Προεκλογικές ασκήσεις επί χάρτου γίνονται τούτες τις ημέρες στη ΝΔ καθώς την επόμενη Κυριακή έχουμε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στη ΝΔ κάνουν λοιπόν εκτιμήσεις για το πόσες από τις 13 Περιφέρειες πρόκειται να κερδηθούν από τον πρώτο γύρο, πόσες από τον δεύτερο και κυρίως τι πιθανότητες έχουν οι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσουν κάποιες από τις Περιφέρειες.

Οι αναλύσεις της ΝΔ, τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω (και αμαρτίαν ουκ έχω), διαμορφώθηκαν βάσει δημοσκοπήσεων που διενήργησαν οι ίδιοι οι υποψήφιοι, καθώς και το κόμμα, αλλά και από τις επιπτώσεις των προβλημάτων που προκάλεσαν σε συγκεκριμένες περιοχές οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές. Ετσι οι επιτελείς της ΝΔ θεωρούν τα εξής: Η Κεντρική Μακεδονία, το Νότιο Αιγαίο, η Κρήτη και η Ηπειρος κερδίζονται από τον πρώτο γύρο. Η Αττική, η Δυτική Ελλάδα και η Στερεά μάλλον από τον πρώτο γύρο. Για τη Θεσσαλία δεν κάνουν (και δεν θέλουν να κάνουν) ασφαλή εκτίμηση, αλλά οι πλέον αισιόδοξοι θεωρούν ότι «παλεύει» για εκλογή ο Αγοραστός από τον πρώτο γύρο, παρότι δεν είναι καθόλου σίγουροι.

***

Η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο θα πάνε για δεύτερο γύρο. Και σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις δεν αποκλείονται μεγάλα ντέρμπι. Στο Ιόνιο, τέλος, δεν είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για την υποψήφια της ΝΔ… Εχει ενδιαφέρον η εκτίμηση που κάνουν οι επιτελείς της ΝΔ για ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν καμία Περιφέρεια. Ουσιαστικά, σημειώνουν, «παίζει η ΝΔ με αντάρτες του ευρύτερου χώρου της Δεξιάς». Στον Δήμο Αθηναίων, αν δεν βγει ο Μπακογιάννης από τον πρώτο γύρο – που είναι πολύ πιθανό -, θα πάει δεύτερο γύρο με Δούκα ή Ζαχαριάδη. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Ζέρβας εκτιμούν πως θα είναι πρώτος στον πρώτο γύρο και θα πάει δεύτερο γύρο με Αγγελούδη ή Πέγκα που είναι ΣΥΡΙΖΑ. Στη Λάρισα ο Μαμάκος της ΝΔ θα πάει στον δεύτερο γύρο με τον νυν δήμαρχο Απόστολο Καλογιάννη που είναι ΣΥΡΙΖΑ. Οι μετρήσεις, λένε στη ΝΔ, δείχνουν οριακά ανατροπή.

***

Το ντιμπέιτ που δεν έγινε

Κάποιες αναμετρήσεις έχουν εκ των πραγμάτων περισσότερη σημασία και μεταξύ τους αυτή για τη δημαρχία της Αθήνας. Για παράδειγμα, πριν από μερικές εβδομάδες ο υποψήφιος που στηρίζεται από το ΠαΣοΚ, ο Χάρης Δούκας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα είχε ζητήσει τη διεξαγωγή ενός τηλεοπτικού ντιμπέιτ μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θετικά το είχαν δει ο Κώστας Μπακογιάννης και ο Κώστας Ζαχαριάδης, όμως το ντιμπέιτ δεν έγινε ποτέ.

Η ΕΡΤ δεν είχε λόγο να μη φιλοξενήσει μια τέτοια συζήτηση, όμως υπήρξαν αρκετές διαφωνίες μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων ως προς τους όρους της διεξαγωγής της συζήτησης. Για παράδειγμα: Με βάση ποια φόρμουλα θα συμμετείχαν σε αυτή μόνο οι τρεις και όχι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι; Και τι θα γινόταν με τον Κασιδιάρη; Θα συμμετείχε διά εκπροσώπου; Και συμφωνούσαν όλοι σε αυτό; Οχι, είναι η απάντηση. Πέραν αυτού, υπήρχε και ένα άλλο ζήτημα. Αν γινόταν ένα ντιμπέιτ στην κρατική τηλεόραση για τον Δήμο της Αθήνας, γιατί να μην γινόταν και για τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο ή τον Βόλο;

***

Και τώρα τρέχει…

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα αρχίσει τώρα να τρέχει (όχι τζόκινγκ, αλλά σπριντ) για να προλάβει (όσο προλάβει) να στηρίξει τους υποψηφίους που έχουν τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και άτυπα. Ενας από τους σταθμούς του τις επόμενες ημέρες θα είναι, όπως έμαθα, η Θεσσαλονίκη, όπου θα δει τον Σπύρο Πέγκα, υποψήφιο δήμαρχο, και τον Γιάννη Μυλόπουλο, πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, που είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο επόμενος σταθμός, λόγω και των πλημμυρών, θα είναι ο Βόλος και θα συναντήσει και τον υποψήφιο περιφερειάρχη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ, που πιέζει τον νυν δεξιό περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, για τον οποίο υπάρχει, όπως πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δυσαρέσκεια λόγω της διαχείρισης των πλημμυρών.

***

Βγαίνουν τα μαχαίρια

Στα όπλα ωστόσο βρίσκεται η εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κάθε ώρα που περνάει το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ. Στα μέσα της εβδομάδας έμαθα πως υπήρξε μυστική σύναξη της «Ομπρέλας» και συζητήθηκαν τα πρώτα βήματα έναντι της νέας ηγεσίας. Αυτή τη στιγμή προκρίθηκε η κριτική μέσω των ΜΜΕ και θα υπάρξει ενδεχομένως και κάποιο κείμενο τις επόμενες ημέρες. Ρώτησα τι έγινε σε αυτή τη σύναξη και μου είπαν ότι συνέβησαν πολλά και ενδιαφέροντα. Πρώτα απ’ όλα μου είπαν ότι ειπώθηκε πως η επικράτηση του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί θρυαλλίδα στα θεμέλια του κόμματος. Μάλιστα ακούστηκε και κριτική από μερικούς για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τις εξελίξεις.

***

Παγώνει ο γάμος…

Το (πολυσυζητημένο) θέμα του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αν τελικά δεν καταλήξει στις ελληνικές καλένδες, σίγουρα εισέρχεται σε λίστα «πλήρους και απόλυτης αναστολής». Οι λόγοι, μαθαίνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι πολλοί. Πρώτον, η έλλειψη προθυμίας πρωτοκλασάτων συναρμόδιων υπουργών να συνυπογράψουν. Δεύτερον, η διαφαινόμενη αύξηση των ποσοστών της Ακροδεξιάς. Τρίτον, η πιθανή μη υπερψήφιση του νόμου από τουλάχιστον 40 βουλευτές της ΝΔ λόγω της κατά συνείδηση ψήφου, εκτός εάν υπάρξουν τροπολογίες ως προς την υιοθεσία, οι οποίες έως τώρα δεν δημοσιοποιήθηκαν. Τέταρτον, η διαφαινόμενη μη συνεργασία σε αυτό το θέμα με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Στέφανο Κασσελάκη, που θα προσπαθήσει να παίξει πολιτικά με το ζήτημα αυτό προβάλλοντας τις δικές του απόψεις

***

Η Αγκυρα θα περιμένει πολύ

Η υπόθεση των τουρκικών F-16 μένει στάσιμη στο αμερικανικό Κογκρέσο και μετά την παραίτηση του Μπομπ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Ο αντικαταστάτης του, Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν, είπε ότι θα εξετάσει το ζήτημα (και όχι, όπως πολλοί έσπευσαν να πουν, ότι θα το προχωρήσει) σε συνάρτηση βεβαίως με την άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Με δυο λόγια, το τουρκικό αίτημα δεν έχει έρθει ακόμα στο Κογκρέσο για έγκριση. Και εάν ακόμα εγκριθεί, ξέρετε πόσος χρόνος θα πρέπει να περάσει έως ότου παραδοθούν τα πρώτα F-16 Vipers στην Τουρκία; Οκτώ χρόνια και βάλε. Εως τότε βεβαίως η χώρα μας θα έχει παραλάβει τα F-35, θα έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη μετατροπή των ελληνικών F-16 σε Vipers, θα έχουν παραληφθεί και τα 24 Rafale (μαζί με τον οπλισμό τους) καθώς και οι φρεγάτες Bel@harra.

Το rotation και το «βραχυκύκλωμα»

«Βραχυκύκλωμα» μαθαίνω ότι επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης λόγω της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης και του εκτεταμένου rotation που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις εκλογές σχεδόν στο σύνολο των υπουργείων. Λέγεται, λοιπόν, ότι διάφοροι υπουργοί δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις επιλογές των προκατόχων τους, χρεώνοντάς τους απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και εξυπηρετήσεις μικροσυμφερόντων. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται πλέον ο ρόλος συγκεκριμένων συμβούλων ο οποίος γιγαντώθηκε κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης φαίνεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις καθότι τα χρονικά ορόσημα πλησιάζουν, ενώ ήδη ακούγονται γκρίνιες ότι οι μέχρι τώρα επιλογές δεν αντιμετωπίζουν τις παθογένειες του αρχικού σχεδιασμού.