρου.

Οι εισαγγελείς θα επιδιώξουν πλέον να δέσουν την υπόθεση απ’ όλες τις πλευρές προκειμένου οι ένοχοι να πληρώσουν για το έγκλημά τους.

Ο νυν πρόεδρος Λάσο δεσμεύτηκε εξ αρχής για τη διαλεύκανση του εγκλήματος. Παράλληλα κήρυξε τον Ισημερινό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες, κινητοποίησε τις ένοπλες δυνάμεις σε όλη τη χώρα με πυρήνα την ασφάλεια και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.