Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (4/10) η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης φρεγάτας FDI Belharra«Κίμων», στο Λοριάν της Βρετάνης, παρουσία του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση.

Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε, «είναι μια τεράστια τιμή, ένα κορυφαίο γεγονός για την Ελλάδα, ένα σημαντικό ορόσημο στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια ανάμεσα στην ελληνική και τη γαλλική Δημοκρατία».

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως η υπερσύγχρονη φρεγάτα FDI «Κίμων» είναι πηγή υπερηφάνειας για τις Ένοπλες Δυνάμείς και τους Έλληνες. Ο «Κίμων» συνεχίζει την «παράδοση της Ελλάδος ως υπερδύναμη στη θάλασσα».

Στην ομιλία του ο CEO της Naval Group Pierre Eric Pommelet, ανέφερε ότι η φρεγάτα «Κίμων» ανοίγει νέα σελίδα για την Ελλάδα. Μάλιστα ο Γάλλος, CEO ξεκίνησε και τελείωσε την ομιλία του στα ελληνικά προκαλώντας τα χειροκροτήματα από όλους τους Έλληνες που παρευρίσκονταν στην τελετή καθέλκυσης.

Σημειώνεται ότι η φρεγάτα «Κίμων» αποτελεί την πρώτη από τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ περνάει στα χέρια της Ελλάδας και του πολεμικού στόλου πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία που ήταν το 2024.

Στις τεχνικές προδιαγραφές, η φρεγάτα «Κίμων» έχει εκτόπισμα 4.500 τόνους, μήκος περίπου 122 μέτρα, με μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους, πλήρωμα 120 ατόμων και ενσωματώνει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες.

Μητσοτάκης: Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του ανέφερε ότι το  εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει, τονίζοντας ότι «η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών

Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας σήμερα για τo Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά και όλους τους Έλληνες. Ο «Κίμων», η πρώτη φρεγάτα Belharra με υψωμένη τη γαλανόλευκη, καθελκύεται στα νερά της Μεσογείου!»

Ολόκληρο το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Πριν από 30 μήνες είχα δεσμευτεί ότι η χώρα θα αποκτήσει τα πιο σύγχρονα σκάφη, τα πιο αποτελεσματικά μαχητικά και τον πιο κατάλληλο εξοπλισμό. Και πράγματι, αυτά γίνονται τώρα πραγματικότητα. Με τις καινούργιες φρεγάτες και κορβέτες. Με τα ελικόπτερα Romeo, τα Rafale και τα F16 Viper. Όπως και με τα τεθωρακισμένα και τα πυρομαχικά νέας γενιάς.

Παρά τις δυσκολίες των καιρών και με σεβασμό στα χρήματα του φορολογούμενου, το εθνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα προχωράει. Γιατί η θωράκιση της πατρίδας είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών.

Το είπαμε και το κάναμε. Καλοτάξιδη, λοιπόν, η νέα μας φρεγάτα!»

Το μήνυμα του Κωνσταντίνου Φλώρου

Για μια ιστορική ημέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Φλώρος, τονίζοντας ότι οι «ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το αξίζουν και  οι καιροί το απαιτούν».

Αναλυτικά το μήνυμα του Κωνσταντίνου Φλώρου

«Ιστορική ημέρα η σημερινή για τις Ένοπλες Δυνάμεις κι ειδικά για το #ΠΝ

Η Φ/Γ «Κίμων» η πρώτη νέα μας μεγάλη πλώρη μετά από 24 χρόνια στην θάλασσα!

Έπονται κι άλλες… & γρήγορα!
Έπονται κι άλλα πολλά που έρχονται…

Πολύ υπερήφανος που η παρελθούσα 3ετία μετά από πολλά χρόνια, είναι αυτή που με σκληρή δουλειά, σωστή προετοιμασία, ορθολογική σκέψη, μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό, υπομονή, επιμονή & συλλογική προσπάθεια του #ΓΕΕΘΑ & των Γενικών Επιτελείων, κατέληξε στις απαραίτητες εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία & άνοιξε τον δρόμο για την επάνοδο των 🇬🇷 Ενόπλων Δυνάμεων στον δρόμο της υποστήριξης, της προόδου, της ανάπτυξης, των εξοπλισμών & της ανάταξης του Ελληνικού οπλοστασίου.

Κι είμαστε ακόμη στην αρχή…..

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις το αξίζουν & οι καιροί το απαιτούν!!!»