Δέκα ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό δολοφονήθηκε ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο.

Ο 59χρονος πολιτικός και δημοσιογράφος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης του συνδυασμού Movimiento Construye (MC25). Ήταν εκ των βασικών υποψηφίων για το χρίσμα, καθώς ερχόταν δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Τοποθετούσε τον εαυτό του στο χώρο του κέντρου.

Όπως ενημέρωσε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Ισημερινού, ο ένοπλος που άνοιξε πυρ στη συγκέντρωση έχασε τη ζωή του μετά από ανταλλαγή των πυροβολισμών που ακολούθησε την αστυνομία και τους ανθρώπους ασφαλείας. Ο θάνατος του δράστη επιβεβαιώθηκε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Η σκηνή της δολοφονίας του Βιγιαβισένσιο έχει καταγραφεί από κάμερες. Ο υποψήφιος πρόεδρος προχωρά προκειμένου να φύγει μετά την ομιλία του σε σχολείο έξω από το Κίτο. Προτού επιβιβαστεί στο αυτοκίνητό του και περιτριγυρισμένος από υποστηρικτές και ανθρώπους της ασφαλείας του, ακούστηκε διψήφιος αριθμός πυροβολισμών.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης τραυματίστηκαν άλλα ακόμη οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί κι ένας βουλευτής.

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα, απενεργοποιήθηκε μια χειροβομβίδα και ήδη διεξάγεται έρευνα από τις αρμόδιες αρχές.

Ο πρόεδρος Λάσο εμφανίστηκε «εξοργισμένος και σοκαρισμένος» από τη δολοφονία του Βιγιαβισένσιο, εκφράζοντας «την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήρια στη σύζυγό του και τις κόρες του». Δεσμεύτηκε δε πως στη μνήμη του πολιτικού αντιπάλου του και στον αγώνα που έκανε ότι το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο.

Ο ίδιος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κινητοποίηση του στρατού που θα εγγυηθεί την ασφάλεια.

«Πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα, το οποίο έχει τον χαρακτήρα της τρομοκρατίας και δεν αμφιβάλλουμε ότι αυτή η δολοφονία είναι μια απόπειρα υπονόμευσης της εκλογικής διαδικασίας», υποστήριξε επίσης ο Λάσο.

Η ημερομηνία των εκλογών δεν αλλάζει.