Το φθινόπωρο είναι παραδοσιακά η εποχή που μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς βγαίνουν στις αίθουσες. Μετά τα καλοκαιρινά blockbusters και το μεγάλο cash out των στούντιο, έρχεται η ώρα των κινηματογραφικών άσσων στα μανίκια των παραγωγών να πέσουν στο τραπέζι, των ταινιών δηλαδή που έχουν όλα τα φόντα να τρέξουν το τελευταίο κατοστάρι για τα μεγάλα βραβεία. Παρά την εν εξελίξει απεργία των ηθοποιών του Χόλιγουντ, και αυτό το φθινόπωρο είναι πλούσιο σε πρώτες προβολές, οπότε βγάλτε καρνέ και κρατήστε σημειώσεις. Βάλτε και κάνα ψιλό στον κουμπαρά γιατί έχουμε να πάμε πολύ σινεμά φέτος.

Οκτώβρης

Fair Play 

Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο της, η σεναριογράφος-σκηνοθέτης Chloe Domont υφαίνει ένα τεταμένο θρίλερ, κοιτάζοντας κατάματα τις καταστροφικές δυναμικές του κοινωνικού φύλου που φέρνει αντιμέτωπους μεταξύ τους δύο συναδέλφους με ένα-τσικ-παραπάνω-φιλικές σχέσεις μεταξύ σε έναν κόσμο που μεταμορφώνεται ταχύτερα απ’ ό,τι μπορούν να ακολουθήσουν οι κανόνες. Με πρωταγωνιστές τους Phoebe Dynevor και Alden Ehrenreich, το Fair Play έρχεται στις 6 Οκτωβρίου στο Netflix.

Ξερά Χόρτα (Kuru Otlar Üstüne)

Βραβευμένη στις Κάννες για την εξαιρετική ερμηνεία της νεαρής πρωταγωνίστριας και επίσημη πρόταση της Τουρκίας για τα φετινά Όσκαρ και το βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, η ταινία «Ξερά Χόρτα» εξερευνά μέσα από την ιστορία ενός μεσήλικα καθηγητή καλλιτεχνικών, που διανύει τον τέταρτο χρόνο της υποχρεωτικής θητείας του σε έναν παραδοσιακό οικισμό της Ανατολίας, τους δύσκολους αγώνες διαβίωσης των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή και τη δυναμική του γεωγραφικού, εθνοτικού ή κοινωνικού ιστού που τους περιβάλλει. Η νέα ταινία του βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών Nuri Bilge Ceylan, ο οποίος θεωρείται ένας εκ των σημαντικότερων σύγχρονων δημιουργών, μετά την πρεμιέρα που έκανε στις Νύχτες Πρεμιέρας, έρχεται στους κινηματογράφους από την Weirdwave στις 12 Οκτωβρίου.

Περασμένες Ζωές (Past Lives)

Η Νόρα και ο Χε Σουνγκ, δύο βαθιά συνδεδεμένοι παιδικοί φίλοι, απομακρύνονται μετά τη μετανάστευση της οικογένειας της Νόρα από τη Νότια Κορέα. Δύο δεκαετίες αργότερα, συναντιούνται ξανά στη Νέα Υόρκη για μια εβδομάδα και έρχονται αντιμέτωποι με την έννοια του πεπρωμένου, την αγάπη και τις επιλογές που συνθέτουν μια ζωή. Με το αξιοσημείωτο αυτό ντεμπούτο της, η σεναριογράφος και σκηνοθέτις Σελίν Σονγκ εκφράζει καίριες παρατηρήσεις για την ανθρώπινη κατάσταση μέσα από ένα συναρπαστικό σύγχρονο ρομάντζο. Για όσες και όσους δεν πρόλαβαν να την δουν στις Νύχτες Πρεμιέρας, η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους στις 12 Οκτωβρίου από την Tanweer.

Taylor Swift: The Eras Tour

Αφού «έριξε» το Ticketmaster και έσπασε κάθε ρεκόρ προσφέροντας ένα επικό τρίωρο σόου που καλύπτει 10 άλμπουμ και 17 χρόνια μουσικής, , η περιοδεία μαμούθ της Taylor Swift «Eras Tour» έρχεται στους κινηματογράφους. Το παγκόσμιο φαινόμενο της πρόσφατης περιοδείας της στις ΗΠΑ, κινηματογραφήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στις τρεις συναυλίες που έδωσε η Taylor Swift στην Καλιφόρνια και το επιβλητικό SoFi Stadium. Τη σκηνοθεσία της συναυλιακής ταινίας ανέλαβε ο Sam Wrench και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα διαλύσει τα ταμεία παγκοσμίως, αφού το άνοιγμά της μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται μεταξύ $100-125 εκατομμυρίων δολαρίων – όσο δηλαδή και μιας δυνατής blockbuster ταινίας. Η ταινία κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

Οι Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού (Killers of the Flower Moon)

Αναμφισβήτητα η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της σεζόν, η μεταφορά του μπεστ σέλερ του David Grann από τον Martin Scorsese σκαλίζει βαθιά μια σειρά δολοφονιών στο πλούσιο σε πετρέλαιο Osage Nation στις αρχές της δεκαετίας του 1920. O βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης αφηγείται μια αποτρόπαιη περίοδο της αμερικανικής ιστορίας, μας οδηγεί βαθιά στις πιο διεφθαρμένες γωνιές της ανθρωπότητας, διερευνά τα όρια της λύτρωσης, αναβιώνει το παρελθόν με άγριες λεπτομέρειες και, τελικά, παραδίδει μια σκληρή κριτική της σχέσης της Αμερικής με τους ιθαγενείς σε μία ταινία επικών διαστάσεων σε διάρκεια, θέμα και επίτευγμα. Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 19 Οκτωβρίου, ενώ αργότερα θα γίνει διαθέσιμο και στο Apple TV.

Στο Γραφείο Καθηγητών (Das Lehrerzimmer)

 

Μια νεαρή καθηγήτρια φυσικής αγωγής και μαθηματικών που διακρίνεται για τον ιδεαλισμό της ξεκινά να διδάσκει σε ένα λύκειο. Όταν μια σειρά από κλοπές συμβαίνουν στο σχολείο και ένας από τους μαθητές της είναι ύποπτος, αποφασίζει να διαλευκάνει η ίδια το θέμα. Προσπαθώντας όμως να μεσολαβήσει ανάμεσα σε εξοργισμένους γονείς, ισχυρογνώμονες συναδέλφους και επιθετικούς μαθητές, έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις δύσκαμπτες δομές του σχολικού συστήματος. Πριν καν ανακοινωθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας της στις κινηματογραφικές αίθουσες, η ταινία συγκέντρωσε 100% στο Rotten Tomatoes από το ντεμπούτο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ενώ αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για την καλύτερη διεθνή ταινία μεγάλου μήκους για τα επερχόμενα 96α Βραβεία Όσκαρ. Εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από τις 19 Οκτωβρίουαπό το Cinobo.

The Killer

Το θρίλερ ως είδος πολλοί εμίσησαν, τον David Fincher ουδείς. Κι έτσι, ο σκηνοθέτης που μας έχει χαρίσει ταινίες όπως «Το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε» και το «Zodiac», αλλά και σειρές όπως το «Mindhunter» και το «Love, Death and Robots», επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με ένα neo-noir θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Michael Fassbender στο ρόλο ενός ανώνυμου δολοφόνου που βλέπει τη ζωή του να καταρρέει μετά από ένα παραλίγο ατύχημα, δίνοντας μάχη τόσο με τους εργοδότες του όσο και με τον ίδιο του τον ψυχισμό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και αναμένεται να βγει στους κινηματογράφους στις 26 Οκτωβρίου. Αργότερα, τον Νοέμβριο θα γίνει διαθέσιμη και στο Netflix.

Νοέμβρης

Μίλα μου (Talk to Me)

Με μια συναρπαστική ιστορία και εντυπωσιακά τεχνικά εφέ, το κινηματογραφικό ντεμπούτο των ελληνικής καταγωγής Αυστραλών Michael και Danny Filippou ξαναβάζει το ποιοτικό horror στον χάρτη τον επιλογών μας. Κι αυτό γιατί πέρα από το σασπένς και την ανατριχίλα υψηλών οκτανίων που προσφέρει η εν λόγω ταινία στους θεατές, σε ένα δεύτερο επίπεδο, πραγματεύεται το θέμα της απώλειας και του πένθους, θέτοντας ερωτήματα όπως το πού είναι κανείς διατεθειμένος να φτάσει προκειμένου να σιωπήσει τον πόνο του. Η ταινία προβάλλεται ήδη από το καλοκαίρι στο εξωτερικό, συγκεντρώνοντας εξαιρετικά καλές κριτικές, ενώ έχει και την υψηλότερη βαθμολογία από οποιαδήποτε άλλη horror ταινία για το 2023 στο Rotten Tomatoes. Στην Ελλάδα, θα τη δούμε στους κινηματογράφους από 2 Νοεμβρίου από τη Neon Films.

Nyad

Οι δημιουργοί του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Free Solo» του 2018, Jimmy Chin και Elizabeth Chai Vasarhelyi σκηνοθετούν την πρώτη τους ταινία, η οποία αφηγείται την ιστορία της 60χρονης συνταξιούχου επαγγελματία κολυμβήτριας Diana Nyad (Annette Bening), η οποία ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία του αθλήματος που κολύμπησε από την Αμερική στην Κούβα. Πέρα όμως από την καταγραφή και δραματική απεικόνιση αυτού του καταπληκτικού επιτεύγματος, η ταινία επικεντρώνεται αρκετά και στη σχέση της Diana με την καλύτερή φίλη και προπονήτρια της, Bonnie Stoll, την οποία υποδύεται η Jodie Foster. Τις δύο γυναίκες συνδέει μία φιλία που σπάνια βλέπουμε στην οθόνη μεταξύ δύο ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων γυναικών. Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στο Netflix στις 3 Νοεμβρίου.

Fingernails

Πώς ξέρετε αν το ταίρι σας είναι και η αληθινή σας αγάπη; Αν εσείς και ο σύντροφός σας μπορούσατε να κάνετε ένα τεστ που θα καθόριζε αν τελικά είστε αδελφές ψυχές, θα το κάνατε; Αυτή είναι η υπόθεση του ιδιότυπου ρομάντζου επιστημονικής φαντασίας του Έλληνα σκηνοθέτη Χρήστου Νίκου, η οποία αφηγείται την ιστορία ενός ζευγαριού που, σύμφωνα με την επιστήμη, είναι απόλυτα ταιριαστό. Ή μήπως όχι; Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία πρωταγωνιστούν ο βραβευμένος με Όσκαρ Riz Ahmed, η βραβευμένη στο Φεστιβάλ του Τορόντο Jessie Buckley και ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Jeremy Allen White. Η ταινία αναμένεται στους κινηματογράφους στις 3 Νοεμβρίου, ενώ θα είναι διαθέσιμη και μέσω του Apple TV.

Στη Φωτιά (La Passion de Dodin Bouffant)

Βασισμένη στο βιβλίο του Γάλλου μυθιστοριογράφου Marcel Rouff, η ταινία αφηγείται την καθημερινή ζωή ενός σπουδαίου σεφ (Benoît Magimel), ο οποίος ασκεί την τέχνη του μαζί με τη μαγείρισσα, φίλη και ερωμένη του Eugénie (Juliette Binoche). Η ταινία παντρεύει σεκάνς που θυμίζουν πίνακες του Vermeer με περίτεχνα πιάτα. Το φαγητό διανθίζει σχεδόν κάθε σκηνή και σίγουρα κάθε λεπτό της καθημερινότητας των πρωταγωνιστών. Ανυψωμένο σε επίπεδο θρησκείας, το food porn αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας της ταινίας. Γι’ αυτό και όσο τα πιάτα είναι άδεια, δεν συμβαίνει τίποτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία αποτελεί και την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για την καλύτερη διεθνή ταινία μεγάλου μήκους για τα επερχόμενα 96α Βραβεία Όσκαρ. Στην Ελλάδα θα αρχίσει να προβάλλεται στους κινηματογράφους στις 9 Νοεμβρίου από τη Rosebud.21.

May December

Δύο δεκαετίες μετά την κοινή τους επιτυχία με την ταινία «Ο Παράδεισος είναι Μακριά», ο σκηνοθέτης Todd Haynes και η οσκαρική Julianne Moore ξανασυναντιούνται για να αφηγηθούν την ιστορία μιας 30χρονης γυναίκας, της Gracie, που κάποτε είχε σχέση με ένα 13χρονο αγόρι. Είκοσι χρόνια αφότου το περιβόητο αυτό ειδύλλιό συγκλόνισε το έθνος, προκάλεσε εθνική κατακραυγή και οδήγησε την 30χρονη στη φυλακή, το ζευγάρι παραμένει μαζί. Όταν μία ηθοποιός του Χόλιγουντ έρχεται να περάσει χρόνο μαζί τους προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα την Gracie, την οποία θα υποδυθεί σε μια ταινία, η δυναμική της οικογένειας η δυναμική της οικογένειας διαλύεται υπό την πίεση του εξωτερικού παρατηρητή. Η ταινία αναμένεται στους κινηματογράφους στις 16 Νοεμβρίουκαι στη συνέχεια στο Netflix.

Ευχή (Wish)

Η 62η ταινία κινουμένων σχεδίων των Walt Disney Animation Studios καλωσορίζει το κοινό στο μαγικό βασίλειο της Ρόζας, όπου η Άσα, μια έξυπνη ιδεαλίστρια, κάνει μια ευχή τόσο δυνατή που την ακούει μια κοσμική δύναμη – μια μικρή μπάλα απεριόριστης ενέργειας που ονομάζεται Σταρ. Μαζί, η Άσα και η Σταρ αντιμετωπίζουν τον πιο τρομερό εχθρό, τον άρχοντα του Ρόζας, τον βασιλιά Μανίφικο, για να σώσουν την κοινότητά της και να αποδείξουν ότι όταν η θέληση ενός θαρραλέου ανθρώπου συνδέεται με τη μαγεία των άστρων, θαυμαστά πράγματα μπορούν να συμβούν. Η κυκλοφορία της ταινίας έχει προγραμματιστεί να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 23 Νοεμβρίου, ώστε να συμπέσει με την 100ηεπέτειο των Walt Disney Animation Studios που είναι μόλις ένα μήνα πριν.

Napoleon

Μέσα σε ένα εκπληκτικό σκηνικό κινηματογράφησης μεγάλης κλίμακας, ενορχηστρωμένο από τον θρυλικό σκηνοθέτη Ridley Scott, η ταινία καταγράφει την αδυσώπητη πορεία του Βοναπάρτη προς την εξουσία μέσα από το πρίσμα της εθιστικής, ασταθούς σχέσης του με την μοναδική του αληθινή αγάπη, τη Ζοζεφίνα, παρουσιάζοντας τις οραματικές στρατιωτικές και πολιτικές τακτικές του σε συνδυασμό με μερικές από τις πιο δυναμικές σκηνές πρακτικής μάχης που έχουν γυριστεί ποτέ. Αυτό το θεαματικό έπος δράσης που περιγράφει λεπτομερώς την άνοδο και την πτώση του εμβληματικού Γάλλου αυτοκράτορα Ναπολέοντα Βοναπάρτη, τον οποίο υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Joaquin Phoenix, έρχεται στους κινηματογράφους στις 23 Νοεμβρίου.