Εμπόδιο στις επιδιώξεις της Άγκυρας για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 αποτελούσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος παραιτήθηκε μετά τις κατηγορίες εναντίον του για δωροδοκία.

Ωστόσο, η παραπάνω εξέλιξη δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το αίτημα της Τουρκίας θα «ξεπαγώσει» άμεσα. Ο αντικαταστάτης του Γερουσιαστή Μπεν Κάρντιν στις πρώτες του δηλώσεις για το θέμα ήταν αρκετά προσεκτικός. Σημείωσε ότι πρώτα θέλει να ενημερωθεί για το θέμα και έπειτα να το εξετάσει θυμίζοντας παράλληλα ότι οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το αίτημα λοιπόν της Τουρκίας όχι μόνο δεν έχει εγκριθεί (όπως αρκετοί έσπευσαν να μεταδώσουν) αλλά παραμένει υπό εξέταση στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τον ΒΗΜΑτοδότη ακόμη και έτσι να ήταν θα περάσει αρκετός χρόνος (ακόμη και οκτώ χρόνια) μέχρι τα μαχητικά αμερικανικής κατασκευής να βαφτούν στα χρώματα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Εως τότε βεβαίως η χώρα μας θα έχει παραλάβει τα F-35, θα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη μετατροπή των ελληνικών F-16 σε Vipers, θα έχουν παραληφθεί και τα 24 Rafale (μαζί με τον οπλισμό τους) καθώς και οι φρεγάτες Bel@harra.