Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμβαδίζει. Καθημερινά ερχόμαστε με αντιμέτωποι με μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και ταυτόχρονα πρέπει να ακολουθούμε τη μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό γιατί σε έναν αλληλεξαρτώμενο και αλληλένδετο κόσμο, τα όρια ανάμεσα στο παγκόσμιο, το εθνικό και το τοπικό γίνονται πολλές φορές δυσδιάκριτα, όπως μας δίδαξε  η εμπειρία από την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και όπως μας διδάσκει η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των πρωτόγνωρων προκλήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οικονομία, η κοινωνία των πολιτών, οι θεσμοί συνολικά μιας δημοκρατικής κοινωνίας είναι επιφορτισμένοι με μια διπλή αποστολή.

Την αξιοποίηση των ευκαιριών συμμετοχής και ανάπτυξης των πόλεων αφενός και την αντιμετώπιση των απειλών, των προκλήσεων και των κινδύνων αφετέρου.

Έπειτα από μια υπερδεκαετή πάλη με την «λερναία ύδρα» των κρίσεων, οικονομική, πανδημική, ενεργειακή, που δοκίμασε τις αντοχές ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, μπορούμε σήμερα να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο με ευκαιρίες, επιλογές και καλύτερες προοπτικές. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον. Ένα μέλλον καλύτερο για όλους.

Η παράταξή μας με προθυμία έχει αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί για να πάρει σάρκα και οστά το όραμα της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης του τόπου. Γιατί πιστεύουμε ακράδαντα πως για την ανάπτυξη του τόπου εξίσου σημαντικές με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από «τα πάνω» προς «τα κάτω», είναι και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από «τα κάτω» προς «τα πάνω». Έτσι καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία της Λαμίας μας και αναγνωρίζοντας ότι οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην διαχρονική προσπάθεια για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, πιστέψαμε στις δυνάμεις μας και τολμήσαμε την προηγούμενη τετραετία, να θέσουμε στόχους υψηλότερους, καταθέτοντας την ευαισθησία μας και την προσωπική μας αγωνία να προλάβουμε τις εξελίξεις, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, τα μοναδικά αυτά στοιχεία που κάνουν τον τόπο μας ξεχωριστό.

Η πόλη της Λαμίας αντιμετώπιζε ένα διαχρονικό έλλειμμα. Δεν καταφέραμε να γίνουμε εξωστρεφείς και να αποκτήσουμε την ταυτότητα που ταιριάζει στην επίκαιρη γεωγραφική μας θέση. Ο λόγος ήταν ότι υστερούσαμε σε μεγάλα έργα υποδομής που θα προσέδιδαν στη πόλη την αναπτυξιακή πνοή και τη δυναμική που χρειάζεται ως έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν. Μπορούμε όμως να διαμορφώσουμε το μέλλον!

Σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου Λαμίας!

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως Δημοτική Αρχή με την έγκριση της συντριπτικής πλειονότητας των συμπολιτών μας θέσαμε σε εφαρμογή, ένα απολύτως ρεαλιστικό σχέδιο που προχωρά και βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης. Διότι αυτό που έχει αξία στις μέρες μας δεν είναι απλά να διεκδικείς αλλά σημαντικό είναι και το πώς το διεκδικείς. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται μια προσπάθεια για να αποκτήσουμε εκείνες τις υποδομές που η απουσία τους δεν μας επέτρεπε να κάνουμε σχέδια για το μέλλον. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε το σχεδιασμό μας, μένοντας απρόσκοπτοι στο έργο που υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους δημότες. Χωρίς να χάσουμε χρόνο και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, δουλέψαμε ωριμάζοντας έργα και παρεμβάσεις. Γνωρίζαμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αντιθέτως, μπορεί να γίνεται συστηματική δουλειά για πάρα πολύ καιρό, η οποία να μην αποδίδει άμεσα, αλλά να φέρνει αποτελέσματα μακροπρόθεσμα. Γνωρίζαμε ότι τη μέρα που θα επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα, ο Δήμος μας πρέπει να παραδώσει στους δημότες του μια πόλη που θα είναι πιο φιλόξενη, πιο λειτουργική, πιο φιλική για όλους. Με σχέδιο και προγραμματισμό δεν σταματήσαμε ούτε μέρα να υλοποιούμε το όραμά μας για μια νέα Λαμία.

Στη παρούσα δημοτική περίοδο σχεδιάσαμε και υλοποιούμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα στην ιστορία του Δήμου Λαμίας, ύψους 227.000.000 €. Αφορά συνολικά πάνω από 250 έργα, εκ των οποίων τα 190 έχουν ολοκληρωθεί, τα 29 υλοποιούνται, τα 27 είναι προς υλοποίηση και για τα υπόλοιπα 14 έχουμε καταθέσει προτάσεις προς χρηματοδότηση. Σε τέσσερα  μόλις χρόνια μεταξύ 2019 και 2023, οι επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα αυξήθηκαν κατά 325%, συγκριτικά με την προηγούμενη τετραετία. Πρόκειται για έργα υποδομών και παρεμβάσεις που κάνουν καλύτερη, πιο ποιοτική την καθημερινότητα των κατοίκων και διαμορφώνουν ένα ολοκληρωμένο πλέγμα, μια στέρεη βάση προκειμένου η ανάπτυξη να είναι ουσιαστική και κυρίως βιώσιμη. Έργα εμβληματικά όπως η Ανάπλαση της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, με εκθεσιακό κέντρο, πάρκο τεχνολογίας και καινοτομίας και κέντρο ενημέρωσης, έργο που θα βοηθήσει τη Λαμία να γίνει ένας προορισμός επιχειρηματικός, επενδυτικός και φυσικά τουριστικός. Οργανώσαμε τον τουριστικό πλούτο, τον φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό που υπάρχει στην περιοχή και σχεδιάσαμε την αναβάθμιση και την ανάδειξή του. Οι Θερμοπύλες, η Αλαμάνα, οι ιαματικές πηγές της περιοχής, το Κάστρο της Λαμίας γίνονται τοπόσημα που θα προσελκύουν τουρίστες, όλο το χρόνο – μέσα από σύγχρονα εργαλεία, όπως είναι τα DMS – τα Συστήματα Διαχείρισης Προορισμού. Φέραμε πίσω, μετά από χρόνια, το Rally Acropolis μια διοργάνωση που φέρνει σχεδόν 1.500.000 ευρώ στην τοπική οικονομία, τις λίγες αυτές μέρες που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Σχεδιάσαμε έργα μικρά και μεγάλα, όπως  ευρύτατες αναπλάσεις σε κομβικά σημεία της πόλης, που αλλάζουν την εικόνα της  και δημιουργούν μια πόλη λειτουργική, φιλική προς τον πολίτη, με πυρήνα τις ανάγκες του, ένα Δήμο με πυξίδα τη βιώσιμη ανάπτυξη σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, σε κάθε γωνιά του Δήμου μας, με μια ποιοτική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, της ασφάλειας και της προσβασιμότητας.

Η δουλειά που έγινε τέσσερα χρόνια τώρα  αρχίζει να αποδίδει καρπούς.

Η κοινωνία της πόλης γνωρίζει ήδη το σχέδιο μας για την ΠΕΛ, το έργο του ΧΥΤΑ, την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη, την ανάπλαση της Δημοτικής αγοράς όπου έγιναν ήδη οι πρώτες παρεμβάσεις και έπονται νέες, ακόμη πιο δυναμικές. Επίσης τα έργα του Διοικητηρίου και του Δικαστικού Μεγάρου, που είναι σε φάση υλοποίησης, συνδράμουμε για να ενταχθούν στις λειτουργίες της πόλης. Έργα και παρεμβάσεις τους το κλειστό κολυμβητήριο, το στάτους της Καμαρίτσας, οι ευρείες αστικές αναπλάσεις σε περιοχές ξεχασμένες για πολλά χρόνια, συνθέτουν ένα περιβάλλον φιλικό, για όσους νέους επιλέξουν να χτίσουν το επαγγελτουςκό τους μέλλον στη Λαμία.

Παράλληλα με τα μεγάλα έργα, προχωράμε σημαντικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Υλοποιούμε σημαντικά έργα για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, στον ηλεκτροφωτισμό, τα πεζοδρόμια, τις παρεμβάσεις πρασίνου και καθαριότητας και τη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε σήμερα να έχουμε μια πόλη καθαρή και το έργο της αποτελεσματικής αποκομιδής των απορριμμάτων σε συνδυασμό με την σημαντική πρόοδο στο πρόγραμμα ανακύκλωσης, αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών .

Είμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε στην πόλη μας μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα διεθνούς εμβέλειας (Ράλλυ Ακρόπολις, Θερμοπύλεια, Διάκεια), με αναφορές και θετικές κριτικές σε εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Υποσχεθήκαμε στους συμπολίτες μας ότι θα δουλέψουμε σκληρά. Και αυτό κάναμε!

Δεν υποσχεθήκαμε θαύματα, ούτε είπαμε στους δημότες ότι διαθέτουμε μαγικά ραβδιά για να καλύψουμε κενά και υστερήσεις δεκαετιών μέσα σε μια τετραετία. Αυτό που υποσχεθήκαμε ήταν ότι θα δουλέψουμε σκληρά, με μεθοδικότητα, έχοντας το σχέδιο και τη γνώση για να κάνουμε το Δήμο Λαμιέων πρωταγωνιστή των εξελίξεων. Αν για κάτι είμαστε περήφανοι σήμερα είναι ότι υλοποιούμε τους στόχους που είχαμε θέσει από την αρχή της θητείας μας. Περίτρανη απόδειξη η μεγάλη επένδυση στην Έκθεση Λαμίας. Όταν παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το σχέδιό μας, πολλοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για εκθέσεις ιδεών, για μακέτες χωρίς αντίκρισμα, για μια εικονική πραγματικότητα και πολλά άλλα. Αποδείξαμε ότι ήταν ένας στόχος απολύτως ρεαλιστικός και σήμερα προχωράμε την επένδυση με την ολόθερμη στήριξη της Κυβέρνησης. Διαψεύστηκαν όσοι μιλούσαν τότε για μακέτες όπως θα διαψευστούν και αυτοί που σήμερα κάνουν την ίδια κριτική για τη δημοτική αγορά της Λαμίας, ένα έργο που ήδη ξεκινά και θα ολοκληρωθεί την επόμενη περίοδο.  Είναι ένας ακόμη μεγάλος στόχος που θέσαμε.  Το έργο θα γίνει γιατί το έχει ανάγκη η πόλη, το έχει ανάγκη η αγορά, το έχουν ανάγκη οι επιχειρηματίες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ολόκληρος ο εμπορικός κόσμος της πόλης, το έχουν ανάγκη οι δημότες.

Ασφαλώς δεν σταματάμε εδώ, γιατί απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν. Υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε, περιοχές και θεματικοί τομείς που συνεχίζουμε να μελετάμε ώστε να βγουν σύντομα από τη λήθη του χρόνου και να λάβουν την θέση που τους αξίζει.

Σήμερα η Λαμία μας έχει τις καλύτερες προοπτικές και μαζί με τους συνδημότες μας θα οικοδομήσουμε ένα περήφανο μέλλον για την πόλη μας!

Σήμερα διεκδικούμε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών γιατί αυτή η προσπάθεια δεν πρέπει να μείνει ημιτελής. Μέσα από τις προσπάθειες των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων και χωρίς να προσπερνάνε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε και τα εμπόδια που χρειάστηκε να ξεπεράσουμε εξαιτίας πολλών εξωγενών κρίσεων, μπορούμε σήμερα να κοιτάμε τους δημότες μας στα μάτια και να τους λέμε ότι ναι η πόλη της Λαμίας έχει τις καλύτερες προοπτικές! Δεν είναι εγωιστικό, αλλά απολύτως πραγματικό ότι καταφέραμε με συνεχή αγώνα και συστηματική δουλειά και μεθοδικότητα, να έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη περίοδο της ιστορίας μας. Πολύτιμοι Ευρωπαϊκοί πόροι που χρηματοδοτούν ήδη μεγάλα αναπτυξιακά έργα για την περιοχή μας, καλύπτοντας ένα διαχρονικό έλλειμμα στις υποδομές που στέκονταν εμπόδιο στις προσπάθειες όλων των δημοτικών αρχών να αποκτήσει η πόλη μας την εξωστρέφεια που χρειάζεται. Πραγματική αποκέντρωση και πραγματική αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι δεν κοιτάς μόνο τι κάνει το κράτος για σένα, αλλά τι κάνεις εσύ για την πόλη σου. Στην αφετηρία μιας νέας συλλογικής και ελπιδοφόρας προσπάθειας για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, η πόλη της Λαμίας μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον της .

Γιατί όπως είχε πει ο Αβραάμ Λίνκολν «ο καλύτερος τρόπος να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις». Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και την επόμενη πενταετία με τη στήριξη των πολιτών.