Το ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ – ΠαΣοΚ για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά δεν θα παιχτεί μόνο στο εγχώριο πολιτικό γήπεδο. Όπως όλα δείχνουν θα παιχτεί και στις Βρυξέλλες εκεί όπου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ακόμα ξεκάθαρο το πως σκοπεύει να κινηθεί. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Θα ακολουθήσει τον δρόμο του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα που ήθελε προσέγγιση με τους κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και τι θα κάνουν εκείνοι; Πως βλέπουν τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

Η σχέση PES – Τσίπρα και η ενόχληση του ΠαΣοΚ

Η σχέση της Κουμουνδούρου με το PES φαίνεται ότι είναι μια προσωπική σχέση του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Αυτή η σχέση δεν ήταν κρυφό μάλιστα πως ενοχλούσε την ηγεσία του ΠαΣοΚ.

Ο λόγος πίσω από αυτήν την ενόχληση δεν ήταν μόνο οι προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις του PES στον Αλέξη Τσίπρα, σε μία εποχή μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να τελειώσει πολιτικά το ΠαΣοΚ, αλλά και η πίεση προς την τότε πρόεδρο του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, Φώφη Γεννηματά, να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αείμνηστη πρόεδρος του ΠαΣοΚ απέρριπτε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, κρατώντας απόλυτη στάση κατά της συνεργασίας του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς δεν θεωρούσε το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, προοδευτικό. Έφερνε μάλιστα ως επιχείρημα προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές τη συνεργασία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς με το ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα του Πάνου Καμμένου.

Και ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως από την πλευρά του δεν έβλεπε θετικά τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέναντι στον Τσίπρα. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ θέλησε να περάσει το μήνυμα πως εκείνος είναι ο προνομιακός συνομιλητής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στη χώρα μας.

Τα νέα δεδομένα – «Κλείνει η πόρτα» για τον Κασσελάκη

Όπως φαίνεται, η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η αντικατάσταση του από τον Στέφανο Κασσελάκη αλλάζει τα δεδομένα καθώς οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές κρατάνε απόσταση από τον κ. Κασσελάκη μέχρι τουλάχιστον εκείνος να δώσει το πολιτικό του στίγμα με ευκρίνεια.

Θα καλείται ο Στέφανος Κασσελάκης στις συνεδριάσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών; Το Βήμα έθεσε το ερώτημα στο PES με την απάντηση να είναι εκδηλωτική των προθέσεων του πανευρωπαϊκού κόμματος:

Όπως ίσως γνωρίζετε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν νέο ηγέτη, τον Στέφανο Κασσελάκη. Αυτό σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πλέον πρόεδρος του Κόμματος. Θα συνεχίσει ο κύριος Κασσελάκης να φέρει την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνεδριάσεις του PES όπως ο προκάτοχος του;

PES: «Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε να καλείται στις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις του PES για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν υπηρετούσε ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, έτσι ώστε να του παρέχουμε την ευκαιρία να συζητήσει σημαντικά ζητήματα με τους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από την οικογένεια του PES. Σε αναγνώριση της αφοσίωσης που έδειξε στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων αργότερα το PES συνέχισε να προσκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα, σε προσωπική βάση, να παρακολουθεί υψηλού επιπέδου συνεδριάσεις του PES».

Πλήρη στήριξη στη Χαριλάου Τρικούπη

Παράλληλα, στην επικοινωνία τους με το Βήμα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές εκφράζουν την πλήρη στήριξη του στη Χαριλάου Τρικούπη, αναφέροντας πως «το ΠαΣοΚ είναι ένα σημαντικό και πολύτιμο κόμμα για την οικογένειά μας και αποτελεί πλήρες μέλος του PES. Προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της ισχυρής συνεργασίας».

Όπως λοιπόν προκύπτει από την απάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι προσκλήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα ήταν καθαρά σε προσωπική βάση και δεν εκφράζεται με κάποιον τρόπο η πρόθεση να συνεχιστούν και προς τον διάδοχο του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να μην έχει κάνει ακόμα διακριτό το πολιτικό του στίγμα αλλά και να μην έχει αναφερθεί στην κατεύθυνση που επιθυμεί να δώσει στο κόμμα του όσον αφορά τη σχέση του με τα κόμματα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, δεν μπορεί να είναι ξεκάθαρο αν η συνέχιση της προσέγγισης με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές είναι στα σχέδια του. Γίνεται αντιληπτό όμως, πως αν θέλει να κινηθεί προς μία τέτοια κατεύθυνση, θα πρέπει να το κάνει από μηδενική βάση.