Δεν μιλάμε συχνά για την ερωτική ζωή στην τρίτη ηλικία, παρά μόνο για την ανάγκη για συντροφικότητα. Ήδη από τα μικράτα μας, η αναζήτηση συντρόφου γίνεται με απώτατο σκοπό «να βρούμε κάποιον ή κάποια να μεγαλώσουμε μαζί». Όμως, πολλές φορές η ζωή ή οι συνθήκες τα φέρνουν έτσι που η παραπάνω ευχή δεν πραγματώνεται ακόμα και για εκείνους κι εκείνες που το προσπαθούν πολύ. Τι γίνεται τότε;

Φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει τα τελευταία χρόνια στο πώς αντιλαμβανόμαστε τον ερωτισμό κατά τη διάρκεια της τρίτης ηλικίας. Έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε, ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε ακόμα να το αποδεχτούμε πλήρως λόγω του διάχυτου στην κουλτούρα μας ηλικιακού ρατσισμού, ότι η σεξουαλικές ανάγκες και η αναζήτηση της αγάπης, του ρομαντισμού και της συντροφικότητας δεν τελειώνει με την εμφάνιση της πρώτης βαθιάς ρυτίδας, ούτε καν των πρώτων ρευματισμών. Η σεξουαλικότητα δεν εξασθενεί πάντα καθώς αυξάνονται τα χρόνια.

Η σεξουαλικότητα δεν εξασθενεί πάντα καθώς αυξάνονται τα χρόνια.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι πλέον ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι του φλερτ, των νέων γνωριμιών, των ραντεβού μετά τα 65. Και, καθώς φαίνεται, η συζήτηση για τον έρωτα και το σεξ στην τρίτη ηλικία έχει αρχίσει να ανοίγει, γκρεμίζοντας πολιτισμικά στερεότυπα και στεγανά επί του θέματος.

Πλέον, είναι κάτι που το βλέπουμε να αντικατοπρίζεται και στα πολιτιστικά προϊόντα που καταναλώνουμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η πρόσφατη γερμανική ταινία «Golden Years» που προβλήθηκε πρόσφατα στο 4ο KinoFest και μιλά για τις ευχάριστες εκπλήξεις που μπορεί να κρύβει η τρίτη ηλικία – και σε ερωτικό επίπεδο – ή η 3η σεζόν «Only Murders in The Building», η οποία μάλιστα αγγίζει το θέμα ποικιλοτρόπως.

Στιγμιότυπο από την 3η σεζόν της σειράς «Only Murders in The Building».

Πρόσφατα, την εμφάνισή της έκανε και μία εκπομπή ριάλιτι στην αμερικανική τηλεόραση με τίτλο «The Golden Bachelor», το οποίο ακολουθεί έναν 72χρονο χήρο στην προσπάθειά του να βρει σύντροφο – ιδανικά, όπως λέει ο ίδιος, μια «δυναμική» σύντροφο που να της αρέσει το γκολφ. Αν και τα ριάλιτι δεν αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπειρίες των ηλικιωμένων εργένηδων – και των ανθρώπων γενικότερα, για να πούμε την αλήθεια – η εν λόγω εκπομπή κάνει μια προσπάθεια να εξερευνήσει τις ιστορίες τους που συχνά παραβλέπονται. Δεν είναι όλα ρόδινα όσον αφορά το dating στην τρίτη ηλικία, το οποίο ενέχει τις ίδιες προκλήσεις που ενέχει και για τους νεαρούς ενήλικες – ghosting, gaslighting, είναι όλα μέσα στο παιχνίδι.

Στιγμιότυπο από τη νέα σειρά ριάλιτι που έκανε την εμφάνισή της στην αμερικανική τηλεόραση «The Golden Bachelor» και ακολουθεί έναν 72χρονο χήρο στην προσπάθειά του να βρει σύντροφο.

Εκείνο όμως που φαίνεται να είναι η ειδοποιός διαφορά είναι το γεγονός ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι τείνουν να έχουν πολύ ισχυρότερη αίσθηση και αποδοχή του εαυτού τους, η οποία μεταφράζεται σε καλύτερη κατανόηση του σώματος, των επιθυμιών και των συναισθηματικών αναγκών τους. Κάτι που σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αυτοπεποίθηση, μικρότερο άγχος επιδόσεων και μια πιο ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Φανταστείτε απλώς πόσο απείρως καλύτερο μπορεί να γίνει το dating όταν δεν έχεις τίποτα να αποδείξεις.

Φωτ.: Unsplash

Υπάρχει ένα παράδοξο σχετικά με τους ηλικιωμένους και το σεξ. Καθώς ο κόσμος μας μικραίνει – η εργασία μειώνεται ή σταματά, οι σωματικές ικανότητες υποχωρούν, τα ταξίδια γίνονται πιο δύσκολα, οι κοινωνικοί κύκλοι στενεύουν καθώς άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή – υπάρχει περισσότερος χρόνος και διάθεση για τα κομμάτια της ζωής μας που έχουν συναισθηματικό νόημα, στα οποία μπορεί να περιλαμβάνεται και το σεξ. Αλλά επειδή τα σώματα αλλάζουν, το καλό σεξ στην τρίτη ηλικία χρειάζεται συχνά επαναπροσδιορισμό κι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι να ανοίξουμε επιτέλους τη συζήτηση, αφήνοντας στην άκρη ξεπερασμένες εικόνες ηλικιωμένων που όλη μέρα πίνουν τσάι, καθαρίζουν φασολάκια και βλέπουν τηλεόραση.