Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ξεκινήσει καθώς την Κυριακή 8 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί ο Α΄γύρος για την ανάδειξη των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών. Αυτή θα είναι και η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά τις εκλογές της 25η Ιουνίου, με τα κομματικά επιτελεία να αναμένουν τα πολιτικά μηνύματα που θα μεταδοθούν αλλά και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν από την ψήφο των πολιτών, ως αντανάκλαση της εκάστοτε κομματικής ισχύος.

Τα αποτελέσματα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλά γεγονότα έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία φορά που οι εκλογείς κλήθηκαν στην κάλπη και παρόλο που η κοινή γνώμη δεν φαίνεται να «ενθουσιάζεται» με τις επικείμενες αναμετρήσεις.

Οι επιδιώξεις και οι φόβοι της ΝΔ

Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και οι πυρκαγιές του καλοκαιριού αποτελούν αστάθμητους παράγοντες και ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Επιθυμία και απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η επικράτηση και στις 13 περιφέρειες αλλά και στους 3 μεγάλους δήμους της χώρας, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι το σκηνικό που διαμορφώθηκε το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο να αποτελεί μια παρένθεση και ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη δυναμική της Πειραιώς.

Οι φόβοι του «γαλάζιου» στρατοπέδου επικεντρώνονται σε αρκετές «επίφοβες» Περιφέρειες, στις οποίες βρέθηκε είτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είτε στελέχη του κόμματος, με σκοπό την συσπείρωση των ψηφοφόρων.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, όπου ο νυν περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, είναι και πάλι υποψήφιος με την υποστήριξη της ΝΔ, η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του Εβρου προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με την εκ νέου επικράτησή του.

Ο Κώστας Αγοραστός αποτελεί επίσης ένας μεγάλο ερωτηματικό καθώς οι πληγές που άνοιξαν οι κακοκαιρίες Daniel και Elias είναι ακόμα νωπές. Πάντως, η υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπο του επιβεβαιώθηκε και από την συνάντηση που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δύσκολο έργο έχει και Γιώργος Κασαπίδης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου αντιμετωπίζει τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη, ο οποίος με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του διαγράφηκε από το κόμμα της Πειραιώς.

Άλλον έναν «γαλάζιο αντάρτη» θα αντιμετωπίσει ο εκλεκτός της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον Πέτρο Τατούλη για τη θέση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ενώ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Αλκιβιάδης Στεφανής με την υποστήριξη της ΝΔ θα βρει απέναντί του τον επί χρόνια Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη.

Επιθυμία της ΝΔ είναι η επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Περιφέρεια Αττικής από τον πρώτο κιόλας γύρο, ενώ κάτι αντίστοιχο επιθυμεί και για τον Δήμο Αθηναίων και τον Κώστα Μπακογιάννη, αν και στη δεύτερη περίπτωση ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται αρκετά πιθανό.

Το σενάριο του 13/13 και 3/3 παραμένει εφικτό για τα στελέχη του κόμματος, δεδομένου ότι η ΝΔ θα έχανε σίγουρα την Περιφέρεια της Κρήτης και το δήμο του Πειραιά. Επέλεξε όμως να στηρίξει τους υποψηφίους που προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, τους Σταύρο Αρναουτάκη και Γιάννη Μώραλη.

Στο Δήμο Θεσσαλονίκης, την επίσημη στήριξη έχει ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον επισκέφτηκε την Τετάρτη στο εκλογικό του κέντρο.

Οι στόχοι και το «ντέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ-ΠαΣοΚ

Όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ που εκ των πραγμάτων δεν είχε μεγάλη δυναμική στην αυτοδιοίκηση στοχεύει στην διατήρηση δυνάμεων και στην παρουσίαση μιας εικόνας που εμφανίζει ανθεκτικότητα, ιδίως μετά την μεγάλη ήττα που υπέστει στις εθνικές εκλογές αλλά και τις εσωτερικές αναταράξεις μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Αντίθετα, το ΠαΣοΚ επιθυμεί να δείξει ότι είναι αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που καταδεικνύεται και από την απουσία συνεργασίας στις μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την επιθυμία της Χαριλάου Τρικούπη για την δεύτερη θέση και τον Β’ γύρο στη μάχη Σγουρού-Ιωακειμίδη στην Αττική και Δούκα-Ζαχαριάδη στην Αθήνα.

Για τη Θεσσαλία ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ έχουν συστρατευτεί πίσω από το πρόσωπο του Δημήτρη Κουρέτα. Ωστόσο, αμφίβολο παραμένει αν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠαΣοΚ θα στηρίξουν του προοδευτικούς υποψηφίους στο Β΄γύρο, ανεξαρτήτως αν υποστηρίζονται είτε από την Κουμουνδούρου είτε από την Χαριλάου Τρικούπη.